Kos – parhaat nähtävyydet

Kos tunnetaan lähinnä bile- ja rantakohteena. Kuitenkin saarella on runsaasti kiinnostavia nähtävyyksiä myös niille, jotka kaipaavat lomaltaan muutakin kuin merta, aurinkoa ja vauhdikasta iltaelämää.


Useimpien mielestä Kos on pelkkä rantalomakohde. Historian ja arkeologian harrastajat ovat varmasti asiasta eri mieltä.

Kos tunnettiin jo yli kaksi vuosituhatta sitten antiikin lääketieteen tyyssijana: kuuluisa lääkäri Hippokrates oli kotoisin saarelta.

Odeion, Kos.

Kosin historialliset nähtävyydet

Hippokrateen perinne näkyykin monella tapaa saaren nähtävyyksissä, aivan kuten ristiretkiaikoja seuranneiden vuosisatojen venetsialaisvaikutteet.

Seuraavat Kosin nähtävyydet mahtuvat varmasti kenen tahansa matkaohjelmaan!

  1. Askleopion. Kosin kenties kiinnostavin arkeologinen kohde on lääketieteen jumala Asklepiokselle omistettu temppelialue, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Kosin kaupungista. Temppelin vanhimmat kerrostumat ovat peräisin kreikkalaiskaudelta, ne on rakennettu satoja vuosia ennen Kristuksen syntymää. Myöhäisimmät rakenteet ovat peräisin Rooman valtakunnan ajalta, ajanlaskumme ensimmäisiltä vuosisadoilta.
  2. Teatteri (Odeion). Kosin keskustassa sijaitsee pieni roomalainen teatteri, jossa esitettiin teatteriesityksiä Rooman valtakunnan aikana. Teatteri rakennettiin toisella tai kolmannella vuosisadalla. Lähellä on myös kylpylän jäänteitä.
  3. Nympheion. Nympheion tarkoittaa nymfien pyhäkköä. Arkkitehtonisesti vaikuttava rakennus oli kuitenkin todellisuudessa tavallista hienompi vessa!
  4. Johanniittaritarien linna. Kosin sataman suulla sijaitsee keskiaikainen Pyhän Johanneksen ritarien linna. Linna rakennettiin paikallisen kiven lisäksi käyttämällä hyväkseen antiikin aikaisten raunioiden pylväitä ja muita rakenteita. Linnan pohjoisosan varastorakennus on nykyään museokäytössä.
  5. Kosin arkeologinen museo. Arkeologisessa museossa on esillä saarella viimeksi kuluneen vuosisadan aikana tehtyjä arkeologisia löytöjä. Veistokset ja mosaiikit kiinnostavat varmasti ketä tahansa historian ja taidehistorian harrastajaa.
  6. Antimakhia – venetsialainen linna. Antimakhian kylän yläpuolella, Kosin kaupungista etelään sijaitsee vaikuttava 1300-luvun alussa rakennettu linna. Johanniittaritarien rakentamassa linnassa on kaksi vanhaa kirkkoa: 1500-luvulta peräisin oleva Pyhän Nikolaoksen kirkko (Agios Nikolaos) ja 1700-luvlla rakennettu Agia Paraskevi.
asklepion

Askleopioksen temppeli.

Äkkilähdöt

Kuvat: Michal Osmenda (Flickr.com),

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!