Santorini on Kreikan kaunein saari

Santorini

Santorini on monen mielestä Kreikan kaunein saari. Jotkut ovat varmoja siitä, että kyseessä on peräti koko maailman kaunein saari.

Odotukset ovat siis helposti korkealla, kun matkakohteeksi valikoituu tämä jyrkkien rinteiden reunustama ja valkoisten talojen koristama saari.

Santorini onkin matkan arvoinen. Sen upeat luonnonmaisemat, rakennukset ja historialliset nähtävyydet tekevät saaresta houkuttelevan matkakohteen varsinkin meille, jotka eivät lomallaan etsi vilskettä ja vauhdikasta yöelämää.

Santorini sopii matkakohteeksi sitäkin paremmin meille, jotka etsimme rauhaa ja kauneutta arjen keskelle.

Santorinin tärkeimmät lomakohteet

santorini-1
Santorinin eri osat eroavat toisistaan selvästi: saaren itärannat maasto on tasaisempaa, länsirantaa taas kaunistavat jylhät kalliorinteet. Siksi rantalomaa hakevan matkailijan kannattaa valita matkakohteekseen itärannalla sijaitseva Kamari tai Perissa. Tunnelmallista kreikkalaista ilmapiiriä kaipaava taas löytää etsimänsä pikemminkin saaren länsirannan kylistä.

Kamari sopii Santorinin kohteista erityisen hyvin auringonpalvomiseen: Kamarin musta hiekkaranta on saaren paras. Ranta on myös varsin loiva, joten se sopii myös lapsiperheelle.

Perissa sijaitsee Santorinin kaakkoisrannalla. Se on rauhallinen koko perheen rantalomakohde, jossa myös vesiurheilun ystävät viihtyvät. Perissan ranta on mustaa laavahiekkaa, joten rannalla kannattaa pitää sandaalit jalassa.

Fira on Santorinin pääkaupunki, joka sijaitsee saaren huipulla. Firasta löydät runsaasti erinomaisia ravintoloita, joissa voit nauttia kreikkalaisen keittiön herkuista ja ihailla samalla saaren ainutlaatuista maisemaa.

Firan naapurissa sijaitsevat Imerovigli ja Firostefani ovat nekin suosittuja matkakohteita. Viimeksimainitut ovat pieniä kyliä, joten niiden palvelut matkailijoille ovat selvästi suppeampia.

santorini-2

Viiden saaren saariryhmä

Kuvankaunis Santorini on oikeastaan kokonainen saariryhmä, johon kuuluu viisi Kykladien eteläisintä saarta.

Saarista suurin on Thira, jossa myös Santorinin lentokenttä sijaitsee. Thiran lisäksi pieni Thirasia on asuttu. Néa Kaméni, Palaiá Kaméni ja Aspronísi puolestaan ovat asumattomia.

Alunperin Santorini oli yksi, pyöreä saari. Saariryhmä siitä tuli noin 3600 vuotta sitten, kun tulivuori romahti purkauksen yhteydessä. Silloin Thirasia ja Aspronisi erkanivat pääsaaresta. Samalla syntyi valtava tsunami, joka saapui Kreetalle saakka 40 metrin korkuisena.

Saariryhmän keskellä sijaitsevat Palaiá Kaméni ja Néa Kaméni ovat uusimpia saaria. Ne ovat syntyneet merenpohjasta nousevan uuden tulivuoren huippuina. Néa Kaméni onkin koko Kreikan ainoa toimiva tulivuori — viimeksi se on purkautunut vuonna 1950.

Santorinin nähtävyydet

Historian ja arkeologian ystävät ovat tietysti kiinnostuneita Santorinin ja muinaisen Theran historiasta. Siihen on parasta tutustua Arkeologisessa museossa sekä Theran esihistoriallisessa museossa. Museot sijaitsevat Firassa.

Museon lisäksi harrastaja-arkeologien on ehdottomasti tutustuttava Akrotirin kylään. Akrotirin arkeologiset kaivaukset ovat paljastaneet, että alueella oli merkittävää asutusta ennen kuin tulivuorenpurkaus noin 1600 vuotta ennen ajanlaskumme alkua peitti kaupungin.

santorini-64294_640

Herkuttele Santorinilla

Vuosi 2013 julistettiin Santorinilla gastronomian vuodeksi, mikä entisestään paransi matkailijoiden mahdollisuuksia nauttia saaren ruokakulttuurista. Juhlavuoden kunniaksi saaren keittiömestarit kehittivät erityisiä herkkusuiden menyitä, joiden vaikutus toivottavasti näkyy vielä tänäkin vuonna ravintoloiden ruokalistoilla.

Kuten kaikkialla muuallakin maailmassa, kannattaa herkkusuun suosia Santorinilla paikallisia erikoisuuksia: paikalliset viinit, munakoiso, herkulliset tomaatit ja pavut ovat tärkeä osa Santorinin ruokakulttuuria. Älä siis sorru syömään yleiseurooppalaista turistiruokaa, kun voit nauttia alueen omista herkuista!

Ostokset ja hintataso

Santorinin hintataso on kohtuullinen huolimatta matkailun tärkeydestä saaren taloudelle. Edullisen majoituksen saarelta saa jopa parillakymmenellä eurolla – mutta toisessa ääripäässä ovat tietysti satojen eurojen hintaiset luksushotellit. Siksi Santorinilla on maine kalliina matkakohteena. Todellisuudessa myös Santorinilla voi nauttia elämästä kohtuuhinnalla, aivan kuten missä päin maailmaa tahansa.

Esimerkiksi aamiainen maksaa Santorinilla noin 5 euroa, yksinkertainen ja edullinen lounas (esimerkiksi pizza tai pasta-annos) 5-9 euroa, päivällinen halvimmillaan kymmenen euron luokkaa. Parillakymmenellä eurolla syöt jo kahden ruokalajin illallisen viineineen. Ravintoloissakin hintaskaalaa riittää, sillä saarella on myös huippuluokan ravintoloita.

Santorinin ostosmahdollisuudet vaihtelevat nekin. Santorinin kylistä löydät yhtä hyvin tavanomaisia turistikauppoja kuin ainutlaatuisia boutique-liikkeitä. Onpa Firan pääkadulla peräti 40 koruliikettä.

Santorinin sää ja paras aika matkustaa

Kuukaudet kesäkuusta syyskuuhun ovat Kreikan saariston lämpimintä aikaa. Välimeri on lämpimin elokuussa ja syyskuun alussa – mutta usein uiminen on mahdollista vielä lokakuussakin. Auringonpalvojan kannalta loppukesä on siis paras aika matkustaa Santorinille.

Jos taas olet kiinnostunut enemmän nähtävyyksistä, herkuttelusta ja rentoutumisesta miellyttävässä lämmössä, ovat todennäköisesti kevään ja syksyn kuukaudet sinulle parempi aika matkustaa saarelle. Huhti-, touko- ja lokakuussa sekä marraskuun alussa saaren nähtävyyksiin tutustuminen on paljon miellyttävämpää kuin kesän kuumimpina kuukausina.

Jos sen sijaan haluat matkustaa Santorinille mahdollisimman halvalla, kevään ja syksyn kuukausien lisäksi sydäntalven kuukaudet ovat sinun valintasi. Varsinkin hotellien hinta vaihtelee suuresti sesongin myötä. Hinta-aurinkosuhteen perusteella arvioituna lokakuun alku on useina vuosina ollut erinomainen aika lomailla saarella: silloin saatat saada kesäsään talvikauden hinnoilla!

Saarihyppelyä Kreikassa – omatoimisesti näet enemmän

Santorinille on helppo saapua myös säännöllisesti Kreikan saaristossa liikennöivillä lautoilla. Ateenan satamasta Piraeuksesta, Kreetalta ja useimmilta Kykladien saarilta on tarjolla sekä hitaita että nopeita lauttayhteyksiä. Nopeimmat alukset Piraeuksen satamasta saapuvat Santorinille vain neljässä, viidessä tunnissa.

Useat laivayhtiöt liikennöivät reittiä Piraeuksen ja Santorinin välillä. Jos kärsit meripahoinvoinnista, kannattaa sinun valita Blue Star Ferries -yhtiön lautta, sillä Blue Star liikennöi reittiä kaikkein suurimmalla aluksella. Blue Star -yhtiön laivat lähtevät Ateenasta vuoden jokaisena aamuna kello 7.25. Matkan varrella pysähdytään Paroksella, Naxoksella ja Iosilla. Siksi matkaan menee noin kahdeksan tuntia. Paluumatka alkaa 15.30 ja laiva on takaisin Ateenassa iltayhdentoista jälkeen.

Kesäkuukausina reittiä liikennöivät myös Hellenic Seaways Highspeed 6, SeaJet2 ja MasterJet. Nämä ovat selvästi Blue Staria pienempiä, ja varsinkin kahdella viimeksimainitulla katamaraanilla kyyti voi olla aikamoista kovassa merenkäynnissä.

Santorinilta voit jatkaa matkaasi paitsi Ateenan reitin varrella oleville saarille, myös Kreetalle. Kreetan Iraklioniin on kesällä tarjolla useita päivittäisiä veneyhteyksiä. Pienimmät ja nopeimmat näistä ovat katamaraaneja. Merenkäynnistä kärsivälle oikeastaan ainoa vaihtoehto on Anek linesin Prevelis.

Liikkuminen Santorinilla

Santorinin kartta
Santorinin saarella on toimiva ja edullinen julkinen liikenne, eikä 1,6 – 2,2 € hintakaan päätä huimaa. Tällä hinnalla saat matkustaa ilmastoidussa bussissa, joka tosin saattaa kiireisimmän lomakauden aikana olla täynnä väkeä.

Jos haluat liikkua oman aikataulusi mukaan, voit tietysti vuokrata auton. Päivän vuokra maksaa alkaen 45 euroa. Skootterin saat vuokrattua noin viidellätoista eurolla. Saarella on myös jonkin verran takseja. Kesäkaudella takseja ei kuitenkaan riitä kaikille halukkaille, minkä vuoksi kuskit ottavat usein kyytiin useita reitin varrella olevia matkustajia.

Halvat lennot Santorinille

Santorinin suuren suosion ansiosta se kuuluu useimpien matkatoimistojen matkaohjelmaan: esimerkiksi Aurinkomatkat, Apollomatkat ja Lomamatkat myyvät valmismatkoja tälle Välimeren unelmasaarelle. Keskikesän lomasesongin aikaan valmismatka onkin helppo ja kohtuuhintainen tapa lentää Santorinille. Valmismatkan lisäksi sinun kannattaa ainakin harkita omatoimimatkaa – ja kesäkauden ulkopuolella omatoiminen matkailu onkin käytännössä ainoa vaihtoehto.

Monet eurooppalaiset lentoyhtiöt lentävät suoraan Santorinille. Lomasesongin aikaan varsingin halvat lennot loppuvat nopeasti, joten sinun kannattaa hankkia lentoliput mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Santorinille lentää myös useiden halpalentoyhtiöiden koneita. Suomalaisen lomanviettäjän kannalta niistä kätevimpiä ovat seuraavat:

  • Air Berlin. Air Berlin lentää useista Saksan kaupungeista Santorinille.
  • Germanwings. Lufthansan tytäryhtiö lentää sekin Santorinille Saksasta.
  • Norwegian. Norwegian lentää Santorinille Helsingistä, Tukholmasta, Oslosta ja Kööpenhaminasta.
  • Air Baltic. Air Baltic on lentänyt Riikasta Ateenan lisäksi myös Santorinille

Näistä tietysti Norwegian on suomalaiselle matkailijalle kätevin yhteys. Tällä hetkellä (tammikuussa 2015) heinäkuussa halvimmat lennot Helsinki-Santorini -välille maksavat 127 euroa, Santorini-Helsinki -paluulento maksaa vähintään 173 euroa. Elokuuksi on tarjolla vielä edullisempia matkoja.

Äkkilähdöt:

Lukijoiden kokemuksia aiheesta “Santorini on Kreikan kaunein saari

  1. Patikointi Firasta Oiaan on upea kokemus. Matka on n. 10km ja reitti kulkee upeissa maisemissa kalderan reunalla. Kannattaa aloittaa Firasta aamulla niin ehtii Oiaan lounasaikaan. Ensin reitti kulkee valkoisten rakennusten lomassa läpi kylien, mutta muuttuu kivikkoiseksi poluksi (kuitenkin helppo kulkea). Imerovigli on viimeinen paikka, jossa on esim. wc:t. Kannattaa pitää tauko ravintolassa. Hattu, aurinkovoidetta, juomista ja välipalaa mukaan. Bussilla pääsee takaisin Firaan.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!