Kos on rantakohde vailla vertaa

Kos on pitkään tunnettu vauhdikkaana nuorten aikuisten lomakohteena. Kuitenkin tämä kreikkalainen saari aivan Turkin rannikolla on erinomainen rantalomakohde kenelle tahansa.

Upeita hiekkarantoja ja varmaa auringonpaistetta

Dodekanesian saariryhmään kuuluva Kos on takuuvarma rantalomakohde: saaren noin 112 km mittaisesta rantaviivasta suurin osa on hiekkarantaa!

Useimmat suomalaisten matkatoimistojen käyttämistä hotelleista sijaitsevat saaren pääkaupungissa, Kosissa. Pääkaupungin rannat eivät kuitenkaan kuulu saaren parhaimpiin.

Saaren tunnetuimpia rantoja ovat pohjoisrannikon Tingaki ja etelärannikon Paradise Beach.

Lapsiperheille paras näistä on noin 12 kilometrin päässä kaupungista sijaitseva Tigaki. Sen matala hiekkaranta sopii loistavasti auringonpalvontaan!
Kefalos Beach, Kos, Kreikka.

Nuorten aikuisten bilekohde

Kos tunnetaan erityisesti nuorten aikuisten bilekohteena. Monien muiden Kreikan, Kyproksen ja Turkin rantakohteiden tapaan Kosille saavutaan kaikkialta Euroopasta viettämään vauhdikasta yöelämää.

Varsinkin Kosin keskustassa on runsaasti aaumuun saakka auki olevia musiikkibaareja, joista kaikuva musiikki ei välttämättä miellytä varttuneempaa lomailijaa. Sen vuoksi ”aikuismatkailijoiden” kannattaa kiinnittää tarkkaan huomiota hotellin sijaintiin.

Onneksi kyse ei ole pelkästä bilesaaresta: Kosilla on myös kiinnostavia historiallisia nähtävyyksiä, joista tärkein on Asklepioksen temppeli. Historiallisten ja arkeologisten nähtävyyksien ansiosta Kos sopii – varsinkin huippusesongin ulkopuolella – myös muiden kuin auringonpalvojien lomakohteeksi.

Asklepioksen ja Hippokrateen saari

Kos tunnettiin jo 2500 vuotta sitten lääkäri Hippokrateen kotisaarena. Hippokratesta pidetään lääketieteen isänä, jonka mukaan nimettyn Hippokrateen valan vannominen oli pitkään edellytys lääkärin ammatissa toimimiselle.

Kosin kiinnostavin arkeologinen nähtävyys liittyy sekin lääketieteeseen. Muutaman kilometrin päässä saaren pääkaupungista sijaitseva Asklepios-jumalalle omistettu temppeli toimi jo ennen ajanlaskun alkua eräänlaisena terveyskeskuksena.

Temppelin vanhimmat osat ovat peräisin satoja vuosia ajanlaskun taitetta edeltävältä ajalta, uusimmat osat rakennettiin Kristuksen syntymän jälkeisenä vuosisatoina.

Temppelialueella kannattaa vierailla jo sieltä aukeavien upeiden näköalojen vuoksi. Asklepioksen kulttipaikalta nimittäin näkyy mainiosti naapurisaarille ja Turkin Bodrumiin saakka!
Asklepion, Kos

Reittilaivoilla lähisaarille ja Turkkiin

Kosilta pääsee reittilaivoilla myös naapurisaarille ja kauemmaskin. Kosin kaupungista on päivittäisiä lauttayhteyksiä Piraeukseen, Rodokselle, Patmokselle ja Lerokselle. Lähisaarista Kalymnokselle pääsee useita kertoja päivässä. Lautat Santoriniin taas kulkevat neljä kertaa viikossa, Syrokselle kahdesti viikossa.

Kreikan sisäisten yhteyksien lisäksi Kosilta pääsee myös Turkin Bodrumiin ja Datçaan. Menopaluulippu Bodrumiin maksaa 20 euroa ja matka kestää noin 50 minuuttia.

Äkkilähdöt

Kuvat: Kevin Gibbons / australiaphotos.co.uk, Flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!