Skiathos on hurmaava rantalomakohde

Skiathos on pieni saari, jota ympäröivät kymmenet hiekkarannat ja kauniit pikkukivirannat. Saaren sisäosat puolestaan kohoavat jylhän vuoristoisina Egeanmeren yläpuolelle.

Skiathos sijaitsee Egeanmerellä, lähellä Kreikan rannikkoa toisen tunnetun lomasaaren, Skopeloksen, naapurissa. Skiathos on suhteellisen pieni saari, jossa on kuitenkin paljon nähtävää.
Skiathos

Skiathoksen hienot rannat houkuttelevat matkailijoita

Muiden Kreikan saarten tavoin myös Skiathos on ensi sijassa rantalomakohde. Monet saaren suosituimmista hiekkarannoista sijaitsevat Skiathoksen kaakkois- ja luoteisrannoilla.

Skiathoksen rannoista tunnetuin on varmasti Skiathoksen lounaisosassa sijaitseva Koukonaries. Valkohiekkainen ranta on pinjapuiden ympäröimä, ja sitä pidetäänkin yhtenä Kreikan kauneimmista rannoista. Siksi Koukonaries on Skiathoksen suosituin ranta, jonka palvelut tyydyttävät myös vaativaa matkailijaa.

Koukonariesin lisäksi Skiathoksella on lukuisia muitakin rantoja, jotka soveltuvat erinomaisesti myös lapsiperheiden rantakohteeksi. Banana eli Krassa bay on toinen suosittu, pinjojen ympäröimä ranta, joka tunnetaan kahviloissa ja baareissa aamusta iltaan jatkuvista juhlistaan. Aivan naapurissa sijaitseva Small Banana on rauhallisempi kirkasvetinen ranta, jossa voit hetkeksi paeta massoja.

Urheilullisempia aktiviteetteja kaipaavat löytävät Skiathokselta myös erinomaisia mahdollisuuksia sukeltamiseen: sekä laitesukellus että snorklaus onnistuvat saaren kirkkaissa vesissä mainiosti.

Vesiurheilun ystävien lisäksi Skiathos on mainio matkakohde patikkaretkien ystävälle, sillä saarella on 25 merkittyä vaellusreittiä. Lähes 200 kilometrin mittainen reittiverkosto kulkee saaren kauneimpien näkymien halki, ja hyväkuntoiset pääsevät tutustumaan saaren nähtävyyksiin parhaalla mahdollisella tavalla.

Skiathos

Nähtävyydet: linnat ja luostarit

Vuosituhantinen historia on läsnä kaikkialla Kreikassa, niin myös Skiathoksella. Saarella ei kuitenkaan ole merkittäviä arkeologisia nähtävyyksiä. Skiathoksen tunnetuimmat nähtävyydet ovat peräisin keskiajalta ja uuden ajan vuosisadoilta.

Skiathoksen linnan rakentaminen alkoi 1300-luvulla, kun merirosvot ahdistelivat usein Kastron kaupunkia. Linna oli käytössä vuosisatojen ajan, vaihdellen Venetsian tai Bysantin alaisena.

Panagia Evangelistrian luostari sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Skiathoksen kaupungista, tunnin kävelymatkan päässä. Vuoren rinteelle, vihreiden pinjametsien siimekseen rakennettu luostari on yksi saaren suosituimmista nähtävyyksistä.

Luostari perustettiin vuonna 1794. Kukoistuksen vuosina luostarissa eli noin seitsemänkymmentä munkkia. Tällä hetkellä luostarissa elää vain muutamia munkkeja, mutta heidän ansiostaan luostari on saaren ainoa edelleen toimiva luostari.

Luostarilla on oma kauppa, josta voit ostaa luostarin munkkien valmistamaa paikallista viiniä, makeaa likööriä sekä luomuoliiveja ja oliiviöljyä. Elintarvikkeiden lisäiksi kaupassa myydään myös ikoneja ja matkamuistoja. Luostariin pääset helposti viisi kertaa päivässä Skiathoksen kylästä saapuvalla linja-autolla.

Kounistran luostari oli aikoinaan yksi saaren pyhimmistä paikoista, mutta nykyään luostari on asumaton.

Lennot ja matkat

Lento Helsingistä Skiathokselle kestää noin kolme ja puoli tuntia. Skiathos kuuluu tällä hetkellä Aurinkomatkojen valikoimaan, joten valmismatka on varmasti helpoin tapa tehdä kesälomamatka saarelle. Kesä onkin paras aika matkustaa saarelle, sillä talvikuukausina keskilämpötila Kreikassa on noin kymmenen asteen tienoille.

Skiathokselta on helppo tehdä päiväretkiä myös naapurisaarille. Esimerkiksi naapurisaari Skopelos on suosittu retkikohde, ja kesäkaudella Skopelokselle on kymmenisen lauttayhteyttä joka päivä. Ehkä sinäkin haluat tutustua Mamma Mia -elokuvan tutuksi tekemään saareen?

 

Kuvat: Dan Taylor & cpil, Flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!