Kreeta – sää ja ilmasto

Kreetan ilmasto on välimerellinen: sen talvet ovat leutoja ja sateisia, kesät kuumia ja kuivia. Kreetan etäläisen sijainnin takia sen ilmasto on muuta Kreikkaa lämpimämpi.

Kreetan sää hellii lomanviettäjää. Loppukesän kuumina kuukausina tosin yli 30 asteen kohoavat keskilämpötilat tekevät säästä monen mielestä tukalan kuuman. Siksi Välimeren auringosta haaveilevan kannattaa harkita myös muita vaihtoehtoja.

Kreetan talvi

Kreetan talvikuukaudet ovat leutoja ja sateisia. Saaren pohjoisrannikolla sää voi olla myrskyinenkin, mutta myös keskitalven kuukausina saattaa päivälämpötila nousta lämpimäksi tuulten tuodessa lämpimiä ilmavirtauksia meren yli Afrikasta.

Kreetan vuoristossa sataa talvella myös lunta. Korkeimmilla rinteillä voidaan jopa lasketella!

Joulukuussa ja tammikuussa sää on hyvin vaihtelevaa. Jos vietät keskitalvella lomaa Kreetalla, voi saman viikon jaksolle sattua kaatosateita ja lämpimiä päiviä. Sateenvarjo ja lämpimät vaatteet ovat siis talvella välttämättömiä matkavarusteita.

Kreetan kevät

Kreetan kevät alkaa maaliskuussa, jolloin sateet päättyvät. Samalla sää lämpenee, ja huimapäisimmät uimarit uskaltautuvat jo maaliskuussa uimaan Välimeressä. Vilukissat kuitenkin odottavat vielä pari kuukautta: Kreetan rantalomakausi alkaa nimittäin vasta loppukeväästä.

Kevään tuulet rauhoittuvat huhti-toukokuun mittaan. Silloin saaren luonto on vihreimmillään, ja kevään kukat tuovat kauneutta saarelle. Jos nautit ulkoilmasta ja kävelyretkistä, on kevät varmasti paras aika matkustaa Kreetalle.

Kreetan kesä

Kesäkuussa Kreetan ja eteläisen Välimeren lämpötilat alkavat kohota voimakkaasti. Huippuunsa ne nousevat heinä-, elokuussa, jolloin päivälämpötila voi olla neljänkymmenen asteen tienoilla.

Edes yön pimeimpinä tunteina lämpötila ei välttämättä laske alle 30 asteen, joten ilmastoitu hotelli on lomalla välttämättömyys.

Kesällä Kreetan luonto ei enää ole yhtä kaunis kuin vain muutamaa kuukautta sitten: vihreys on vaihtunut poltetun maan ja kuivan ruohon väreiksi.

Kreetan syksy

Kesän vaihtuessa Suomessa syksyksi, tuntuu kesä jatkuvan Kreetalla vielä pitkään. Vähitellen sateet lisääntyvät erityisesti saaren läntisissä osissa. Syksy muistuttaakin kevättä: samalla sateiden lisääntyminen herättää luonnon taas henkiin.

Siksi syksy on monen mielestä kevään veroista aikaa matkustaa Kreetalla.

Katso myös

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!