Thaimaassa liikut edullisesti bussilla, taksilla ja lentokoneella

Tuktuk-taksejaJos olet aikaisemmin matkustanut vain Euroopassa, on liikenne lähes missä tahansa Aasian maassa sinulle shokki. Liikenne on kaoottista ja meluisaa, ja liikennesääntöjen noudattamisen kanssa saattaa olla vähän niin ja näin.

Tämä pitää paikkansa myös Thaimaassa. Varsinkin suurissa kaupungeissa hektisyys näkyy myös liikenteessä. Torvet soivat jatkuvasti ja pakokaasun haku tuntuu helteessä tavallistakin ärsyttävämmältä.

Ja koska autolla ei pääse kaikkialle – eikä jokaisella ole varaa autoon – riittää kaduilla ja kujilla myös skoottereita ja moottoripyöriä tungokseen saakka.

Vauhti jatkuu kovana myös kaupunkien ulkopuolella. Meikäläisittäin tiet ovat kapeita, mutkaisia ja huonokuntoisia, mikä ei suinkaan hillitse menoa.

Linja-autot

Sen vuoksi linja-autolla matkustaminen on auton vuokraamista suositeltavampi vaihtoehto. Länsimaalaisille turisteille tarkoitetut bussit ovat ensiluokkaisia, joten moni lomanviettäjä kaipaakin Thaimaan luksusbusseja palattuaan kotimaahan.

Myös thaimaalaisten itsensä suosimat linja-autot ovat varsin luotettavia – ja meikäläisen hintatasoon tottuneelle matkailijalle erittäin edullinen tapa liikkua paikkakunnalta toiselle. Siksi bussi onkin paras vaihtoehto, kun suunnittelet lyhyttä maan sisäistä matkaa.

Junalla hitaasti

Jos tarkoituksesi on nähdä Thaimaata vähän enemmän, ja suunnittelet pidempien matkojen taittamista julkisilla kulkuvälineillä, on juna monen matkailijan mielestä hyvä vaihtoehto Thaimaassa liikkumiseen.

Valitettavasti Thaimaan junarataverkosto ei ole kovin laaja. Esimerkiksi Phuketiin tai Krabiin ei junalla pääse. Lisäksi junat ovat Thaimaassa hitaita: esimerkiksi matka Bangkokista Hua Hiniin kestää junalla pari tuntia linja-autoa pidempään. Yöjunassa matkustavaa tämä ei tietenkän häiritse.

Halvat lennot Thaimaassa

Jos taas tarkoituksesi on nähdä mahdollisimman monta paikkakuntaa mahdollisimman lyhyessä ajassa, kannattaa sinun matkustaa ainakin osa yhteyksistä lentokoneella.

Thaimaassa toimii useita halpalentoyhtiöitä, joista usein edullisimmaksi on mainittu malesialaisen Air Asian tytäryhtiö Thai Air Asia. Air Asian pääkenttä Thaimaassa on Bangkokin Suvarnabhumi, jonne myös kansainväliset lennot saapuvat. Siksi Air Asia on usein erinomainen valinta myös Bangkokista jatkolentoja kaipaavalle.

Thaimaan sisällä Thai Air Asia lentää Bangkokista esimerkiksi Chiang Maihin, Krabiin ja Phuketiin. Näistä kaupungeista voit jatkaa myös suorilla lennoilla Kuala Lumpuriin.

Tuktuk – perinteinen tapa liikkua paikan päällä

Lyhyimpiä matkoja tehdessäsi taksit ja paikalliset tuktuk-taksit ovat erittäin edullisia vaihtoehtoja. Mikäli arvostat mukavuuksia, valitse ihmeessä ilmastoitu taksi – pienestä mukavuudesta voi mieluusti maksaa vähän ekstraa.

Aivan kuten kaikkialla muuallakin, on taksissa syytä tarkkailla mittarin käyttöä. Mittarin käydessä tiedät, että taksi on varmasti edullinen kulkuväline – euroissa laskettuna matkalle tulee hintaa tuskin lainkaan.

Taksin vaihtoehto on kolmipyöräinen tuktuk-taksi. Monissa Thaimaan kaupungeissa tuktuk-taksit on kielletty – mutta ainakin Bangkokissa ja Chiang Maissa niitä näkee edelleen. Lisäksi pikkukaupungeissa ja kylissä tuktuk on yleinen kulkuväline.

Varsinkin turistit käyttävät mielellään tuktuk-takseja. Niissä ei kuitenkaan ole mittareita, joten matkan hinta muodostuu helposti mittaritaksia kalliimmaksi.

Kuva: Dennis Yang, Flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!