Dubrovnik on kaunis vanha matkakohde Kroatiassa

Dubrovnik on ihastuttavan kaunis kaupunki, josta tuli jo vuosikymmeniä sitten suosittu matkakohde. Viime vuosina kaupunki on tehnyt uuden paluun matkakohteena.


Dubrovnik
Keski-ikäiset muistavat Dubrovnikin jo takavuosilta, ajalta jolloin se oli Jugoslavian suosituin lomakohde. Sotaisalla 1990-luvulla Dubrovnikin matkailu hiipui, mutta nykyään Kroatia on matkakohteena suositumpi kuin koskaan.

Kesäkaudella Dubrovnikissa käykin valtava määrä turisteja. Suurin osa matkalaisista on kaupungissa ainoastaan päiväretkellä ja palaakin illaksi takaisin rantalomakohteen hotelliin. Siksi Dubrovnik on viehättävimmillään illalla, jolloin voit tutustua kaupunkiin rauhassa.

Dubrovnikin nähtävyydet

Keskiajalla Dubrovnik oli alueen merkittävin kauppakeskus, jopa Venetsialle vertoja vetävä kaupunkivaltio. Se oli monella tapaa aikaansa edellä: Dubrovnik lakkautti orjakaupan niinkin aikaisin kuin vuonna 1418.

Menneiden vuosisatojen vauraus näkyy edelleen Dubrovnikin katukuvassa. Kroatian itsenäisyyssodan (1991-95) pommitusten aikaansaamat vauriot on korjattu lähes täysin. Iltakävelyllä romanttisessa vanhassa kaupungissa on vaikea kuvitella, että vain kaksi vuosikymmentä sitten täällä sodittiin ankarasti.

dubrovnik-2Monet kaupungin nähtävyydet ovat peräisin keskiajalta. Kaupungin upea muuri rakennettiin keskiajan vuosisatoina, 700-luvulta 1500-luvulle. Kierrä vaikka kaupunki muurin laella ja ihaile samalla Dubrovnikin ihastuttavia maisemia!

Dubrovnikissa on monia vanhoja katolisia kirkkoja, joihin tutustumisesta valitettavasti peritään pääsymaksu. Eesimerkiksi dominikaanien luostari ja kirkko on nykyään yhdistetty museoon.

Kenties kaunein vanhankaupungin rakennuksista on 1400-luvulla rakennettu rehtorin palatsi, joka toimi Dubrovnikin hallitsijan asuntona. Nykyään sekin on museo, joka on avoinna arkisin yhdeksästä kuuteen.

Toinen näyttävä rakennus on Sponzan palatsi 1500-luvulta. Se on mielenkiintoinen yhdistelmä gotiikkaa ja renessanssia. Nykyään palatsissa toimii myös kaupunginarkisto.

Matkat

Suorat lennot Helsingistä Dubrovnikiin kestävät kolmisen tuntia. Lentolippujen hinnat luonnollisesti vaihtelevat kauden ja varausajankohdan mukaan, mutta lentoliput saa yleensä hankittua 300-400 eurolla. Toisinaan lennot järjestyvät selvästi tätä halvemmallakin.

Nykyään kaupunkiin on helppo matkustaa, sillä useat matkatoimistot järjestävät valmismatkoja Dubrovnikiin. Perinteisten viikon matkojen lisäksi kaupunkiin järjestetään neljän päivän mittaisia minilomia Finnairin lentoaikataulun (Finnair lentää lauantaina ja keskiviikkona) mukaisesti. Sesongin aikaan kannatta myös tarkkailla sopivia äkkilähtöjä Dubrovnikiin.

Kroatian suuri suosio on valitettavasti tehnyt maasta – ja myös Dubrovnikista – suhteellisen hintavan matkakohteen.

Kuvat: Lena_Ni, Flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!