Ihastuttava Istria – historiaa, herkkuja ja hienoja rantoja

Ihastuttavassa Istriassa nautit kauniista kaupungeista, herkullisesta ruoasta, hyvistä viineistä ja kauniista luonnosta.

Istria sijaitsee Kroatian luoteiskolkassa, lähellä Italian Triesteä ja Venetsiaa. Istria oli pitkään osa Venetsian valtakuntaa, joten italialaisvaikutteet näkyvät niin kaupunkikuvassa kuin alueen gastronomiassa.

Suomesta ei tällä hetkellä järjestetä valmismatkoja Istriaan. Siksi Istrian matkakohteet ovat monelle tuntemattomampia kuin esimerkiksi Dalmatian rantalomakohteet.

Pula

Pula, amfiteatteri
Pula on Istrian merkittävin kaupunki, jossa on myös kansainvälinen lentokenttä. Esimerkiksi Ryanair lentää Lontoosta Pulaan kolme kertaa viikossa. Suomesta käsin voi kuitenkin olla helpompi lentää esimerkiksi Zagrebiin tai Slovenian Ljubljanaan, josta voit jatkaa matkaa maitse.

Pulan merkittävin nähtävyys on roomalainen amfiteatteri, joka on kuudenneksi suurin kaikista meidän aikoihimme säilyneistä amfiteattereista.

Amfiteatterin lisäksi Pulassa on säilynyt monia muitakin roomalaisia rakennuksia, joiden ansiosta alueen vuosituhantinen historia näkyy edelleen Pulan kaupunkikuvassa.

Pula on mainio tukikohta myös patikoinnin ystäville, sillä Pulasta on helppo liikkua vaikkapa bussilla Istrian pieniin kyliin. Hyvän vaelluskartan avulla voit nauttia Istrian ihastuttavasta ja vaihtelevasta luonnosta paljon paremmin kuin matkanjärjestäjän retkibussin ikkunasta käsin!

Poreč

Porec, basilika
Adrianmeren rannalla sijaitseva Poreč on ihastuttava pikkukaupunki, johon voit saapua myös laivalla Venetsiasta käsin.

Porečin merkittävin nähtävyys on alkujaan 300-luvulla rakennettu basilika, joka kuuluu myös UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Nykypäivään säilynyt basilika on peräisin 500-luvun puolivälistä. Tuolta ajalta ovat peräisin myös basilikan huikean kauniit mosaiikit, jotka ovat merkittävimpiä bysanttilaisia mosaiikkeja ylipäänsä.

Porečissa ja sen lähistöllä on myös monia hienoja uimarantoja, joten Poreč sopii mainiosti myös rantalomakohteeksi.

Rovinj

Rovinj
Kesäsesongin aikaan Rovinj on erittäin suosittui matkakohde. Monet sen ravintoloista, hotelleista ja gallerioista ovat kesällä auki selvästi talvikautta pidempään.

Rovinj sijaitsee Adrianmeren rannalla, ja kaupungista voit jatkaa matkaa nopealla lauttayhteydellä Venetsiaan. Kesällä liikennöidään viikottain myös reittiä Rovinjin ja Italian Ravennan välillä.

Lue lisää

Istrian kaupungeilla on yleensä mainiot matkailusivut. Seuraavien kolmen sivuston avulla löydät helposti lisää tietoja kaupungeista ja niiden matkailupalveluista:

Kuvat: Sobrecroacia.com, Slotraveller, Lisa_AW (Flickr).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!