Split – Kroatian suosittu rantakohde, nähtävyydet & hintataso

Split on upea rantalomakohde Kroatiassa. Se tarjoaa aurinkoa, lämpöä ja ystävällisyyttä yllinkyllin.

Kroatia on viime vuosina muodostunut suosituksi matkakohteeksi. Yksi maan suosituimmista lomakohteista on Adrianmeren rannalla sijaitseva Split, joka on maan toiseksi suurin kaupunki.

Split tarjoaa matkailijalle paljon nähtävää ja koettavaa. Sen vanha kaupunki, roomalainen palatsialue ja rannat tekevät siitä hyvän matkakohteen niin kulttuurin kuin auringonpalvonnan ystävälle.
Split

Splitin rannat

Split sopii rantaloman viettäjän matkakohteeksi koko kesän ajan. Käytännössä matkailusesonki alkaa toukokuussa ja jatkuu syyskuuhun saakka. Varsingin sesongin alkupäässä sää voi olla vielä epävakaista, eikä merivettä voi sanoa erityisen lämpimäksi.

Splitin uimarannat eivät ole Turkin, Espanjan tai Italian rantojen kaltaisia pitkiä hiekkarantoja. Useimmat rannat ovat sen sijaan pieniä, usein myös kivikkoisia. Pienten rantojen palvelut eivät myöskään ole yhtä monipuolisia kuin perinteisemmissä rantalomakohteissa – toisaalta sen ansiosta voit nauttia rauhasta ja upeista maisemista paremmin kuin vaikkapa Turkin suosituilla ja täyteenahdetuilla rannoilla.

Läheltä Splitin keskustaa löydät useita mukavia rantoja. Niistä suosituin on Bacvice, joka ääreen keskittyy myös Splitin yöelämä.

Diocletianuksen palatsi on tärkein nähtävyys

Split on huikea kohde historian harrastajalle, sillä kaupungin vuosituhantinen menneisyys on edelleen kaikkialla näkyvissä. Kaupungin kiinnostavimmat nähtävyydet ovat peräisin Rooman keisari Diocletianuksen ajalta.

Diocletianus oli Rooman keisari vuosina 284-305. Hänet tunnetaan edelleen suurena valtakunnan hallinnon uudistajana, joka hallitsi suurta valtakuntaa pidempään kuin yksikään keisari edellisen vuosisadan kuluessa. Diocletianus rakensi palatsinsa Splitiin.

Diocletianuksen palatsi rakennettiin aivan 300-luvun alkuvuosina. Keisari itse vetäytyi palatsiin viettämään eläkepäiviä sen jälkeen, kun hän luopui keisarin kruunusta vuonna 305.

Palatsin alueelle saavutaan näyttävän porttirakennuksen kautta. Palatsialueelta löydät runsaasti matkamuistokauppiaita varsinkin Peristil-aukiota kohti johtavasta kellarista.

Historian ja arkeologian historian kannattaa ehdottomasti tutustua myös Splitin arkeologiseen museoon, jonka laajat kokoelmat esittelevät myös hellenistiseltä kaudelta ja roomalaiskaudelta olevia löytöjä.
Split, Diocletianuksen palatsi

Splitin ja Kroatian hintataso

Kroatian ja Splitin hintataso on itäeurooppalaiseksi maaksi varsin korkea: hintatasoa voi hyvin verrata muihin Välimeren maihin. Esimerkiksi Italiasta tuodut tuotteet ovat kuitenkin Kroatiassa usein alkuperämaata kalliimpia.

Silti Splitin ja Kroatian hintataso on useimpien tuotteiden osalta selvästi halvempi kuin Suomessa. Varsinainen shoppailijan paratiisi kaupunki ei kuitenkaan ole. Parhaat ostospaikat löydät Splitin ydinkeskustasta. Laajan matkamuistovalikoiman löydät esimerkiksi Diocletianuksen palatsin alla olevasta kaupasta.

Perinteisten käsitöiden, nahkatuotteiden, vaatteiden ja alkoholin lisäksi Kroatiasta tuodaan paljon myös koruja. Niiden valikoimaan kannattaakin tutustua, jos olet korujen ystävä.

Herkkusuut tuovat matkoiltaan tietysti mieluiten ruokatarvikkeita. Split onkin mainio paikka ostaa kroatialaisia viinejä, hunajaa, paikallisia juustoja ja oliiviöljyä.

Edullisimmat ostokset tehdään tietysti torilla. Matkailijan kannalta paikalliset ruokakaupat ovat tietysti helpompi ostospaikka – ja kunnolla pakatut elintarvikkeet on lisäksi helpompi kuljettaa kotimaan. Tutustu vaikkapa Konzum-ketjun ruokakauppoihin, joista löydät tuomisia kotikeittiöön.

Kaupat pidetään Splitissä auki aamusta iltaan, noin 09-20 välisenä aikana maantaista perjantaihin. Lauantaina kaupat menevät kiinni jo kahdelta, tosin ruokakaupat saattavat olla auki myös lauantai-iltana ja sunnuntaina.

Matkat ja lennot

Kesäsesongin aikaan Suomesta on viime vuosina ollut tarjolla myös suoria lentoja Splitiin. Yhdellä välilaskulla lennot Splitiin järjestyvät kautta vuoden useiden eri lentoyhtiöiden siivillä. Lippujen hinnat vaihtelevat luonnollisesti suuresti – halvat lentoliput voit onnistua saamaan jopa 150 eurolla.

Tällä hetkellä Split kuuluu ainakin Tjäreborgin matkavalikoimaan omatoimikohteena. Loma Adrianmeren rannalla on sinunkin ulottuvissasi!

Kuvat: Erin and Joe, Achecchi16 (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!