Junalla Saksassa – halpa tapa matkustaa

Saksaa pidetään säästäväisten ihmisten maana. Siksi ei olekaan ihme, että Saksassa matkustat myös junalla edullisesti.

Saksa on yksi maailman vauraimmista maista, eikä sen hintataso yleensä ole erityisen edullinen. Voit kuitenkin matkustaa saksalaisten tavoin, jolloin pääset keskivertoturistia halvemmalla.

Matkakustannukset muodostuvat tavallisesti kolmesta suuresta osasta: matkalipuista, majoituksesta ja ruokailusta. Näissä kaikissa on mahdollista säästää huomattavia summia.

Saksassa junaliput ovat edullisia, kun käytät alennuksia

Matkakustannukset nielevät usein budjetista huomattavan osan. Saksa tunnetaan autoilijoiden maana, mutta maassa on mahdollista matkustaa erittäin edullisesti — kunhan vain tunnet paikallisten parhaat säästövinkit.

Saksassa ei juuri tunneta pitkänmatkan linja-autolinjoja: linja-autot sopivat lähinnä muutamankymmenen kilometrin säteellä liikkumiseen. Sen sijaan kaupunkien ja osavaltioiden välillä kulkee tiheä verkko junaratoja — juna onkin paras tapa liikkua maan sisällä.

Saksassa junalippujen hinnat tietyillä reiteillä vaihtelevat suuresti sen mukaan, minkätasoisessa junassa kuljet. Intercityn myös suomalaiset arvaavat kalliiksi, mutta esimerkiksi Interregio onkin selvästi edullisempi.

Säästäväisen matkustamisen salaisuus on kuitenkin paikallisten alennusten hyödyntäminen.
junalla

Viikonloppuna junaliput alennuksella

Schönes Wochenende -liput on tarkoitettu viikonloppuna matkailuun. Liput kelpaavat S-, RB-, IRE- ja RE-junissa kaikkialla Saksassa sekä eräillä Puolan rajan ylittävillä reiteillä.

Lippu maksaa 40 euroa netistä ostettuna, 42 euroa juna-asemalta hankittuna ja 44 euroa konduktööriltä lunastettuna. Säästäväinen matkustaja ostaa siten lippunsa etukäteen netistä. Lippu on erityisen edullinen, koska sillä voi matkustaa jopa viisi aikuista!

Saksassa osavaltion sisäiset junamatkat ovat edullisia

Osavaltiokohtaiset liput ovat edullinen tapa liikkua rautateiden lähiliikenteessä. Esimerkiksi Baijerissa voimassa oleva Bayern-Ticket maksaa yhdelle hengelle 22 euroa. Seuraavat matkustajat maksavat vain 4 euroa matkustajaa kohden. Yhdellä lipulla voi matkustaa jopa viisi henkeä.

Lippu on voimassa kaikissa lähiliikenteen junissa, raitiovaunuissa ja useimmilla linja-autoreiteillä koko osavaltion alueella. Bayern-Ticket on voimassa aamuyhdeksästä aina seuraavaan aamukolmeen.

Osavaltiokohtainen lippu tulee sitä halvemmaksi, mitä useampia lipulla matkustaa. Lipulla on kätevä tehdä vaikkapa päiväretkiä osavaltion sisällä. Myös pitkät junamatkat tulevat tällaisella lipulla halvaksi, kunhan vältät IR-junia nopeampia reittejä.

Tarpeen vaatiessa voit tietysti yhdistää matkaasi eri osavaltioiden alueellisia lippuja. Jos esimerkiksi kuljet Baijerista länttä kohti, voit jatkaa matkaasi vaihtamalla Ulmissa paikallisjunaan, jossa kelpaa aivan yhtä edullinen Baden-Württembergin paikallisliikenteen lippu.

Osavaltioliput toimivat toisinaan myös rajat ylittävässä liikenteessä: Baden-Wurttembergin lipulla pääset Sveitsin Baseliin saakka ja Baijerin osavaltiolippu vie sinut Itävällan puolella sijaitsevaan Salzburgiin.

Lisätietoja

Lisätietoja Saksan junayhteyksistä, aikatauluista ja lippujen hinnoista löydät:

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!