Stralsund – helmi hansakaupunkien joukossa

Stralsund on kaunis keskiaikainen hanskaupunki Itämeren rannalla. UNESCOn maailmanperintökohde on mainio pieni matkakohde Pohjois-Saksassa matkustavalle.


Stralsund
Vuonna 1234 perustettu Stralsund tunnetaan erityisesti hansakaupunkina. Useimmat kaupungin nähtävyydet ovatkin peräisin keskiajan vuosisadoilta.

Sen sijaan harva suomalainen muistaakaan, että kahden vuosisadan ajan Suomi ja Stralsund olivat molemmat osa samaa Ruotsin valtakuntaa – kyse on siis lähestulkoon kotimaan matkakohteesta!

Vanha kaupunki

STralsund
Stralsundin keskusta on täynnä vanhoja, kauniita tiilirakennuksia – kaupungissa on yli 800 suojelukohteeksi valittua rakennusta. Parin viime vuosikymmenen aikana niitä on kunnostettu ja entisöity, joten vuonna 2002 UNESCOn maailmanperintökohteeksi hyväksytty kaupunki on nyt entistäkin kauniimpi matkakohde.

Vanhan kaupungin hienoimpia keskiaikaisia nähtävyyksiä ovat Nikolauksen kirkko (Nikolaikirche) ja kaupungin raatihuone. Stralsundin raatihuonetta pidetäänkin yhtenä pohjoissaksalaisen gotiikan hienoimmista ei-kirkollisista rakennuksista.

Kauniit korkeat porvaristalot antavat kaupungille ilmeen, joka muistuttaa Lyypekin ja muiden Itämeren alueen hansakaupunkien ilmettä. Tallinnassa ja Lyypekissä käyneet tunnistavat varmasti yhteisen rakennusperinteen vaikutuksen.

Nikolauksen kirkko on vanhin kolmesta Stralsundin suuresta kirkosta. Se mainitaan asiakirjoissa jo vuonna 1276. Kirkko on omistettu Myran Nikolaukselle, merenkulkijoiden suojelupyhmykselle. Nikolauksen kirkon lisäksi kaupungissa on useita pienempiä kirkkoja ja keskiaikaisia luostareita.

Stralsundin museot

Merenkulku ja kaupungin kulttuurihistoria näkyvät myös Stralsundin museoissa. Keskiaikaiseen Katariinanluostariin (Katharinenkloster) on rakennettu Saksan merenkulkumuseo (Das Deutsche Meeresmuseum), joka on koko Pohjois-Saksan suosituin museo.

Kulttuurihistoriallinen museo (Das Kulturhistorische Museum) on puolestaan Mecklenburg-Etu-Pommerin vanhin museo. Kulttuurihistoriallisessa museossa on kiinnostavia näyttelyitä alueen historiasta.

Rügen – kaunis saari kaupungin kainalossa

Rügen

Rügenin saari sijaitsee aivan Stralsundin vieressä, kaksi kilometria mantereelta. Rügen on Saksan suurin saari, joka on jo pitkään ollut suosittu lomakohde. Kun olet väsynyt suuriin kaupunkeihin, tarjoaa Rügen luonnonläheisyyttä, raikasta meri-ilmaa ja aktiviteetteja yllin kyllin.

Kuvat: Uwe Fischer, Nemodoteles, Flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!