Keskiaikainen Lyypekki on matkan arvoinen

Lyypekki ja sen satamakaupunki Travemünde ovat 1970-luvulta alkaen olleet monen suomalaisen ensimmäinen kosketus Saksaan. Kauniissa keskiaikaisessa kaupungissa viihtyy helposti useammankin päivän.

Keskiajan suuri kauppakeskus

Holstentor, Lyypekki

Holstentor on Lyypekin mahtava keskiaikainen portti.

Lyypekin kaupungilla on pitkä historia, joka ulottuu vuoteen 1143, jolloin se mainittiin ensimmäisen kerran kauppapaikkana.

Se kasvoi nopeasti tärkeäksi satamakaupungiksi, jonka strateginen sijainti Itämerellä teki siitä ihanteellisen kansainväliselle kaupalle. Vuoteen 1226 mennessä Lyypekki oli tullut osaksi Hansaliittoa, mikä antoi sille pääsyn markkinoille kaikkialla Euroopassa. Tämä antoi Lyypekin kauppiaille mahdollisuuden laajentaa liiketoimintaansa ja lisätä varallisuuttaan. Osana Hansaliittoa Lyypekki sai myös suojaa vierailta voimilta, kuten Tanskalta ja Ruotsilta, jotka olivat vihamielisiä muita liigan jäseniä kohtaan.

Keskiajalla Lyypekki oli hansaliiton ehdoton keskuspaikka. Monet Lyypekin nähtävyydet ovatkin peräisin näiltä suuruuden vuosisadoilta. Menneiden vuosisatojen vauraus näkyy kaupungissa edelleen: punatiiliset kirkot, upea raatihuone ja vauraiden porvareiden talot tekevät kaupunkikävelystä elämyksen.

Vaikka kaupunki kärsi toisen maailmansodan pommituksissa, säilyi vanha kaupunki yllättävän hyvin. Nykyään Lyypekki onkin yksi UNESCOn maailmanperintökohteista.

Tutustuminen kaupunkiin kannattaa aloittaa vanhankaupungin laidalta, saapumalla massiivisen Holstentor-portin kautta kaupunkiin. Keskiajalla kaupunkia suojasi kivinen kaupunginmuuri ja sen neljä porttia. Näistä on jäljellä enää kaksi: Holstentor ja Burgtor kaupungin pohjoislaidalla.

Lyypekin nähtävyydet

3847593811_97bf6a8abc_b
Koko Lyypekin vanha kaupunki on oikeastaan nähtävyys. Trave-joen saarella sijaitsee seitsemän hienoa keskiaikaista kirkkoa, jotka antavat hyvän käsityksen hansakauden vauraudesta.

  • Suurin keskiaikaisista kirkoista on Pyhän Marian kirkko, Marienkirche, joka sijaitsee raatihuoneen tuntumassa. Kirkon rakentaminen kesti vuosisadan, ja se valmistui 1350 tienoilla. Kirkko on upea esimerkki pohjoissaksalaisesta gotiikasta, ja se toimi esikuvana kymmenille samantyyppisille kirkoille eri puolilla Itämeren aluetta. Valitettavasti kirkon merkittävin taideaarre, vuodelta 1701 peräisin ollut kopio Bernt Notken Kuolemantanssista tuhotui vuoden 1942 tulipalossa.
  • Lyypekin tuomiokirkko on toinen tärkeä keskiaikainen nähtävyys. Se vihittiin käyttöön vuonna 1247, mutta kirkkoa laajennettiin 1300-luvulla suuresti. Vuoden 1942 pääsiäisen pommituksissa tämäkin kirkko kärsi suuria vaurioita, ja sen korjaustyöt valmistuivat vasta 1982.
  • Lyypekin raatihuone, Rathaus rakennettiin 1200-1300-lvuilla. Raatihuoneessa kokoontuivat hansapäivät, joilla ratkottiin koko Pohjois-Eurooppaa koskevia asioita. Raatihuone on edelleen käytössä, joten siihen pääsee tutustumaan arkisin kello 11, 12 ja 15 alkavilla kierroksilla.
  • Keskiaikaisten kirkkojen ohella Lyypekin nähtävyyksistä kannattaa mainita raatihuoneen vieressä sijaitseva Buddenbrookhaus. Buddenbrookhaus on Mann-kirjailijasuvun kotitalo, jossa toimii nykyään Mann-aiheinen museo.

Lyypekki maistuu marsipaanilta

Niederegger
Monille Lyypekki merkitsee historiaa ja kulttuuria – toiset taas muistavat kaupungin marsipaanista. Lyypekin marsipaani tunnetaan kaikkialla maailmassa, sillä sen valmistus alkoi jo 1500-luvulla.

Aluksi marsipaani oli vain aateliston herkku. Kuitenkin 1700-luvulla marsipaani saapui myös kaupungin konditorioiden valikoimiin. Ensimmäisiä marsipaania valmistaneita konditorioita olivat Maret ja Niederegger. Niedereggerin konditoria ja kahvila (Breiter Strasse 89) sopivatkin makeannälän taltuttamiseen ja tuliaisostosten tekemiseen mainiosti.

Marsipaanista innostuneiden kannattaa tutustua myös Marsipaanimuseoon. Museossa on erilaisia näyttelyitä, kuten marsipaanikeittiö, jossa vierailijat voivat seurata marsipaanin valmistusprosessia. Siellä on myös kauppa, josta asiakkaat voivat ostaa marsipaaniherkkuja.

Lyypekin joulumarkkinat

Saksa on joulumarkkinoiden maa. Lähes joka kaupungissa järjestetään joulun alla muutaman päivän kestävät joulumarkkinat. Glögin, paahdettujen manteleiden ja muiden herkkujen tuoksut sekä tunnelmallinen valaistus ovat suomalaiselle varmasti eksoottinen kokemus.

Lyypekin joulumarkkinat ovat monen mielestä ne hienoimmat koko maassa. Traditio tunnetaan jo 1600-luvun puolivälistä alkaen, eli kyse ei ole mistään uudesta keksinnöstä.

Raatihuoneen vieressä sijaitsevalla torilla järjestettävät joulumarkkinat tunnetaan myös poikkeuksellisesta kestostaan: siinä missä monen kaupungin markkinat kestävät muutamia päiviä, aloittavat lyypekkiläiset markkinansa marraskuun lopulla ja jatkavat niitä aina vuodenvaihteeseen saakka.

Jatka matkaa kohti etelää tai pohjoista

Monille Lyypekki on pelkkä kauttakulkupaikka, etappi Travemünden ja muun Saksan välillä. Suomesta Finnlines liikennöi reittiä Helsinki-Travemünde säännöllisesti.

Lyypekin rautatieasema sijaitsee vanhan kaupungin ulkopuolella, kuitenkin lyhyen kävelymatkan päässä. Junayhteydet kaupungista ovat erinomaisia: arkisin lähtee junia Hampuriin puolen tunnin välein. Päivittäin on myös yhteyksiä Saksan suurkaupunkeihin: Berliiniin, Müncheniin, Kölniin ja Frankfurtiin.

Kuvat: Mar.Krebs, Avlxyz ja Hans Hansson (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!