Santo Domingo – Dominikaanisen tasavallan pääkaupunki

Domikaaninen tasavalta tunnetaan rantalomakohteena. All inclusive -lomakylän porttien takana aukeaa aivan toisenlainen maailma – ja Santo Domingo on sen pääkaupunki.

Santo Domingo on harvan matkalaisen pääasiallinen matkakohde Dominikaanisessa tasavallassa: kuuma, kostea ja hektinen suurkaupunki vastaa harvan mielikuvaa rentouttavasta unelmalomasta Karibialla. Kuitenkin kaupunki on ehdottomasti tutustumisen arvoinen – matka Dominikaaniseen tasavaltaan ei ole täydellinen ilman vierailua maan pääkaupungissa!

Santo Domingo tunnetaan erityisesti kaupungin pitkän ja kunniakkaan historian ansiosta. Sen perusti Kristoffer Kolumbuksen pikkuveli Bartolomeo Columbus (Colón) vuonna 1496.

Alcazar de Colon, Santo Domingo

Siten kaupungissa sijaitsee runsaasti ”Amerikoiden ensimmäisiä” rakennuksia — ainakin kun asiaa tarkastellaan eurooppalaisesta siirtomaaisäntien näkökulmasta.

Kolmen miljoonan asukkaan suurkaupunki

Santo Domingo, El Conde

Santo Domingo on valtava kaupunki. Suurkaupungin alueella asuu tällä hetkellä noin kolme miljoonaa asukasta. Valtavan laaja, hektisen helteinen suurkaupunki on jo sellaisenaan elämys suomalaisturistille.

Turistin kannalta kaupunki on onneksi varsin kompakti: tärkeimmät nähtävyydet, hotellit, ravintolat ja yökerhot sijaitsevat suhteellisen pienellä Distrito Nacional -alueella. Päivän tai pari kaupungissa viipyvä taas voi pitkälti keskittyä siirtomaakauden vanhaan kaupunkiin, Zona Colonial.  Monet tärkeimmistä nähtävyyksistä nimittäin sijaitsevat juuri tällä pienellä alueella.

Zona Colonialissa sijaitsee myös yksi kaupungin tärkeimmistä ostoskaduista: lyhyt El Conde. El Conde ei enää ole yhtä tärkeä shoppailupaikka kuin aikaisemmin, sillä eri puolille Santo Domingoa nousee jatkuvasti uusia ostoskeskuksia.

Kun vanha kaupunki on nähty, kannattaa sinun lähteä kävelemään rantakadulle. Rantakatu El Malecon tunnetaan myös nimellä Avenida George Washington. Paras aika nauttia kävelyretkestä Maleconilla on sunnuntai, sillä tuolloin katu on varattu jalankulkijoille.

Santo Domingon nähtävyydet

Catedral Primada de America

Santo Domingon nähtävyydet riittävät mainiosti vaikkapa muutaman päivän ajaksi. Trooppisessa helteessä nimittäin kannattaa unohtaa haaveet kaikkien kiinnostavien kohteiden juoksemisesta läpi päivässä. Karibialla kulttuurilomakin on syytä ottaa rennosti!

Seuraavat nähtävyydet kuuluvat ainakin historian harrastajan matkaohjelmaan:

  1. Kolumbuksen majakka, Faro a Colón, valmistui vuonna 1992 Amerikoiden löytämisen 500-vuotisjuhlavuonna. Ristin muotoon rakennetussa majakassa säilytetään myös Kristoffer Kolumbuksen oletettuja jäännöksiä. Mausoleumin lisäksi rakennuksessa on museo.
  2. Zona Colonial, siirtomaakaudelta peräisin oleva vanha kaupunki sijaitsee Santo Domingon keskustassa. Sen alueella sijaitsee kiinnostavien historiallisten rakennusten lisäksi kauppoja, ravintoloita ja hotelleja.
  3. Catedral Primada de América eli Catedral Santa María la Menor sijaitsee siirtomaakauden keskustassa. Katedraalin rakentaminen alkoi vuonna 1512 ja se valmistui vuonna 1540 – siten kyseessä on uuden maailman vanhin katedraali!
  4. Alcázar de Colón eli Kolumbuksen linna sijaitsee sekin siirtomaa-aikaisen keskustan alueella. Linnan rakennutti Kristoffer Kolumbuksen poika Diego Kolumbus, joka toimi Espanjan varakuninkaana alueella. Nykyään linnassa toimii museo, jossa on Karibian paras renessanssitaiteen kokoelma!
  5. Fortaleza Ozama teki ainakin minuun edellisiä nähtävyyksiä suuremman vaikutuksen. Fortaleza Ozama on vuonna 1505 valmistunut linnake, joka on varhaisin eurooppalaisten rakentama sotilasrakennus Amerikoissa.

Kielikurssille Santo Domingossa

Jos suunnittelet pidempää kiertomatkaa Dominikaanisessa tasavallassa, eikä espanjantaidoissasi ole kehumista, kannattaa sinun ainakin harkita intensiivistä kielikurssia Santo Domingossa. Kaupungissa on useita kielikouluja, joissa voit opiskella espanjaa joko alkeista alkaen tai täydentää jo muualla hankkimaasi espanjan perusosaamista.

Kielikursseja Santo Domingossa tarjoavat esimerkiksi:

  • Instituto Intercultural del Caribe (20 tuntia / viikko, alkaen 220 USD) (linkki).
  • Don Quijote (20 tuntia / viikko, alkaen 230 USD) (linkki).
  • CEIC (20 tuntia / viikko, alkaen 350 USD) (linkki).

Jännitä Estadio Quisqueya -stadionilla

Baseball on tärkeä osa Dominikaanisen tasavallan kulttuuria – ja ehdottomasti maan tärkein joukkueurheilulaji. Varsinkin USA:n ammattilaissarjojen dominikaanisyntyiset baseball-tähdet ovat todellisia kansallissankareita.

Santo Domingossa on kaksi baseball-joukkuetta, joiden pelejä voit seurata Estadio Quisqueya -stadionilla. Voit ostaa liput paikan päällä, ja yleensä lippuja riittää aivan pelin alkuun saakka. Halvimmat liput maksavat pari euroa, parhaiden hinnat nousevat pariinkymppiin.

Dominikaanisessa tasavallassa baseball-kausi alkaa lokakuun puolivälissä ja jatkuu joulukuun puoliväliin. Kauden neljä parasta joukkuetta pelaa tämän jälkeen vielä karsintasarjan, ja lopulta kaksi parasta joukkuetta pelaa mestaruudesta ”paras yhdeksästä pelistä” -periaatteella. Tällä hetkellä hallitseva mestari on Santo Domingon oma Tigres del Licey.

Opastetulla retkellä tai reittibussilla

Olen käynyt Santo Domingossa kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla osallistuin suomalaisen matkanjärjestejän päiväretkelle. Tuolloin lähdimme aamun varhaisina tunteina Puerto Platan lähellä sijaitsevasta Playa Doradasta saapuaksemme aamulla Santo Domingoon.

Päiväretki on ehdottomasti helpoin tapa tutustua kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin: Amerikkojen ensimmäiseen tuomiokirkkoon, vanhimpaan linnaan ja varakuninkaan palatsiin. Päiväretkillä ei kuitenkaan ole juuri mahdollisuutta improvisoida eikä tutustua itseään kiinnostaviin kohteisiin.

Espanjan alkeet hallitsevan kannattaa sen vuoksi lähteä retkelle rohkeasti omin päin: vaikkapa Punta Canan kaukaisilta lomarannoilta pääsee muutamassa tunnissa miellyttävästi edullisella ja mukavalla reittibussilla Santo Domingoon. Linja-autoaseman tienoilla sinua todennäköisesti lähestytään useasti: paikalliset pienyrittäjät tarjoavat opaspalveluita ja rahanvaihtoa. Pysy heistä erossa – keskustassa pärjäät mainiosti itsekin.

Sää ja paras aika matkustaa

Santo Domingo on kautta vuoden trooppisen lämmin kaupunki. Vuorokauden keskilämpötila on läpi vuoden 25 asteen tuntumassa.

Päiväsaikaan auringonpaiste saa lämpötilan kohoamaan tätä selvästi korkeammalle. Lisäksi kostea ilma korostaa ilmaston trooppisuutta.

Paras aika matkustaa Santo Domingoon ajoittuu joulukuun ja huhtikuun välisiin kuukausiin. Silloin sataa kaikkein vähiten.

Sen sijaan kesäkuusta marraskuuhun sateiden mahdollisuus on suurin. Karibialla kun ollaan, kyse ei ole mistään tihkusateista vaan kunnon kaatosateista. Kaiken lisäksi kesän ja syksyn kuukausina hurrikaanien riski on suurin.

Lennot Santo Domingoon

Santo Domingossa on kaksi lentokenttää. Niistä turistien kannalta ehdottomasti tärkeämpi on Las Américasin kansainvälinen lentokenttä, joka on Punta Canan jälkeen maan liikennöidyin lentokenttä.

Suomesta ei ole suoria reittilentoja Santo Domingoon. Tällä hetkellä edullisimmat menopaluuliput maksavat noin 700-800 euroa. Silloin matka kestää noin 20 tuntia, ja siihen kuuluu kaksi välilaskua.  Jos tarkoituksesi on tutustua maahan laajemmin, kannattaa sen vuoksi harkita myös Punta Canaan tai Puerto Plataan lentämistä. Linja-autolla pääset joka tapauksessa helposti maan joka kolkasta Santo Domingoon.

Jos taas suunnittelet maailmanympärimatkaa, sopii Santo Domingo loistavasti yhdeksi matkan etapiksi: suurkaupunkiin pääset varmasti minkä tahansa lentopassin lipuilla.

Hotellit ja majoitus

Santo Domingossa on runsaasti eritasoisia hotelleja: kaupungin keskustasta löydät yhtä lailla halvan reppureissaajan huoneen kuin viiden tähden liikematkailijan hotellin.  Tavalliset hotellibuukkaussivustot (hotels.com ja booking.com) auttavat sinua löytämään varmasti mieleisesi hotellin.

Jos kuitenkin suunnittelet pysyvästi kaupungissa hiukan pidempään, löydät edullisen pitkäaikaisen majoituksen helposti esimerkiksi Wimdun tai AirBnB:n avulla. Aivan kuten yleensäkin yksityismajoitusta varatessasi kannattaa sinun lukea tarkkaan aikaisempien asukkaiden kommentit. Joka tapauksessa Santo Domingon keskustasta löydät helposti asunnon kuukaudeksi muutamalla sadalla eurolla.

Lue lisää:

Kuvat:

Puroticorico, Richie Diesterheft, Flickr. Ministry of Tourism, Dominican Republic.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!