Malesian Kuala Lumpur on shoppailijan taivas

Kuala Lumpur kasvoi 150 vuodessa pienestä kalastajakylästä yli kuuden miljoonan asukkaan metropoliksi. Koostaan huolimatta Kuala Lumpur on yksi Aasian mukavimmista kaupunkilomakohteista, johon britti-imperiumi, islam, intialaiset ja kiinalaiset vaikutteet tuovat omaa väriään.


Kalastajakylästä suurkaupungiksi

Kun Malesia itsenäistyi vuonna 1957, tehtiin Kuala Lumpurista uuden kansakunnan pääkaupunki.

1990-luvun alussa Aasian talous kasvoi voimakkaasti. Tämä koski myös Malesiaa, jonka bruttokansantuote kasvoi huimalla 10 prosentin vuosivauhdilla.

Talouskasvu näkyi selvästi myös Kuala Lumpurissa, jonne rakennettiin toinen toistaan korkeampia pilvenpiirtäjiä.

Nopealla kasvulla on tietysti myös kääntöpuolensa: vanhat rakennukset ovat saaneet väistyä ostoskeskusten ja toimistojen tieltä.

Onneksi aivan kaikkea vanhaa ei vielä ole menetetty. Jos haluat saada käsityksen vanhasta Kuala Lumpurista, kannattaa sinun tutustua 1800-luvulta peräisin olevaan Kampung Bahruun.

Kampung Bahrun vanhat puutalot antavat sinulle hyvän käsityksen paikallisesta perinteisestä rakentamisesta. Retki kannattaa tehdä lauantai-iltana, jolloin pääset samalla tekemään ostoksia vilinää ja vilskettä kuhisevilla markkinoilla!

Siisti ja puhdas suurkaupunki

Aasian miljoonakaupungit ovat usein kaaottisia, likaisia ja meluisia. Kuala Lumpur on toista maata — siisti, puhdas ja miellyttävä suurkaupunki.

Kaiken lisäksi kaupungin asukkaat puhuvat yleensä hyvää englantia, mikä tekee Kuala Lumpurista turistin kannalta helpon matkakohteen.

Shoppailijan taivas

Kuala Lumpur tunnetaan erityisesti loistavana ostospaikkana. Kaupungissa onkin huikeat 66 ostoskeskusta, joista löytyy ostettavaa joka kukkarolle.

Varsinkin seuraavat ostoskeskukset kuuluvat tuliaisostoksien tekemistä suunnittelevien kaupunkikierroksen varrelle:

  • Berjaya Times Square on maailman 13. suurin ostoskeskus, jonka pinta-ala on huimat 320 000 neliömetriä. Ostoskeskus suunnattiin alunperin vauraimmille asiakkaille, mutta nykyään sen kaupat hakevat asiakkaitaan keskiluokan nuorista aikuisista.
  • Starhill Gallery on kaupungin ylellisin ostoskeskus. Täältä löydät Louis Vuittonin, Guccin ja Valentinon kaupat!
  • Ampang Park on yksi maan vanhimmista ostoskeskuksista. Ampang Parkista löydät paikallisen muodin lisäksi koruja ja elektroniikkaa.

Julkinen liikenne toimii hyvin

Kuala Lumpurin takseissa taksamittarit eivät useinkaan tunnu toimivan, mikä tekee taksimatkan hinnasta ennalta-arvaamattoman.

Sen vuoksi kaupungissa kannattaa suosiolla käyttää julkista liikennettä. Erityisesti paikallisjunat ovat suurkaupungissa hyvä tapa liikkua paikasta toiseen.

Turistin kannattaa kuitenkin välttää ruuhka-aikoja. Aamun ja iltapäivän ruuhkatunteina liikenne saattaa jumiutua täysin, eikä matkustaminen täpötäysissä junissa ja busseissa ole erityisen miellyttävää.

Kuala Lumpurin junat ovat edullisia. Aikaisemmin junareittien välillä vaihtaminen oli tehty hankalaksi, koska käytössä ei ollut minkäänlaisia vaihtolippuja. Tänä vuonna (2012) tilanne on parantunut suuresti, sillä nyt samalla lipulla voi matkustaa LRT:n ja KL Monorailin linjoilla.

Omatoimimatka vai pakettimatka?

Kuala Lumpur kuuluu nykyään useiden valmismatkajärjestäjien ohjelmaan.

Tyypillisesti Kuala Lumpur on osa yhdistelmämatkaa, jossa vietät esimerkiksi viikon pääkaupungin vilskeessä ja viikon vaikkapa Langkawin hiekkarannoilla. Tämä on helppo tapa yhdistää kaupunkiloma ja rantaloma Malesiassa pariin lomaviikkoon vaikkapa keskellä talvea.

Omatoimimatkailijan vaihtoehdot ovat tietysti suuremmat. Koska lento Malesiaan on suhteellisen kallis, kannattaa harkita mahdollisuuksien mukaan hiukan pidempää kiertomatkaa eksoottisessa Kaakkois-Aasian valtiossa.

Omatoimimatkalla pääset tietysti halvemmalla: suurten turistireittien ulkopuolella majoitut ja syöt selvästi halvemmalla kuin valmismatkakohteissa. Samalla näet enemmän paikallista arkea!

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!