Malesian Borneo – sukella, seikkaile ja shoppaile

Malesian Borneo on ainutlaatuinen matkakohde, joka sopii yhtä hyvin seikkailijan, surffaajan kuin luontomatkailijan matkakohteeksi.

Borneo on maailman kolmanneksi suurin saari. Osa siitä kuuluu Malesiaan, osa Indonesiaan – sijaitseepa saarella myös pieni Brunei.

Kota Kinabalu

kota-kinabalu
Kota Kinabalu on Etelä-Kiinan meren rannalla sijaitseva kaupunki, jonka kautta sinun on helpointa saapua Malesian Borneoon. Aivan kaupungin lähistöllä sijaitsee Tunku Abdul Rahmanin kansallispuisto, josta tutustuminen Borneon upeaan luontoon on helpointa aloittaa.

Itse Kota Kinabalu on sekin tutustumisen arvoinen kaupunki, jossa riittää nähtävää useammaksi päiväksi. Nopeasti kasvavassa kaupungissa on yli 600 000 asukasta, joten se on Malesian kuudenneksi suurin kaupunki.

Paikallisesta kulttuurista kiinnostuneen matkailijan kannattaa ehdottomasti vierailla Sabah-museossa. Museon neljässä kerroksessa esitellään paikallisten kansojen historiaa ja elintapaa esihistorialliselta ajalta alkaen.

Tutustu orankeihin

5460963862_e7d62111b8
Monissa eläntarhoissa on ihmismäisiä orankeja, joihin tutustuminen onnistuu parhaiten Sepilokin orankien kuntoutuskeskuksessa.

Orankien elinympäristö on tuhoutumassa vauhdilla, sillä ensi vuosikymmenen alussa orangeille sopivista sademetsistä on tuhottu todennäköisesti peräti 98 %.

Vierailu Sepilokin keskukseen auttaa säilyttämään lähisukulaistemme elinympäristöstä edes osan.

Seikkaile luolastossa

Kostean ja kuuman viidakon jälkeen voit tutustua maailman suurimpaan maanalaiseen luolastoon Gulung Mulun kansallispuistossa. Opastettu retki luolassa kestää 15 tuntia, joten edessäsi on pitkä päivä maan alla.

Sukella ja snorklaa

Malesian Borneossa ja sen lähisaarilla on monia huippuluokan sukelluskohteita. Niistä tunnetuin on Sipadan, joka sijaitsee hiukan yli 30 kilometrin päässä Borneon rannikolta.

Sipadan on kuitenkin niin suosittu sukelluskohde, että retki alueelle kannattaa varata mahdollisimman varhain. Alueen herkkää ekosysteemiä nimittäin suojataan rajoittamalla matkailijoiden määrää päiväkohtaisesti.

Kuvat: Thienzieyung, Colin Bradley

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!