Dominikaaninen tasavalta alkaa lomakylän portilta

Matkustin puolisoni kanssa Dominikaaniseen tasavaltaan ensimmäisen kerran loppusyksyllä 2000. Merengue, bachata ja Karibian lämpö tekivät meihin lähtemättömän vaikutuksen. Tänne oli päästävä takaisin!

Aamu Puerto Platan rannalla.

Aamu Puerto Platan rannalla. Kuva: calu777.

Ensimmäinen matkakohteemme oli Puerto Platan liepeillä sijaitseva Playa Dorada. Playa Dorada on tyypillinen all inclusive -lomakylä, jonka portteja aseistetut vartijat vahtivat yötä päivää.

All inclusive – ohjelmaa aamusta iltaan

Hotellimme oli varsinainen ajanvietekeskus, jossa turisteille järjestettiin ohjelmaa aamusta iltamyöhään.

Päivittäin ohjelmassa oli erilaisia rantapelejä, vesiaerobiccia, tanssiharjoituksia ja monenlaista muuta ajanvietettä. Illallisen jälkeen talon bändi viihdytti yleisöä esittämällä cover-versioita kansainvälisistä ja paikallisista hiteistä.

Välillä kuitenkin siltä, että olimme trooppisella ruotsinlaivalla, jossa seisova pöytä jatkui kaksi viikkoa aamusta iltaan. Loppujen lopuksi lomakylä oli oma keinotodellisuutensa — kaukana Dominikaanisen tasavallan arjesta.

Lomakylät ovat tietenkin vain yhteen suuntaan suljettuja. Me pääsimme helposti muurien ulkopuoliseen maailmaan, mutta paikalliset jäivät vartioitujen porttien toiselle puolelle.

Kuitenkin kenties useimmille turisteille tämä keinotodellisuus jäi ainoaksi kuvaksi maasta, kenties matkanjärjestähän kaupunkiretkiä lukuunottamatta.

Meistäkin omin päin tehty pieni retki Puerto Plataan tuntui tuolloin huikealta seikkailulta, olimmehan ensimmäistä kertaa matkalla kehitysmaassa. Kuitenkin halusimme tulla saarelle takaisin,  nähdä edes hiukan enemmän tätä eksoottista maata ja kerätä uusia kokemuksia.

Hiekkarantaa Dominikaanisessa tasavallassa.

Dominikaanisen tasavallan kauneimmat rannat löytyvät turistikylien ulkopuolelta. Kuva: Ronald Saunders, Flickr.

Punta Cana — palmuranta kaukana kaikesta

Muutamaa vuotta myöhemmin päädyimme vielä edellistä matkaamme kauemmas dominikaanisesta arjesta. Tällä kertaa matkakohteemme oli Punta Cana Hispaniolan saaren itärannikolla.

Punta Cana sijaitsee käytännössä keskellä ei mitään. Turistirannikon lähettyvillä on vain joitakin pieniä kyliä. Lähin kaupunki Higüey sijaitsi noin tunnin bussimatkan päässä hotellista.

Higüey olikin jo todella aito pikkukaupunki. Olimme todennäköisesti ainoat turistit kaupungissa, tai ainakaan emme nähneet muita valkoihoisia kaupungin kaduilla. Nyt olimme aidossa Dominikaanisessa tasavallassa lomakylän keinotodellisuuden sijaan!

Higüeyssa on kaksi varsinaista nähtävyyttä, jotka molemmat ovat kirkkoja. Kaupungissa sijaitseva vuonna 1970 valmistunut basilika on huima modernin betoniarkkitehtuurin taidonnäyte.

Kirkossa on esillä myös kuuluisa Altagracian neitsyttä kuvaava maalaus. Ikoni on maalattu 1400-luvun lopulla Espanjan Placenciassa, josta se tuotiin Hispaniolaan jo vuonna 1502.

Toinen kaupungin nähtävyyksistä on katedraalin edeltäjä, pieni Pyhän Dionysioksen kirkko 1500-luvulta.

Kokemuksia suurkaupungista – Santo Domingo

Ensimmäisellä matkallamme kävimme päiväretkellä Santo Domingossa. Tuolloin osallistuimme suomalaisen matkanjärjestäjän opastettuun retkeen. Opastettu retki olikin helppo tapa matkustaa toiselle puolelle saarta, sillä matkaan piti lähteä aamuvarhaisella ennen auringon nousua.

Toisella matkallamme halusimme tehdä matkan omin päin. Pikkurahalla pääsimme Punta Canasta Santo Domingoon ilmastoidulla bussilla, jonka matkustajat olivat osaksi turisteja ja osaksi hotellien työntekijöitä.

Lopulta saavuimme Santo Domingoon, jossa vietimme päivän kaupungilla kävellen ja nähtävyyksiin tutustuen. Koska olimme jo tutustuneet varakuninkaan palatsiin ja upeaan 1500-luvun katedraaliin, saattoimme hankkia omia kokemuksia tutustumalla pariin uuteen nähtävyyteen.

El Conde -katu Santo Domingossa.

El Conde, Santo Domingo. Kuva: Puroticorico.

Santo Domingon keskustassa on helppo kävellä yksin. Turistien täyttämillä aukioilla joutuu tietenkin hätistelemään kengänkiillottajapoikia, joiden silmissä kiiltelevät helpot dollarinkuvat.

Kengänkiillottaijien lisäksi kannattaa varoa erilaisia oppaita ja ”rahanvaihtajia”, joihin voit törmätä varsinkin bussiaseman tienoilla. Useimmat näistä uskovat kuitenkin päättäväisesti heidän palveluistaa kieltäytyvää turistia — varsinkin jos tämä osaa kieltäytyä espanjaksi!

Ei kahta matkaa ilman kolmatta

Kaksi vierailua Dominikaaniseen tasavaltaan saivat aikaan pysyvän kaipuun palata takaisin tuolle kauniille saarelle.

Seuraavalla kerralla aiomme kuitenkin suunnata suoraan Santo Domingoon, jossa on vielä monta nähtävyyttä näkemättä ja kokematta. Santo Domingon lisäksi tarkoituksemme on tutustua myös La Vegaan.

Vasta näiden jälkeen voisimme viettää yhden lepoviikon jossakin all inclusive -hotellikylässä. Sen jälkeen olisikin jo aika lentää takaisin Suomeen!

Valmismatkat

Valmismatkoja Dominikaaniseen tasavaltaan järjestää tällä hetkellä ainakin kaksi matkatoimistoa:

  • Apollomatkat
  • Tjäreborg

Valmismatka on ehdottomasti helpoin tapa tutustua tähän lämpimään maahan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että todellinen elämä alkaa vasta all inclusive -kylän ulkopuolella. Turistialueilta poistuminen kannattaa – sillä todelliset elämykset syntyvät vasta niiden ulkopuolella.

Linkkejä:

  • Debbie’s Dominican Travel, mainio englanninkielinen sivusto Dominikaanisesta tasavallasta. Runsaasti hotelli- ja lomakohdearvosteluja.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!