Barbados piristää talven keskellä

Haluatko snorklata merikilpikonnien kanssa tai ihailla koralliriuttojen värikästä elämää? Valitse matkakohteeksi Barbados, niin molemmat onnistuvat!

Barbados on vielä eksoottisen matkakohteen maineessa, vaikka pikkuiselle Karibian saarelle pääsee nykyään myös tilauslennolla. Valmismatka onkin helpoin tapa lomailla Karibian suosituimpiin kuuluvalla saarella — omatoimimatkailijan matka Suomesta tälle paratiiisisaarelle kestää nimittäin helposti parikymmentä tuntia.

Pitkä lento Barbadokselle kuitenkin palkitaan ruhtinaallisesti.
Barbados on oivallinen rantalomakohde. Kuva: Loimere. Flickr.com.

Rantaloma Barbadoksella

Barbados on muiden Karibian unelmasaarten tavoin ennnenkaikkea rantalomakohde. Sen vuoksi myös valmismatkat Barbadokselle suuntautuvat saaren tunnetuimille rantakilometreille.

Barbadoksen upeat hiekkarannat sopivat lekottelun lisäksi toiminnallisen aktiiviloman puitteeksi. Varsinkin vesiurheilun harrastajat löytävät Barbadokselta mieleistä ajankulua parin viikon loman täytteeksi. Surffaus, sukeltaminen ja snorklaus saavat arjen unohtumaan!

Barbados on entinen Britannian siirtomaa

Useimmista muista Karibian valtioista poiketen Barbadoksen virallinen kieli on englanti. Saari nimittäin oli 1600-luvulta aina 1960-luvulle saakka osa brittien siirtomaavaltaa.

Tämän ansiosta matkailu saarella on helppoa, kunhan osaat edes hiukan englantia!

Kielen lisäksi monet brittiläiset perinteet elävät Barbadoksella edelleen — kello viiden tee ja kriketti nimittäin ovat edelleen osa Barbadoksen arkea.
Bridgetwon, Barbados.

Huh hah hei, ja rommia pullo!

Monen muun Karibian saaren tavoin Barbadoksen talous oli pitkään sokeriplantaasien varassa. Plantaasitalous perustui Afrikasta tuotujen orjien hyväksikäyttöön, joiden työpanoksella viljeltiin sokeriruokoa myös kaukomaiden tarpeisiin.

Sokerin lisäksi sokeriruokoa tarvittiin — ja tarvitaan edelleenkin — rommin valmistamiseen. Pullo rommia matkustaakin lähes jokaisen turistin matkalaukussa kotimaahan muistoksi lomasta tropiikissa.

Mikäli olet rommin ja hyvän ruuan ystävä, kannattaa sinun ajoittaa matkasi lokakuussa järjestettävän Barbadoksen ruoka-, viini- ja rommifestivaalin ajaksi. Festivaalin verkkosivuilta löydät lisätietoja ohjelmasta.

Nykyään Barbados saa merkittävän osan tuloistaan turismista. Turismin ja pankkitoiminnan ansiosta Barbados on noussut yhdeksi maanosan vauraimmista maista.

Pienellä saarella liikut helposti

Barbados on sen verran pieni saari, että sinun kannattaa ehdottomasti tutustua lomallasi koko saareen.

Kaupunkien välillä on helpointa kulkea takseilla tai vaikkapa bussilla. Barbadoksen bussiverkko on laaja, ja busilla pääset käytännössä saaren jokaiseen kolkkaan edullisesti.

Vuokra-auto on kolmas tapa kiertää saarta. Tottumatonta kuskia saattaa tietysti brittiläinen vasemmanpuoleinen liikenne hämmentää ainakin aluksi. Barbadoksella kannattaa siis olla erityisen tarkkana ratissa!

Harrison’s Cave on upea tippukiviluola

Pienestä koostaan huolimatta Barbados ihastuttaa matkailjoita monipuolisuudellaan. Huojuvat palmut ja valkoiset hiekkarannat ovat vain osa saaren viehätystä: Barbadoksen keskiosien kumpuileva maasto ja vilkkaat pikkukaupungit ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia.

Parhaat shoppailumahdollisuudet löydät tietysti hotellikylien ulkopuolelta, varsinkin pääkaupunki Bridgetownista. Sen Broad Street on saaren paras ostoskatu, jonka varrelta löydät varmasti hyviä tuliaisia.

Yksi Barbadoksen hienoimmista nähtävyyksistä on Harrisonin luola, joka on tunnettu jo satojen vuosien ajan. Upea tippukiviluola kartoitettiin kuitenkin vasta muutamia vuosikymmeniä sitten. Jos et ole koskaan käynyt aidossa tippukiviluolassa, kannattaa sinun ehdottomasti tutustua tähän huikean kauniiseen luolaan!

Lennot maksavat, mutta paikan päällä pärjää vähällä

Vauraudestaan huolimatta Barbados on varsin kohtuuhintainen matkakohde, jossa lomailu ei vaadi jättibudjettia. Saarella löytyy helposti myös edullisia hotelleja — all inclusive -lomakylät ja luksushotellit eivät siis ole ainoa vaihtoehto.

Hienoimmat hotellit sijaitsevat lähinnä saaren länsirannikkolla. Edullisempi majoitus taas keskittyy Barbadoksen etelärannikolle.

Lentolippujen hinta vaikuttaa tietysti merkittävästi Barbadokselle kohdistuvan matkan hintaan. Barbadoksen ainoa lentokenttä Grantley Adams International (BGI) sijaitsee hiukan yli kymmenen kilometrin päässä Bridgetownista. Lennot välille Helsinki-Bridgetown maksavat tällä hetkellä halvimmillaan hiukan yli 800 euroa, tällöin välilaskulliseen matkaan saattaa mennä aikaa jopa 30 tuntia.

Kuitenkin vain osa turisteista saapuu Barbadokselle siipien varassa: jopa puoli miljoonaa turistia saapuu saarelle joka vuosi risteilyaluksen kyydissä. Edullinen Karibian risteily onkin yksi tapa tutustua pintapuolisesti moniin Karibian saariin sekä Venezuelan ja Kolumbian rannikkokaupunkeihin.

Valmismatka on varteenotettava vaihtoehto

Nykyään matkanjärjestäjät tarjoavat myös valmismatkoja Barbadokselle. Talvella 2013-2014 suurista matkanjärjestäjistä ainakin Finnmatkat lennättää suomalaisia nauttimaan Barbadoksen auringosta.

Tällöin matkan hinta riippuu pitkälti siitä, valitsetko Karibialla tavanomaisen all inclusive -paketin vai tyydytkö yksinkertaiseen hotelliin. Halvimmat matkat maksavat noin 1400 euroa, luksusloma täysihoidossa maksaa kaksinkertaisen hinnan.

Kuvat: David Berkowitz, Loimere. Flickr.com.

Linkit:

Lukijoiden kokemuksia aiheesta “Barbados piristää talven keskellä

  1. Yhdistän Miamin reissuun Karibianristeilyn marraskuussa. Halpaa, kun on jo Floridassa!

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!