Aruban vitivalkoiset hiekkarannat houkuttelevat vesileikkeihin

Aruba, Antillien ABC-saarista ensimmäinen, on loistava kohde kuherruskuukauden viettäjälle. All inclusive -lomakylässä voit nauttia lomastasi vailla huolen häivää!

Aruban upeista uimarannoista tunnetuimmat Palm Beach ja Eagle Beach ovat kilometrien mittaisia. Upean valkohiekkaiset rannat syvenevät loivasti, mikä tekee niistä myös lapsiperheen kannalta ensiluokkaisia uimarantoja.

Aruballa sinun ei kuitenkaan tarvitse tyytyä makoilemaan palmun varjossa eksoottisia drinkkejä siemaillen. Rannat sopivat erinomaisesti vauhdikkaan urheilulliseen lomanviettoon: Aruballa voit snorklata, sukeltaa tai vaikkapa lentää liitovarjolla moottoriveneen vauhdittamana.

Oranjestad. Kuva: D-Stanley.

Oranjestad. Kuva: D-Stanley.

Calypso soi karnevaalin aikaan

Suurimman osan vuodesta Aruballa on varsin amerikkalainen tunnelma – dollarit ovatkin Aruballa käypää valuuttaa.

Kaikki kuitenkin muuttuu karnevaalin aikaan. Silloin Aruballa soi calypso entistäkin voimakkaammin, paikalliset pukeutuvat värikkäisiin karnevaaliasuihin ja rytmit houkuttelevat myös turistit tanssimaan.

Ensi kevättalvella (vuonna 2013) karnevaali huipentuu helmikuun puolivälissä. Silloin Oranjestadissa järjestetään suuri paraati.

Oranjestad – Aruban pääkaupunki

Aruban länsilaidalla sijaitseva Oranjestad on Aruban pääkaupunki. Hallinnon lisäksi kaupunki on tärkeä matkailukeskus: kaupungissa on satoja matkailijoille suunnattuja liikkeitä ja pääkadulla Sasakiweg streetillä kohtaat lähinnä muita matkailijoita.

Joka päivä kaupungin satamaan saapuu risteilylaivoja, jotka tuovat päivittäisen turistipurskahduksen astelemaan Oranjestadin kaduilla. Halpa Karibian risteily onkin edullinen tapa tutustua pintapuolisesti moniin eksoottisiin matkakohteisiin.

Aruban hintataso on korkeahko

Aruba on suhteellisen kallis matkakohde. Kyse on tietysti varakkaiden eurooppalaisten ja amerikkalaisten suosimasta matkakohteesta, jonne tullaan viettämään unelmalomaa.

Tyypillinen lounas maksaa vähintään kymmenen euroa, kahden ruokalajin illallinen kolmisenkymmentä euroa — hotellien ravintoloissa sinun pitää varautua tätäkin korkeampiin hintoihin.

Turismi tuottaakin Aruballe peräti 70 % maan bruttokansantuotteesta. Turismin merkitys on viime vuosina kasvanut entisestään, kun saarelle aikaisemmin tärkeä öljynjalostus päättyi kolme vuotta sitten.

Aruba on häämatkakohde vailla vertaa

Aruba on erityisesti aikuismatkustajien suosiossa. Monet tämän unelmakohteen hotelleista on suunnattu nimenomaan aikuisille.

Erityisesti saarella halutaan ottaa huomioon kuherruskuukauden viettäjät: monessa hotellissa puolet lomalaisista viettää kuherruskuukautta!

Aruballa on lisäksi helppo mennä naimisiin. Hollannin siirtomaassa voi solmia virallisen avioliiton kaupungintalolla ja halutessaan saada papin siunauksen liitolle. Lähes jokaisella hotellilla on kaiken lisäksi oma hääsuunnittelija, joka täyttää mahdollisimman tarkoin nuorenparin kaikki toiveet.

Aruban upea sää

Vain parikymmentä kilometria Kolumbian rannikolta sijaitseva saari on Karibian parhaita matkakohteita auringonpalvonnan harrastajalle. Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta lähes aina, eikä saarella juuri sada.

Aruban keskilämpötila on kolmenkymmenen asteen tienoilla kautta vuoden. Koska Aruballa sataa vain hyvinvähän, on saaren luonto huomattavasti karumpaa kuin monilla muilla Karibian saarilla.

Hiekkaranta Aruballa.

Aruban vitivalkoiset hiekkarannat ovat monen unelman täyttymys. Kuva: Nestor’s Blurrylife, Flickr, Creative commons.

Lennot Aruballe esimerkiksi Amsterdamin kautta

Suomesta ei ole suoria reittilentoja Aruballe. Sen vuoksi saarelle lennetään jonkin eurooppalaisen suurkaupungin kautta. Koska kyse on Alankomaiden siirtomaasta, on Amsterdam luonnollinen valinta välilaskun paikaksi.

Lennot Helsingistä Aruballe maksavat tavallisesti 1000-1300 euroa. Saaren lentokenttä sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä suosituimmista hotellialueista.

Bussilla, taksilla tai vuokra-autolla

Aruban sisällä liikut helposti ja edullisesti bussilla. Saarella bussit kulkevat säännöllisesti ja vuoroväli on tiheä erityisesti turistien suosimilla alueilla. Esimerkiksi suositulta Palm Beachin turistialueelta pääset Oranjestadiin ja takaisin parilla eurolla.

Taksi on toinen kätevä tapa liikkua saarella. Eri reiteillä on kiinteät hinnat, mikä tekee taksin käyttämisestä huoletonta. Muista kuitenkin, että yöaikaan joudut maksamaan parin euron lisähinnan matkastasi.

Jos haluat tutustua saaren eri osiin omin päin, kannattaa sinun harkita myös auton vuokraamista. Aruballa toimii sekä kansainvälisiä että paikallisia autonvuokraamoja, joiden kautta saat auton vuokrattua muutamalla kymmenellä eurolla päivää kohden.

Runsaasti korkeatasoisia hotelleja

Aruban matkakohteeksi valinneet voivat valita lukuisien laadukkaiden hotellien joukosta mieleisensä.

Hotellit tavoittelevat yleensä maksukykyistä asiakaskuntaa, joten saarelta on vaikea löytää minimibudjettiin sopivaa majoitusta. Varaudu siis maksamaan vähintään 80 euroa hotelliyöstä. Jos ajoitat matkasi huippusesongin ulkopuolelle, esimerkiksi alkusyksyyn, matkasi tulee huomattavasti huippusesonkia edullisemmaksi.

Jos sinulle kelpaa vaatimattomampi guesthouse, saatat selvitä puolet halvemmalla.

Oletko vieraillut Aruballa? Mitä pidit matkasta ja matkakohteesta?

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!