Karibian risteily – näin varaat halvan risteilyn netistä

7684988660_be4c44844f

Muistatko vielä television Lemmenlaivan? 1980-luvulla Karibian risteily oli useimmille saavuttamaton haave. Tämän jutun luettuasi tiedät, kuinka pääset halvalla Karibian risteilylle!

Karibian risteilyt kuuluvat monen suomalaisen matkatoimiston ohjelmaan. Risteilyjen hintataso on kuitenkin korkea: tavallisesti risteilystä joutuu maksamaan ainakin kaksi tai kolmetuhatta euroa – sviitit maksavatkin sitten moninkertaisesti enemmän.

Karibian risteily on unelmaloma

Bahamasaaret

Karibian risteily on tietysti unelma, josta monet ovat valmiita maksamaan: illat ja yöt vietetään laivalla täysihoidosta nauttien. Aamulla saavutaan uudelle saarelle, karibialaisten rytmien ja tuoksujen saattamana ihailemaan toinen toistaan upeampia palmurantoja.

Tänäkin vuonna useat suomalaiset matkatoimistot välittävät Karibian risteilyjä. Esimerkiksi Tjäreborgin kautta voit varata risteilyn Royal Caribbean Internationalin upeilla laivoilla. Oasis of the Seas, Allure of the Seas ja uusimpana Quantum of the Seas ovat juuri sitä, mitä varakas lomanviettäjä kaipaa Karibian risteilyltä.

Mutta monelle meistä matkatoimistojen risteilypaketit ovat aivan liian kalliita. Siksi kannattaakin tutustua kansainväliseen tarjontaan: pääsisikö itse risteilyn varaamalla halvemmalla?

Valikoima netissä on erittäin suuri

Netissä kannattaa ottaa suoraan suunta yhdysvaltalaisten matkavälittäjien sivustoille. Niillä huomaat nopeasti, että Karibian risteilyn ei tarvitse olla huippukallis luksusloma – risteilyjen hintataso on kohtuullinen, ja myös me tavikset voimme hyvinkin ottaa risteilyn osaksi lomaohjelmaamme.

Esimerkiksi Expedia-vertailusivuston avulla löydät helposti mieleisesi edullisen risteilyn. Valitset matkan pituuden ja haluamasi hytin tason, sen jälkeen saat nähdäksesi taulukon tarjolla olevista risteilyistä lähtösatamineen.

expedia

Expedia-sivuston tarjontaa.

 

Edullisimmat Karibian risteilyt lähtevät Yhdysvalloista

Lähtösatama vaikuttaa hintatasoon melkoisesti. Tällä hetkellä kalleimpia ovat Martiniquelta ja Dominikaanisesta tasavallasta lähtevät risteilyt. Halvimmalla pääset matkaan Floridasta, Louisianasta, Teksasista ja Puerto Ricosta.

Jos etsit halpaa Karibian risteilyä, kannattaa sinun siis valita lähtösatama USA:n etelävaltioista. Kaiken lisäksi lennot esimerkiksi Floridaan ovat selvästi edullisempia kuin Karibian saarille, joten tässäkin suhteessa risteily esimerkiksi Miamista on hyvä valinta.

Oikeastaan ainoa miinuspuoli Yhdysvalloista lähtemisessä piilee etäisyyksissä: vaikkapa Floridasta on matkaa Karibian saarille sen verran, että risteilyyn kuuluu väistämättä pari merellä vietettyä päivää. Tämä tietysti saattaa muuttua nopeasti, nyt kun USA:n ja Kuuban välit ovat lämpenemään päin.

Viidelläkympillä täysihoitoon

13883610583_3ede9088d2Edullisimmat risteilyt maksavat vain noin 50 dollaria yöltä. Viikon mittaiselle Karibian risteilylle kertyy näin hintaa vain noin 350 dollaria (288 euroa). Tällaisella risteilyllä vietät muutamia päiviä merellä, ja tutustut Neitsytsaariin ja Bahamasaariin.

Näin edullinen hinta edellyttää kahta matkustajaa hyttiin. Risteilyillä pätee sama nyrkkisääntö kuin seuramatkoilla: yksin matkustava maksaa usein lähes tuplahinnan.


Kun olet vertailusivustojen avulla tutustunut halvimpiin vaihtoehtoihin, kannattaa sinun seuraavaksi siirtyä varustamojen omille nettisivuille. Niistä saat yleensä paremman kuvan laivoista ja niiden varustelutasosta.  Tässäkin on tietysti hyvä muistaa, että varustamot yrittävät aina antaa mahdollisimman hyvän kuvan omista laivoistaan – pienikin hytti saadaan sopivasti kuvaamalla näyttämään lähestulkoon luksussviitiltä!

Halvimmat liput sisäkannella

Kuten arvata saattaa, halvimpien risteilyjen hytit eivät ole niitä parhaita. Sisäkannen sijaan kannattaa kuitenkin sijoittaa rahaa vähän parempaan hyttiin – ainakin merinäköala (Oceanview) kuuluu asiaan.

Monien mielestä risteilystä saa kuitenkin kaiken irti vain hytissä, jossa on oma parveke. Silloin voi heti ensimmäiseksi aamulla nauttia uusista maisemista omalla parvekkeella.

Myös laivan ikä vaikuttaa lippujen hintaan. Uusimmat ja kuuluisimmat luksuslaivat ovat usein niitä kalliimpia. Ruotsinlaivoihin tottuneen silmissä vähän vanhempi ja vaatimattomampi laiva saattaa tarjota aivan riittävästi luksusta.

Risteilyn hinta vaihtelee

Belize

Aivan kuten lentojen, myös risteilyjen hinnat vaihtelevat sesongin mukaan ja sen mukaan, kauanko aikaa lähtöön on. Karibianristeilyjen hinnat ovat tavallisesti halvimmillaan syksyllä.

Erityisesti kannattaa varoa amerikkalaisia lomakausia. Joulun ja kevätloman aikaan lippujen hinnat nousevat kohisemalla, aivan kuten etelänlomakohteissakin. Silloin on turha yrittää etsiä halpoja Karibian risteilyjä!

Risteily kannattaa usein varata hyvissä ajoin. Toisaalta jos risteilylle pääseminen ei ole sinulle kaikki kaikessa, voit jättää risteilyn edullisen viimehetken lähdön varaan. Eri vertailusivuistoilta löydät näitäkin runsaasti.

Halvat lennot säästävät rahaa

Itse järjestetyn Karibian risteilyn menoista lentoliput vievät helposti vähintään yhtä suuren summan kuin itse risteily.

Onneksi lentolippujen vertailu on nykyään erittäin helppoa: verkossa on runsaasti erilaisia vertailusivustoja, joiden avulla löydät helposti halvat lennot Floridaan. Esimerkiksi Ebookers, Supersaver ja Skyscanner sopivat kaikki mainiosti lentojen buukkaamiseen.  Sinun kannattaa joka tapauksessa vertailla hintoja ainakin parilla eri sivustolla, sillä saman lennon hinta saattaa mystisesti vaihdella eri vertailusivustojen kautta varattuna suuresti.

Lisäksi sinun on hyvä lentää lähtösatamaan ainakin paria päivää ennen laivan lähtöä. Tällöin lennon myöhästyminen ei vaaranna koko loman onnistumista. Parissa päivässä myös lennolla kadonneet matkatavarat ehtivät yleensä löytyä. Jos varaat aikaa vielä pari päivää enemmän, ehdit toipua myös aikaerosta – silloin laivallakin on mukavampaa.

Sama koskee tietysti paluulentoa: jätä päivä tai kaksi aikaa risteilyn jälkeenkin. Kun kerran olet lentänyt Floridaan tai Teksasiin, kannattaa samalla rahalla viipyä hetki myös mantereen puolella. Varsinkin televisiosarjoista ja elokuvista tuttu Miami on ehdottomasti ainakin muutaman päivän pysähdyksen arvoinen.

Varaa risteily ennen lentoja

Kun olet löytänyt mieleisesi risteilyn ja lentoyhteyden, on sinun vielä onnistuttava varaamaan matka. Aina varaaminen ei onnistu ainakaan sivustolla esitettyyn hintaan muille kuin USA:n tai Kanadan kansalaisille.

Siksi varmuuden vuoksi on aina parasta varata ensin risteily ja sen jälkeen lennot. Näin vältät epäonnisen tilanteen, jossa sinulla on sähköpostissa edulliset lentoliput – mutta ei tietoakaan risteilystä.

Jos risteilyn varaaminen esimerkiksi suoraan laivayhtiöltä ei onnistunut, kannattaa tietysti yrittää samaa ostosta vielä eri vertailusivustojen kautta. Vasta sen jälkeen kannattaa luovuttaa ja miettiä toista vaihtoehtoa!

Mahdolliset lisäkulut vaikuttavat kokonaiskustannuksiin

13883968203_095b2e0a70

Karibian risteily on perinteisesti täysihoitoristeily. Aivan kuten all inclusive -hotellien tarjonta vaihtelee, vaihtelee myös risteilypalveluiden kattavuus. Varustamon on tehtävä voittoa silloinkin, kun risteilyt myydään halvalla – ja usein tämä onnistuu esimerkiksi alkoholijuomien, korujen ja luksusvaatteiden myynnillä.

Usein risteilylaivoille ei (ainakaan periaattessa…) saa tuoda mukanaan omia alkoholijuomia: laivalla on nautittava laivalla ostettuja juomia. Kun saarikohteissa rommipullon saa muutamalla kolikolla, joutuu rommikolasta laivalla maksamaan laivalla selvästi enemmän. Esimerkiksi Carnivalille saa tuoda yhden pullon henkeä kohti mukanaan. Kun valitset laatuviinin, voit nauttia siitä nimellistä avausmaksua vastaan myös ravintola-aterian yhteydessä.

Jos tapaat nauttia alkoholijuomia matkoillasi, kannattaa sinun erittäin todennäköisesti ostaa risteilylippuusi lisäksi erillinen juomapaketti. Tavallisesti maksuttomiin juomiin kuuluu lähinnä vesi ja kahvi – jos haluat mineraalivettä tai limsaa, alkoholista puhumattakaan, tulee juomapaketti todennäköisesti selvästi yksittäin ostettuja juomia edullisemmaksi.

Myös internetin käyttö on usein erittäin kallista. Siksi nettisurffailu kannattaa usein rajoittaa saarille, joiden kahviloissa saatat surffata netissä ilmaiseksi.

Juomaraha – automaattisesti ja ekstraa

Lisäksi amerikkalaislaivoilla matkustavat joutuvat maksamaan käytännössä pakollisen juomarahan henkilökunnalle. Yhdysvaltalaiseen tapaan henkilökunnan palkat pidetään suhteellisen alhaisena, ja asiakkaiden odotetaan maksavan viitisentoista prosenttia tippiä henkilökunnalle aivan kuten mantereella. Laivalla tätä ei itse asiassa jätetä sattuman varaan, sillä tippi laskutetaan luottokortiltasi halusit sitä tai et.

Automaattisen juomarahan lisäksi amerikkalaisilla verkkosivustoilla suositellaan ylimääräisiä käteistippejä laivan baareissa ja huonepalvelulle. Muillekin ehdotetaan annettavaksi juomarahaa risteilyn viimeisenä iltana. Joillakin laivoilla löydät hytistäsi kirjekuoria juomarahoja varten. Jos näin ei ole, saat kuoria ainakin laivan infotiskiltä.

Juomarahakulttuuri on suomalaiselle vieras asia. Siksi itse risteilyn hinnan päälle kannattaa laskea suoraan viitisentoista prosenttia luottokorttilaskutettavaa juomarahaa ja tämän päälle vielä muutamia dollareita käteistippejä päivää kohden.

Linkkejä

Kuvat: Rennett Stowe, Mindaugas Danys, Graeme Douglas, Zippo S (Flickr).

Lukijoiden kokemuksia aiheesta “Karibian risteily – näin varaat halvan risteilyn netistä

  1. Todellakin toivoisin halpaa matkaa ,edellinen 3 viikon risteily meni aivan piloille kun matkatavarat seilasi Pariisin ja Miamin välillä.<laivayhtiö kertoi etsivänsä niitä mut ei vaivautunut vastaan ottamaan niitä,joka päivä kertoivat ettei kuulu mitään.
    Mitään korvausta ei tullut,niin paitsi yhdet paperialkkarit kolmenviikon vaihtovaatkees. Siinä meni 70v. lahjamatka

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!