Madeira on hieno matkakohde läpi vuoden

Kun kaipaat lämpöä, mutta et tukalaa hellettä, on Madeira juuri sinulle sopiva matkakohde.

Löytöretkeiljät saapuivat 1400-luvun alussa

Madeira sijaitsee Pohjois-Atlantilla, noin kuudensadan kilometrin päässä Marokon rannikolta. Madeira muodostuu seitsemästä tuliperäisestä saaresta, joista vain kaksi on nykyään asuttuja: Madeira ja Porto Santo. Matkakohteena se on rauhallisempi kuin Portugalin Algarve.

Madeiran rannikkoa.

Madeira oli ensimmäisiä uusia alueita, joihin Portugalin löytöretkeilijät saapuivat 1400-luvun alussa. Madeira onkin kuulunut Portugalille vuodesta 1418 alkaen. Samoihin aikoihin löydettiin myös nykyäänkin Portugalille kuuluvat Azorit, jotka nekin ovat muodostuneet suosituksi lomakohteeksi.

Kun löytöretkeilijät saapuivat Madeiralle, olivat saaret täysin asuttamattomia. Portugalilaiset havaitsivat Madeiran sopivan maanviljelykseen, ja saarille tuotiin sokeriruokoa ja viiniköynnöksiä viljeltäväksi. 1400-luvun puolivälistä alkaen sokeriruokoviljelmien työvoimaksi tuotiin Afrikasta orjia.

Ensimmäiset matkailijat saapuivat Madeiralle jo 1700-luvulla. Valistuksen aikakaudella saarille tultiin lomailemaan tai hakemaan parannusta moniin sairauksiin.

Matkailijoiden virta Madeiralle voimistui, kun saaren lentokenttä avattiin vuonna 1964. Siihen saakka turismi perustui laivaliikenteeseen. Viime aikoina laivalla saapuvien turistien osuus on ollut taas nousussa, sillä Madeira on monien Atlantin risteilyjen pysähdyspaikka.

Vihreä ja monipuolinen luonto viehättää silmää

Madeiran ainutlaatuinen luonto tekee vaikutuksen jokaiseen saarella vierailevaan. Suuri osa Madeirasta on syvien rotkojen halkomaa vuoristoa. Saaren korkein huippu Pico Ruivo nousee 1861 metrin korkeuteen. Saari jakautuu viiteen eri kasvillisuus- ja ilmastovyöhykkeeseen: vuorilla voi sataa lunta, vaikka samanaikaisesti rannikolla vallitsee trooppinen ilmasto.

Kun löytöretkeilijät saapuivat saarelle, se oli sankan metsän peitossa. Sen vuoksi saari nimettiin puusaareksi, Ilha da Madeira. Ympäri vuoden vihreät jalopuumetsät peittävät vuorten rinteitä, joilla risteilee tuhansia kilometreja vanhoja levada-nimellä kutsuttuja kastelukanavia.

Levadat toimivat myös madeiralaisten polkuina, joita pitkin paikalliset ovat tottuneet kulkemaan vuorten rinteillä ja laaksoissa. Parin viime vuosikymmenen aikana ne ovat tulleet kansainvälisesti tunnetuiksi patikointireitteinä, jotka houkuttelevat tuhansia matkailijoita tutustumaan Madeiran upeaan luontoon.
Madeiran viinijuhlat. Valokuvassa kukkaseppeleityjä tyttöjä vaunussa.

Läpi vuoden miellyttävä sää

Madeiran sijainti keskellä valtamerta pitää saarten lämpötilan tasaisena läpi vuoden. Vuodenaikojen välinen vaihtelu on pientä — keskilämpötila pysyy viiden asteen sisällä.

Tämän ansiosta luonto on vihreää läpi vuoden ja kukkaloisto jatkuu helmikuusta vuoden viimeisiin kuukausiin saakka. Sama koskee hedelmiä: paikallisia tuoreita hedelmiä saa lautaselleen vuoden ympäri.

Tasaisen miellyttävän sään ansiosta Madeiran lomasesonki jatkuu ympäri vuoden. Talvikuukausina Madeira tarjoaa pohjoiseurooppalaiselle turistille miellyttävää parinkymmenen asteen lämpöä, kesäkuukausien 25 astetta tuntuu varsinkin eteläeurooppalaisen matkailijan näkökulmasta miellyttävän viileältä.
Madeira. Maisemakuva.

Funchal – arkielämää ja nähtävyyksiä

Funchal on Madeiran pääkaupunki ja suurin keskus, jossa asuu yli satatuhatta asukasta. Siten kyse on aidosta madeiralaisesta kaupungista — Funchal ei ole mikään lomakylä!

Tutustuminen Funchalin elämään kannattaa aloittaa vaikkapa kauppahallista. Kauppahallissa myydään varmasti tuoretta kalaa, paikallisia hedelmiä ja vihanneksi — ja toinen toistaan kauniimpia orkideoja. Jos majoitut huoneistohotelliin, on kauppahalli erinomainen paikka tehdä päivittäiset ruokaostokset.

Kun olet tutustunut kauppahallin tarjontaan, kannattaa sinun seuraavaksi tutustua merten antimiin lautasella. Jokaisen madeirankävijän kannattaa ehdottomasti herkutella eri tavoin valmistetulla espada-kalalla! Kyse on noin puolitoistakiloisesta syvänemeren kalasta, joka kuuluu jokaisen itseäänkunnioittavan keittiömestarin ruokalistalle.

Aterian jälkeen voit kävellä kaupungin ostoskaduilla ja tutustua vauraiden turistien tarpeita tyydyttämään perustettujen muotiliikkeiden valikoimiin. Funchal on loistava paikka tutustua huippumuotiin, mikäli matkakassa riittää luksusmuotiin tutustumiseen.

Varsinaisia nähtävyyksiä Funchalissa on vain vähän. Kauppahallin lisäksi sinun kannattaa kuitenkin tutustua kaupungin viehättäviin vanhoihin kirkkoihin.

Historiallisista nähtävyyksistä merkittävin on Sén tuomiokirkko, joka rakennettiin 1493 ja 1517 välisenä aikana. Samalta aikakaudelta on peräisin myös Pyhän Klaaran konventti, joka sekin on näkemisen arvoinen.

Näiden lisäksi sinun kannattaa vierailla myös jesuiittakollegion kirkossa, joka valmistui 1600-luvun puolivälissä. Nykyään kirkko kuuluu Madeiran yliopistolle.

Vietä liikunnallinen loma Madeiralla

Madeiran miellyttävän ilmaston ansiosta saari sopii erinomaisesti liikunnallisen loman viettämiseen. Kaksi liikuntamuotoa on ylitse muiden: golf ja patikointi.

Saaren vuoret ja mäet tarjoavat juuri sopivasti haastetta kaikenkuntoisille patikoinnin ystäville. Jos kuntosi ei ole erityisen hyvä, voit nauttia kevyistä kävelyretkistä upean luonnon keskellä.

Hyväkuntoiset taas löytävät riittävästi haastetta noustessaan ylemmäs vuorten rinteillä. Mitä ylemmäs nouset, sitä huikeammat näköalat avatutuvat eteesi: Madeira tarjoaa kenelle tahansa vaeltajalle unohtumattomia kokemuksia ja elämyksiä.

Toinen suosikkilaji on golf. Madeiralla on kaksi hyvätasoista golf-kenttää, joilla voit nauttia harrastuksestasi hienossa vuorimaisemassa. Kentät sijaitsevat Palheirossa ja Santo da Serrassa.

Ostokset ja hintataso

Madeiran hintataso vastaa osapuilleen Suomen hintatasoa. Kuitenkin jotkut tuotteet, kuten vaatteet saattavat tulla kotimaata selvästi halvemmaksi.

Funchallissa on runsaasti hyviä ostospaikkoja. Isompaa ostoskeskusta etsiessäsi sinun kannattaa suunnata kohti Madeira Shoppingia tai Forum Madeiraa. Niistä löydät suuren valikoiman kauppoja.

Madeiran parhaat ostokset teet kenkäkaupoissa. Se ei yllätä, sillä monet kenkämerkit myös valmistetaan Portugalissa. Funchalissa on runsaasti kenkäkauppoja, joista varmasti löydät itseäsi miellyttävät kengät. Parhaan valikoiman löydät Rua ods Taneiros -kadulta, jonka varrella on runsaasti kenkäkauppoja.

Kenkien lisäksi madeira-viini on suosittu tuliainen. Madeiraa on tuotettu saarella jo satojen vuosien ajan. Se on makea ja väkevä punaviini, jonka käymisprosessi keskeytetään lisäämällä viiniin brandya. Tämän ansiosta viiniin jää rypäleen makeutta, kun kaikki sokeri ei käy alkoholiksi. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään puolen vuoden ajan lämpimässä tilassa. Tässä vaiheessa madeiraan syntyy sen erityinen aromi.

Ostokset on helppo tehdä luottokortilla: tunnetut kansainväliset luottokortit kelpaavat Madeiralla yleisesti. Sinun ei siis tarvitse ottaa mukaasi paksua europinoa, vaikka suunnittelisitkin tekeväsi edullisia ostoksia runsaasti!

 

Lennot ja valmismatkat Madeiralle

Tällä hetkellä Suomesta ei ole suoria reittilentoja Madeiralle. Omatoimilomailijan kannalta tämä aiheuttaa pienen mutkan matkaan.

Vaihtamalla perille tietysti pääsee helposti: useimpien suurten eurooppalaisten lentokenttien kautta lennot Madeiralle järjestyvät kohtuuhintaan.

Madeira kuuluu kuitenkin useiden suomalaisten matkanjärjestäjien valikoimaan. Valmismatka onkin aina helppo tapa saapua kauniille saarelle viikoksi tai kahdeksi. Matkoja Madeiralle järjestävät ainakin Aurinkomatkat, Lomamatkat ja Tjäreborg.

Tavallisten lomamatkojen lisäksi Lomamatkat järjestää erityisiä vaellusmatkoja, jolloin lentojen ja hotellien lisäksi matkaan kuuluu myös muutaman tunnin mittaisia, opastettuja patikkamatkoja saaren kauneimmissa maisemissa.

Vaelluksesta kiinnostuneiden lisäksi matkatoimistot palvelevat myös golfloman viettäjiä: Madeiran golfhotellit kelpaavat myös vaativammalle asiakkaalle!

Kuvat: Sindre Reime (Flickr.com), Porto Bay Hotels (Flickr.com).

Lukijoiden kokemuksia aiheesta “Madeira on hieno matkakohde läpi vuoden

  1. Viisi kertaa käyty ja keväällä taas mennään,aivan ihana paikka.Ilmasto juuri sopiva.?

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!