Lissabon – nähtävyydet ja ostokset

Lissabon houkuttelee kaupunkiloman viettäjiä ympäri vuoden. Vanhan kaupungin kahvilat, ravintolat ja monet nähtävyydet tekevät siitä erinomaisen matkakohteen kenelle tahansa!

Aloita tutustuminen kaupunkiin Rossio-aukiolta

Lissabon, raitiovaunu 28
Lissabon on Rooman tavoin rakennettu seitsemälle kukkulalle. Matkakohteena kaupungeilla on muutakin yhteistä: pitkän historian ansiosta molemmat kaupungit ovat oivallisia matkakohteita kulttuurista tai historiasta kiinnostuneille.

Keskiajalta alkaen Lissabonin pääaukio on ollut Praca Dom Pedro IV. Se tunnetaan yleisesti Rossio-aukiona. Aukiolla riittää vilskettä lähes ympäri vuorokauden, eikä ihme, sillä aukiolla sijaitsee monia mainioita kahviloita ja ravintoloita.

Monet Lissabonin bussireiteistä kulkevat aukion kautta. Lisäksi aukiolla on oma metroasema, joten Rossio on oikea liikenteen solmukohta. Sen vuoksi tutustuminen kaupunkiin ja sen moniin nähtävyyksiin onkin helppoa aloittaa Rossiolta.

Castelo de Sao Jorge

Castelo de Sao Jorge, LissabonKeskiajalla Portugalin kuninkaat asuivat kävelymatkan päässä sijaitsevassa Castelo de Sao Jorge -linnoituksessa.

Kuninkaat jättivät linnoituksen jo 1500-luvulla, ja sen jälkeen Castelo toimi esimerkiksi vankilana ja kasarmina.

Linna on avoinna yleisölle kesällä 09-21 ja talvikuukausina 09-18. Linnassa toimii myös arkeologinen museo, jonka näyttelyt esittelevät Lissabonin alueen muinaishistoriaa vuosituhansien varrelta.

Vanhan taiteen museo Museu Nacional de Arte Antiga

Vanhan taiteen kansallismuseo, Museu Nacional de Arte Antiga, on yksi kaupungin kiinnostavimmista taidemuseoista. Rua das Janelas Verdes -kadulla sijaitsevassa museossa voit tututustua taidehistorian aarteisiin keskiajalta 1800-luvulle asti.

Museon tärkeimmät teokset ovat luonnollisesti paikallisten taiteilijoiden töitä. Portugalilaisten mestareiden lisäksi museolla on myös merkittävä eurooppalaisen taiteen kokoelma, johon kuuluu teoksia lukuisilta suurilta mestareilta Albert Düreristä ja Lucas Cranachista alkaen.

Alfama eli Lissabonin vanha kaupunki

Alfama sijaitsee Sao Jorgen alapuolella. Alfamassa sijaitsee useita kiinnostavia historiallisia nähtävyyksiä. Kaupunginosaan on käytevintä tutustua raitiovaunulla 28, jonka reitin varralla kaupunginosan tunnetuimmat nähtävyydet sijaitsevat.

Monet Alfaman nähtävyydet ovat menneinä vuosisatoina rakennettuja kirkkoja. Niistä tärkein on keskiaikainen tuomiokirkko, johon kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa.

Historiallisten nähtävyyksien lisäksi voit vierailla tiistaina ja lauantaina Alfaman Faire de Ladra -nimellä (”Varkaiden markkinat”) tunnettuun kirpputoriiin. Kirpputori järjestetään tiistaisin ja lauantaisin.

Belem

Mosteiro dos Jeronimos, Lissabon

Alle puolen tunnin ratikkamatkan päässä keskustasta sijaitseva Belemin kaupunginosa on sekin kiinnostava kohde. Belem tunnetaan erityisesti 1500-luvun alusta alkaen rakennetusta Mosteiro dos Jeronimos -luostarista.

Tämä Hieronumuksen luostari rakennettiin kunniottamaan merireitin löytymistä Intiaan. Luostari edustaa Portugalin myöhäisgotiikkaa, joa on yksi hienoimmista sen edustajista koko maassa.

Luostariin peritään pieni pääsymaksu. Suositussa kohteessa viihtyy helposti tunnin, pari. Luostarin kirkossa järjestetään säännöllisesti myös musiikkitapahtumia, joten klassisen musiikin ystävien kannattaa tutustua myös paikalliseen tapahtumakalenteriin.

Toinen Belemin historiallinen nähtävyys on vuonna 1520 valmistunut Belemin linnake. Linnakkeeseen kannattaa käydä tutustumassa, jos satut Belemiin päiväsaikaan.

Museu de Marinha – merenkulun museo

Museu de Marinha, Lissabon
Portugali oli vuosisatojen ajan tärkeä maailmanmahti, jonka kauppalaivasto kulki maailman kaikilla merillä. Belemin kaupunginosassa sijaitseva merenkulun museo Museu da Marinha on erinomainen paikka tutustua Portugalin historian tähän puoleen. Museossa on esillä laivojen pienoismalleja, maailmanvallan siirtomaista tuotuja esineitä, kokonaisia laivoja ja vesitasolentokoneita.

Useimpien muiden museoiden tapaan Museu da Marinha on suljettu maanantaisin.

Museu Calousta Gulbenkian

Museu Calousta Gulbenkinan sijaitsee Parque Eduardo VII -puiston vieressä. Armenialaisen taiteenharrastajan kokoama kokoelma antaa vierailijoille hyvän kuvan maailman taidehistoriasta vuosituhansien varrelta. Kokoelmat sisältävät taidetta muinaisesta Egyptistä 1800-luvun impressionisteihin saakka.

Museo on kiinni maanantaisin, sunnuntaisin sisäänpääsy on vapaa.

Museu de Fado

2113267766_60ae238f69_z
Fado on portugalilainen musiikkilaji, johon voit tutustua illalla ravintoloissa ja päiväsaikaan Largo Chafariz de Dentro -aukiolla sijaitsevassa Museu do Fado -museossa. Museo on kiinni maanantaisin.

Ostokset

Lissabonin parhaat ostospaikat sijaitsevat lähellä Rossio-aukiota. Rossion lähikatujen lisäksi hyviä ostosmahdollisuuksia tarjoavat Baix, Bairro Alto ja Chiado.

Kaupungin kaupat avaat usein ovensa aamukymmeneltä. Lounasajan tienoolla kaupat menevät tavallisesti pariksi tunniksi kiinni, auetakseen uudestaan illan tunneiksi. Toisinaan kaupat suljetaan vasta iltakymmeneltä.

Kulinaarisesti suuntautuneet matkalaiset haluavat tietysti vierailla Mercado da Ribeira -kauppahallissa. Eri maiden kauppahallithan antavat aina hyvän kuvat tavallisen kansan elämästä ja alueen ruokakulttuurista.

Ylipäänsä Lissabonin hintataso on suomalaisittain miellyttävän edullinen. Varsinkin alkoholijuomat ovat maassa edullisia verrattuna Suomen hintatasoon.

Kuvat: Sanfamedia.com, Francisco Antunes, Pedro Plassen Lopes ja Bernt Rostad (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!