Taormina – perinteikäs matkakohde Sisilian itärannikolla

Taormina sijaitsee Sisilian itärannikkolla, nelisenkymmentä kilometria tulivuori Etnasta koilliseen. Kaupunki on ollut vuosikymmenien ajan suomalaisten suosima lomakohde.

Upea Taormina on rakennettu vuorenrinteelle

Taormina iltavalaistuksessa.Taormina on rakennettu Monte Tauro -vuoren rinteelle, josta voit ihailla parisataa metriä alempana sijaitsevaa sinivihreää Välimerta. Meren läheisyys näkyy myös parhaiden ravintoloiden ruokalistoilla – Taorminassa kannattaa herkutella merenelävillä!

Taormina ja Sisilia sopivatkin mainiosti herkkusuun matkakohteeksi. Sisilian keittiö eroaa Pohjois-Italian keittiöstä monin tavoin, eikä vähiten vuosisatoja kestäneen arabivaikutuksen vuoksi.

Taorminan nähtävyydet ja retkikohteet

Taorminan alue asutettiin jo yli kolmetuhatta vuotta sitten. Tuolloin Monte Tauro -vuoren rinteitä asuttivat sikulit, joista myös Sisilia on saanut nimensä.

Sikulien rinnalle tuli jo varhain siirtolaisia Kreikasta. Kreikalaiset nimittäin perustivat jo vuonna 735 eKr aivan Taorminan naapurissa sijaitsevan Naxoksen kaupungin. Kreikkalaisten vaikutus alueella kesti pitkään vielä senkin jälkeen, kun Sisiliasta tuli 200-luvulla eKr Rooman provinssi.

Kreikkalaisten ja roomalaisten perintö näkyy vielä tänä päivänä Taorminan nähtävyyksissä. Taorminan arkeologiset nähtävyydet kiinnostavat varmasti jokaista historian harrastajaa ja maallikkoarkeologia.

Taorminan tärkeimmät nähtävyydet ovat:

  • Kreikkalainen teatteri on varmasti kaupungin kuuluisin nähtävyys. Se on nimensä mukaisesti alunperin kreikalaisten 300-luvulla eKr rakentama. Myöhemmin roomalaiset laajensivat teatteria, jossa roomalaisaikana järjestettiin myös gladiaattorinäytöksiä. Nykyään teatterissa järjestetään filmifestivaalit kesäkuussa, mutta teatteri on jo sinällään upea nähtävyys.
  • Palazzo della Badia Vecchiassa sijaitsee pieni arkeologinen museo. 1400-luvulla rakennettu palatsi on tietysti sinällään jo pieni nähtävyys, mutta historianharrastajat vierailevat siellä erityisesti museon hellenistisen ja roomalaisen kokoelman vuoksi.
  • Roomalaisajalta peräisin oleva Naumakhia on sekin kiinnostava arkeologinen nähtävyys. 122 metriä pitkää muuria pidettiin aikoinaan urheilukenttänä tai merisotanäytöksiä varten rakennettuna esityspaikkana. Uusien tutkimusten mukaan kyseessä on kuitenkin nympheion, eli lähteiden nymfien pyhäkkö.

Ostokset ja hintataso

Taormina
Taorminan monet tyylikkäät pienet liikkeet ovat auki iltamyöhään saakka. Useimmat kaupat avataan aamuyhdeksältä tai -kymmeneltä. Lounasaikaan 13-16 kaupat suljetaan siestan ajaksi.

Kun keskipäivän kuumimmat tunnit ovat takana, avataan kaupat uudestaan. Useimmat kaupat ovat auki iltayhdeksään tai -kymmeneen, myös sunnuntaisin.

Sisiliasta kannattaa tuoda tuliaisina erityisesti paikallisia herkkuja. Etelälle tyypilliset tuhdit punaviinit ja makeat jälkiruokaviinit, mainiot oliivit ja herkulliset salamit ovatkin herkkusuiden suosimia tuliaisia.

Corso Umberton varrelta löydät taas runsaasti suosittuja muotiliikkeitä, joista voit hankkia matkagarderobiisi täydennystä.

Matkat ja lennot

Taorminassa ei ole omaa lentokenttää. Sen vuoksi valmismatkoilla käytetyt lennot laskeutuvat noin viidenkymmenen kilometrin päässä sijaitsevalle Catanian lentokentälle. Taksilla matkaan kuluu noin 100 euroa – joten valmismatkan valinneiden kannattaa ehdottomasti varata lentokenttäbussi samalla.

Tällä hetkellä valmismatkoja Taorminaan järjestävät Aurinkomatkat ja Finnmatkat.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!