Ihastuttava Cinque Terre – Ligurian kauneimmat kylät

ERio MaggioreCinque Terre sijaitsee Italian Liguriassa. Viidestä kalastajakylästä koostuva huikean kaunis seutu on suosittu matkakohde patikoitsijoiden keskuudessa.

Cinque Terre on suosittu matkakohde, mutta siitä huolimatta kylät ovat säilyttäneet kalastajakylän ja pikkukaupungin tunnelman. Matkailijoita on paljon, mutta vaatimattomien uimarantojen ansiosta tunnelma on aivan toinen kuin rantalomakohteissa.

Cinque Terre sopii matkakohteeksi myös mukavuudenhaluisille lomanviettäjille, sillä kylien välillä pääsee mainiosti liikkumaan paikallisjunalla. Upeista maisemista nauttiminen onnistuu kuitenkin parhaiten vetämällä jalkaan kunnon kengät ja lähtemällä kävelyretkelle kylästä toiseen.

Rauhallinen Riomaggiore

Riomaggiore on eteläisin viidestä kylästä. Riomaggioressa voit nauttia täysin siemauksin tunnelmallisesta lomasta, sillä kylän keskusta on suljettu autoilta kokonaan. Niinpä liikenteen häly ei häiritse yöuniasi Riomaggioressa.

Riomaggioressa ei ole kunnollista uimarantaa, joten rantalomasta haaveilevan ei kannata valita kylää matkakohteekseen.

Riomaggioren pienen keskustan ravintolat, kahvilat ja jäätelöbaarit sijaitsevat pääkadun Via Colombon varrella. Sieltä löydät varmasti mieleisen ruokapaikan, jossa voit tutustua Ligurian herkkuihin!

Riomaggioresta on helppo kävellä seuraavaan kylään, sillä reitti Manarolaan on päällystetty – voit siis jättää vaelluskengät hotellihuoneeseen ja lähteä kävelylle vaikka lastenrattaiden kanssa.

Tunnelmallinen Manarola

Manarola
Manarola on tunnelmallinen kylä, joka on ollut jo vuosisatoja asuttu. Esimerkiksi kylän kirkko San Lorenzo rakennettiin jo 1300-luvulla.

Manarola tunnetaan Italiassa paikallisesta Sciacchetrà-viinistään, jota myös sinun kannattaa ehdottomasti maistaa kylässä vieraillessasi.

Corniglia

Corniglia on viidestä kylästä ainoa, joka ei sijaitse suoraan rannalla, vaan noin sadan metrin korkeudessa viinitarhojen ja terassien ympäröimänä. 1200-luvulla kylässä on ollut linna, mutta siitä ei ole säilynyt nykyaikaan mitään nähtävää.

Corniglian sijainti tekee siitä varsinkin ilta-aikaan rauhallisen kylän. Päiväsaikaan matkailijat täyttävät sen muiden kylien tapaan, mutta illalla voit nauttia Corniglian charmista täysin siemauksin.

Hurmaava Vernazza

Vernazza
Seuraava Cinque Terren kylistä, Vernazza, sijaitsee jälleen meren äärellä. Vernazza mainitaankin historiallisissa lähteissä linnoitettuna kaupunkina jo vuonna 1080. Kylän ikivanhat kirkot ja linnanrauniot tekevät siitä erityisen viehättävän matkakohteen.

Myös Vernazza on suljettu autoilta.

Monterosso on Cinque terren kylistä suurin

Monterosso al Mare on Cinque Terren viidestä kylästä suurin, ja erityisesti nuorten matkailijoiden suosiossa. Samalla se on ainoa kylistä, jolla on hyvä uimaranta.

Monterosso muodostuu oikeastaan kahdesta eri kylästä tai kaupungista, joita yhdistää tunneli. Uusi Monterosso on rakennettu 1950-luvulta alkaen, ja se on täynnä suuria kerrostaloja ja hotelleja. Uusi Monterosso muistuttaakin mitä tahansa Italian turistikohdetta.

Sen sijaan Monterosson vanha kaupunki on kuin suurempi versio muista Cinque Terren kylistä. Monterossossa on kuitenkin enemmän kauppoja ja muita palveluita kuin pienemmissä Cinque Terren matkakohteissa.

Vaellus Cinque Terressä

Vaellus, olipa kyse sitten lyhyistä päiväretkistä tai pitkästä läpi rannikon ulottuvasta patikasta, on ehdottomasti hienoin tapa tutustua Cinque Terren maisemiin. Kaikkein mukavimmin Cinque Terren vaellus onnistuu, kun osallistut opastetulle ja valmiiksi suunnitellulle matkalle.

Esimerkiksi Tema-matkojen ohjelmaan kuuluu opastettu vaellusmatka Liguriaan. Myös Cinque Terren osalta vaellus on miellyttävä, eikä suinkaan liian raskas. Kunkin päivän aikana kävellään 5-10 kilometriä. Siksi lähes kenen tahansa kunto riittää tällaiselle matkalle osallistumiseksi.

Myös pienemmät matkatoimistot järjestävät valmiita, opastamattomia vaelluksia. Tällöin vaellus sisältää hotellien ja aamiaisten lisäksi ainakin matkatavaroiden kuljetuksen paikasta toiseen. Tällaisia hiukan vaativampia patikkamatkoja järjestää esimerkiksi Aktiivimatkat.

Kuvat: MaPhas, Alessandro Corona, Pank Seelen (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!