Sevilla – Andalusian kaunis suurkaupunki

Sevilla on Espanjan kaupungeista espanjalaisin, flamencon, härkätaisteluiden, historian ja kulttuurin kaupunki. Siksi Sevilla on erinomainen kaupunkikohde.

Sevilla elää illalla ja yöllä

Sevilla, tapasbaari

Sevilla on Espanjan neljänneksi suurin kaupunki: sen alueella asuu hiukan yli 700 000 asukasta ja ympäryskunnat mukaanluettuna 1,6 miljoonaa asukasta.

Kaupunki sijaitsee sisämaassa, Guadalquivir-joen varrella. Sen kapeat kadut, kahvilat, kirkot ja museot tekevät kaupungista houkuttelevan kulttuurimatkakohteen: matkakohteena Sevilla on varmasti yhtä kiinnostava kuin paljon suositumpi Barcelona.

Kun ilta hämärtyy Sevillassa, on aika lähteä kierrokselle kaupungin tapasbaareihin. Lasillinen viiniä ja pieni tapasannos ovat oiva tapa tutustua paikalliseen elämäntapaan. Yhden lasillisen jälkeen onkin aika siirtyä seuraavaan baariin – täällä ei ole tapana unohtua yhteen paikkaan koko illaksi.

Parin viinibaarin jälkeen kello onkin jo yhdeksän, kymmenen tienoilla. Kun ilta on jo hiukan viilentynyt, on sopiva aika nauttia illallista. Illallisen jälkeen energisimmät jatkavat yökerhoissa, jotka alkavat täyttyä vasta aamuyön tunteina.

Ja kun aamu koittaa, on aika kömpiä takaisin hotelliin nukkumaan edes hiukan ennen uuden päivän koittamista.

Unescon maailmanperintökohteet Sevillassa

Sevilla, Alcazar, kuva: Carlos Jimenez Ruiz

Uni onkin tarpeen, sillä Sevillan monet nähtävyydet täyttävät helposti viikon tai kahden matkan. Kaupungissa on peräti kolme merkittävää Unescon maailmanperintökohdetta:

  • Sevillan katedraali
  • Sevillan Alcázar – kuninkaallinen palatsi
  • Archivo de Indias – Intioiden arkisto.

Archivio de Indias on historiantutkijoiden aarreaitta, jossa säilytetään esimerkiksi Kristoffer Kolumbuksen päiväkirjaa. Mutta me maallikotkin voimme ihailla 1500-luvun lopulta peräisin olevan rakennuksen arkkitehtuuria.

Sevillan Alcazar-palatsi taas kuuluu Espanjan kuningashuoneelle. Maurilaistyylinen palatsi rakennettiin 1300-luvulla, ja on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Sevillan katedraali oli aikoinaan maailman kolmanneksi suurin kirkko – vain Rooman Pietarinkirkko ja Lontoon St. Paul’s olivat sitä suurempi. Pohjapinta-alaltaan 11520 neliömetrin suuruinen katedraali rakennettiin 1400-luvulla kolmesataa vuotta aiemmin rakennetun moskeijan paikalle. Moskeijasta muistuttaa nykyäänkin La Giralda -nimellä tunnettu katedraalin kellotorni, joka oli alunperin moskeijan minareetti!

Muut Sevillan nähtävyydet

Museo de Bellas Artes, Sevilla

 

Sevillan nähtävyydet eivät lopu maailmanperintökohteisiin. Kaupungissa on runsaasti museoita ja gallerioita, joissa matkalainen saa vietettyä tovin jos toisenkin.

Museo de Bellas Artes (Plaza del Museo) on upea taidemuseo, jonka kokoelmiin kuuluu joukko Espanjan taidehistorian merkkiteoksia. Vuonna 1841 perustettu museo tarjoaakin erinomaisen katsauksen Espanjan kuuluisimpien taiteilijoiden tuotantoon. Museo on suljettu maanantaisin.

Museo del Baile Flamenco eli Flamenco-museo kuuluu ehdottomasti flamencon ystävien matkaohjelmaan. Museon kolmessa kerroksessa voit tutustua flamencon nykypäivään ja perinteeseen. Lisäksi museossa järjestetään myös flamenco-kursseja ja esityksiä. Avoinna päivittäin.

Museo de la Inquisicion. Castillo San Jorge, Pyhän Yrjön linna, oli Espanjan inkvisiotion päämaja vuosina 1481-1785. Inkvisition tehtävä oli ”puolustaa katolista uskoa”, eivätkä sen keinot aina olleet kovin mieltäylentäviä. Inkvisitiolle omistettu museo on erinomainen paikka tutustua Espanjan synkkään historiaan.

Katso jalkapalloa Sevillassa

SFC - Barcelona

Espanjassa kannattaa muistaa myös jalkapallo, ja tämä pitää paikkansa myös Sevillassa. Sevilla Fútbol Club perustettiin jo vuonna 1905, ja se pelaa nykyään Espanjan korkeimmalla sarjatasolla (Primera Divisón).

Ramón Sánchez Pizjuán on SFC:n 45 500-paikkainen kotistadion, jossa joukkueen kotiotteluissa tunnelman nousee korkealle. Entä jos lähtisitkin katsomaan huipputason jalkapalloa Sevillaan?

Ostokset ja hintataso

Sevilla

Kävelykatualue Plaza Nueva -aukion ja Plaza Duque de la Victoria -aukion välimaastossa on Sevillan paras paikka tehdä vaateostoksia. Alueella on monia hyviä ostoskatuja, joilta varmasti löydät shoppailtavaa.

Plaza Duque de la Victoria -aukion laidalla sijaitsee myös El Corte Ingles -ketjun tavaratalo, jossa on mukava tutustua paikalliseen valikoimaan ja hintatasoon. Tavaratalo on auki koko päivän, toisin kuin pikkukaupat, jotka usein sulkevat ovensa keskipäivän kuumimpina tunteina.

Myös herkkusuu tekee Sevillassa helposti hyviä ostoksia. Erityisesti paikalliset juustot, viinkt, sherry ja vaikkapa oliiviöljy ovat varmoja tuliaisideoita.

Parhaat elintarvikeostokset teet kaupungin monissa kauppahalleissa, joissa myös paikalliset tekevät ruokaostoksia. Jos kauppahallissa asiointi tuntuu hankalalta, voi kielitaidotonkin tehdä tuliaisostokset helposti esimerkiksi El Corte Ingles -ketjun tavaratalossa. Niiden alakerrasta löydät aina ruokakaupan.

Sevilla on suomalaiselle edullinen ostospaikka, vaikka kaupungin hintataso on espanjalaisittain korkea. Esimerkiksi viini ja ruoka ovat Sevillassa paljon Suome edullisempia, samoin vaatteet. Sevillan hintataso onkin selvästi Helsinkiä edullisempi.

Lennot ja matkat

Plaza de Espana, Sevilla

Andalusian kesä on suomalaismatkailijalle erittäin kuuma, eikä sisämaassa merituuli vilvoita lomalaista. Sen vuoksi paras aika matkustaa Sevillaan on keväällä tai syksyllä – eikä kaupungissa tarvitse talvellakaan palella.

Suomesta ei ole suoria lentoja Sevillaan. Finnairin ja Iberian yhteislennoilla voit lentää Sevillaan vaihtamalla konetta Madridissa. Edestakaisen lennon lippujen hinta on tyypillisesti 600 euron tienoilla.

Sevillasta on kuitenkin lyhyt matka moniin Aurinkorannikon kohteisiin. Esimerkiksi Malagasta on helppo saapua Sevillaan esimerkiksi junalla. Sen vuoksi monet saapuvat Sevillaan Malagan kautta. Suomesta suoria lentoja Malagaan tarjoavat ainakin Norwegian ja Finnair. Kesäsesongin aikaan myös RyanAir on tarjonnut lentoja Tampereelta Malagaan. Malagasta pääset Sevillaan junalla parissa tunnissa.

Sevillan oma lentokenttä sijaitsee noin puolen tunnin matkan päässä kaupungin keskustasta. Lentokentältä pääset kaupungin keskustaan esimerkiksi lentokenttäbussilla (Especial Aeropuerto). Lentokenttäbussin päätepiste on Prado de San Sebastian -puisto, josta voit jatkaa matkaasi esimerkiksi metrolla tai raitiovaunulla.

Hotellit ja majoitus

Sevilla, Plaza España

Sevilla tarjoaa erinomaisen valikoiman hotelleja halvoista reppureissaajan majapaikoista viiden tehden luksushotelleihin. Niiden väliin mahtuu sekä mukavia perhehotelleja, liikemiesten suosimia ketjuhotelleja ja pieniä boutique-hotelleja: jokaiselle jotakin.

Ydinkeskusta, centro, on matkailijan kannalta erinomainen valinta hotellin sijainniksi. Silloin ostospaikat, nähtävyydet, kahvilat ja ravintolat ovat heti ulottuvillasi, eikä lomatunteja kulu paikasta toiseen siirtymiselle.

Nervion ja San Bernardo sopivat erinomaisesti matkailijoille, jotka etsivät keskustakortteleita rauhallisempaa yöpymispaikkaa. Näistä on lyhyt matka kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin ja hyvät kulkuyhteydet myös lentokentälle.

 

Kuvat: John PIcken, Laura Suarez, Carlos Jimenes Ruiz, Martin Halsch, Pedro Belleza, Eddy van 3000, Son of Groucho, Flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!