Valokuvassa ruohokattoinen talo Tórshavn, Färsaaret.

Färsaaret tarjoavat pohjoista eksotiikkaa

5140351889_1bd80c41b8_o

Pohjoismaat unohtuvat helposti eksoottisten matkakokemusten etsijää. Erittäin harva suomalainen on kuitenkaan vieraillut Färsaarilla – silti Färsaaret on viisi vuotta sitten valittu maailman kiehtovimmaksi saarikohteeksi!

Etelämerten eksoottiset saaret kiinnostavat monia maailmanympärimatkaa suunnittelevia. Entä jos valitsisit esimerkiksi Norjan Huippuvuoret tai Tanskan Färsaaret yhdeksi etapiksesi kiertäessäsi maailman eksoottisia kohteita?

Färsaaret kuuluvat Tanskan kuningaskuntaan, mutta saarilla on laaja itsehallinto. Sen merkkinä Färsaarilla on oma lippu ja kansallispäivä, sekä omat setelit ja postimerkit.

Omaleimainen saariryhmä on jättäytynyt EU:n ulkopuolelle, lähinnä EU:n kalastuspolitiikan vuoksi. EU:ssa tai ei, Pohjoismaiden välinen vapaa liikkuvuus koskee myös Färsaaria.

Fäärin kieli muistuttaa islantia

Vaikka Tanskassa ollaan, puhutaan Färsaarilla aivan omaa kieltä. Fäärin kieli on germaaninen kieli, jonka lähin sukulaiskieli on islanti. Islantilaiset ymmärtävätkin kirjoitettua fääriä helposti. Puhekielenä fääri kuitenkin muistuttaa enemmän Norjan nynorskia.

Käytännössä Färsaarten asukkaat ovat kaksikielisiä, sillä kouluissa opiskellaan tanskaa kolmannelta luokalta alkaen. Valitettavasti tanska ei monen suomalaismatkailijan kannalta ole juuri fäärin kieltä helpommin ymmärrettävää.

Ruohokattoisten talojen Tórshavn

torshavn-tinganes

Färsaarten pääkaupunki Tórshavn on pieni kahdenkymmenentuhannen asukkaan kaupunki. Kaupunkikuvaa leimaavat meri — ja ruohoa kasvavat turvekattoiset talot.

Tórshavn on saanut nimensä muinaiselta ukkosenjumalalta. Tor-jumalan satama sijaitsee Streymoyn saarella suojaisassa poukamassa. Sitä ympäröivät loivat, viheriöivät tunturit. Niille patikointi kannattaa, sillä tuntureilta aukeaa kaunis näkymä kaupunkiin.

Esimerkiksi Pyhän Olavin päivä heinäkuun lopussa on mainio hetki vierailla kaupungissa. Pyhä Olavi oli Norjan kuningas, joka kuoli 29.7.1030 Stiklestedin taistelussa. Olavinpäivänä ja sen aattona Tórshavnin kaduille kokoontuu tuhansia ihmisiä hauskanpitoon – syömään, juomaan ja tanssimaan paikallisia ketjutansseja, kvädejä.

Lue myös!  Grönlanti – seuraa viikinkejä Amerikkaan!

Pyhän Olavin lisäksi kaupungissa vietetään kesäkuukausina muitakin juhlia ja festivaaleja. Silloin pieni kaupunki muuttuu pirteäksi aluekeskukseksi, jossa kuhinaa riittää myös turistien tarpeisiin.

Herkkusuun matkakohde

Färsaarten ainutlaatuinen sijainti tekee saarista herkkusuulle sopivan matkakohteen. Luomulammas, tuoreet äyriäiset ja puhtaan valtameren kalat kuuluvat maailman huippukeittiöiden suosimiin tuotteisin.

Silti paikallinen perinteinen keittiö on varsin yksipuolista: perunaa, lanttua, kalaa, lintuja ja lammasta. Viime vuosina myös Färsaarille on kuitenkin perustettu ravintoloita, jotka edustavat uutta skandinaavista keittiötä.

Monet parhaista ravintoloista ovat hotellien ravintoloita. Esimerkiksi Hafnia on Hotel Hafnian ravintola, joka tarjoaa kansainvälisen keittiön lisäksi myös paikallisia erikoisuuksia. Sen lisäksi kannattaa mainita Koks (Hotel Føroyar), joka on valittu yhdeksi Tanskan parhaista ravintoloista. Tanskalaisessa ravintolaoppaassa kaksi tähteä saanut Áarstova tarjoaa paikalliseen ja pohjoismaiseen keittiöön perustuvaa menua satama-alueen lähellä.

Tórshavnin historialliset nähtävyydet

Färsaarten vuosituhantisesta asutuksesta huolimatta pääkaupungissa on historian harrastajalle vain vähän nähtävää.

Valokuvassa ruohokattoinen talo Tórshavn, Färsaaret.

Historiakierros kannattaa aloittaa vanhan käräjäpaikan, Tinganes, alueelle rakennettuun vanhaankaupunkin. Sen punaiset ja mustat turvekattoiset talot sekä kapeat, kiemurtelevat kujat tekevät antavat alueelle oman erityisen viehätyksensä.

Tórshavnin katedraali eli Havnar kirkja rakennettiin vuonna 1788. Kirkko on auki harmillisesti vain maanantaista perjantaihin kello 16.30-18.00 välisenä aikana.

Skansin on Suomenlinnaa muistuttava 1500-luvulla rakennettu linnoitus. Linnaa laajennettiin 1700-luvun lopulta alkaen useaan otteeseen. Toisen maailmansodan aikana linnake toimi brittien tukikohtana.

Paikallisliikenne vie saarelta toiselle

Färsaaret, karttaTórshavn ei kuitenkaan ole tärkein syy vierailla Färsaarilla. Saavuttuasi keskelle Pohjanmerta kannattaa sinun ehdottomasti tutustua myös saariryhmän muihin saariin!

Färsaariin kuuluu yhteensä 18 saarta, joista 17 on vakituisesti asuttuja. Saarelta toiselle pääset lautoilla, siltoja pitkin tai tunneleiden kautta. Seikkailumatkailija valitsee tietysti kulkuvälineekseen helikopterin.

Färsaarilla on varsin toimiva paikallisliikenne. Tórshavnin paikallisbussit ovat punaisia — siniset bussit puolestaan yhdistävät eri kyläkeskuksia pääkaupunkiin. Punaiset bussit ovat halpoja: vuonna 2007 nimittäin paikallisliikenteestä tehtiin maksutonta.

Lue myös!  Huippuvuoret – jäistä eksotiikkaa tarjoava matkakohde

Sinisiä busseja ja saarten välillä kulkevia lauttoja operoi julkista tukea saava Strandfaraskp Landsins. Tärkein reitti kulkee Tórshavnista Klaksvikiin tunnelin kautta.

Patikoitsija löytää Färsaarten hienoimmat kohteet

Tórshavnin harvat nähtävyydet tai kaupungin vaatimaton yöelämä ovat varmasti harvalle riittävä syy lentää keskelle Pohjanmerta. Sitäkin useammat tulevat saarille patikoimaan, kalastamaan tai vaikkapa sukeltamaan.

Färsaarilla on runsaasti maastoon merkittyjä vaellusreittejä. Osa niistä on kevyitä koko perheen retkiä, tottuneet vaeltajat voivat tehdä täällä useamman päivän mittaisia vaelluksia.

Patikoijan on syytä muistaa, että Färsaarilla ei tunneta jokamiehenoikeuksia. Kaikki maa on yksityisomaisuutta, eikä maastossa saa kulkea kivikasoilla merkittyjen polkujen ulkopuolella.

Toisinaan sumu nousee kuitenkin yllättävän nopeasti näkyvyyttä haittaamaan. Silloin kannattaa pysähtyä odottelemaan suvun hälvenemistä harha-askelten, nyrjähdysten ja jyrkänteiden välttämiseksi.

Merten syvyyksissä näkyy kymmenien metrien päähän

Rohkeimmat seikkailijat kääntävät katseensa tuntureilta ja kalliojyrkänteiltä merten syvyyksiin.

Färsaaret nimittäin sopivat erittäin hyvin sukellusta harrastavan matkakohteeksi: saarilla on yli tuhat kilometria rantaviivaa. Merivesi on kirkasta ja kylmää: talvella lämpötila on neljän asteen tienoilla, mutta silloin sukeltajan katse ulottuu jopa kolmenkymmenen metrin päähän.

Pinnan alla matkailijalle aukeaa aivan uudenlaisia näkymiä pohjoisen luontoon. Tunturit muuttuvat kalliojyrkänteiksi, kivenlohkareiksi ja luoliksi.

Meressä saariston lampaat vaihtuvat merimakkaroiksi, merisiiliksi, meritähdiksi, mustekaloiksi, taskuravuiksi ja kaloiksi. Onnekas sukeltaja saattaa kohdata hylkeitäkin.

Atlantic Airways lentää Färsaarille

Kartta, Färsaaret, sijainti

Färsaarten sijainti keskellä merta, Islannin, Norjan ja Skotlannin välissä tekee siitä hiukan hankalasti saavutettavan matkakohteen. Silti Färsaarille pääsee sekä lentäen että laivalla. Useimmat suomalaisturistit varmasti valitsevat lentoyhteyden, vaikka laivamatkassa on toki oma viehätyksensä.

Tällä hetkellä ainoastaan Atlantic Airways lentää Färsaarille. Tavallisesti halvimmat lennot järjestyvät Kööpenhaminan kautta.

Kööpenhaminan lisäksi Atlantic Airways lentää Vágariin Tanskan Villundista ja Aalborgista. Kesäkaudella yhtiö lentää myös Reykjavikiin, Bergeniin ja Lontooseen.

Lue myös!  Atlantic Airways lentää Färsaarille

Laivamatka Tanskasta Färsaarille järjestyy huomattavan edullisesti: Smyril Linen halvimmat paikat maksavat vuonna 2013 kesäkaudella 39 euroa (kansipaikka) ja talvella vaivaiset 22 euroa (4 hengen hytti). Yksisuuntaisesta maksasta joudut kuitenkin maksamaan 10 euron lisämaksun.

Majoitus

Färsaarilta jokainen löytää varmasti mieluisan majoitusvaihtoehdon. Pääkaupunki Torshafnissa on useita mukavia hotelleja, joista sinäkin todennäköisesti löydät mieluisan vaihtoehdon. Muista kyläkeskuksista löydät niistäkin vaatimattomia perhehotelleja, joissa voit usein yöpyä varsin edullisesti.

Jos taas kaipaat edullisempaa majapaikkaa, kannattaa sinun yöpyä jossakin saarten lukuisista B&B-majataloista. Aamiaismajoitus maksaa yhden hengen huoneessa muutamia kymmeniä euroja, kahden hengen huoneen hinta on noin puolitoistakertainen yhden hengen huoneeseen verrattuna. Färsaarillakin kannattaa siis matkustaa kahdestaan!

Linkit

Kuvat: Peter Leth, David Stanley.


Posted

in

,

by