Kovaa menoa Reykjavikissa

Toistaiseksi harva suomalainen on lomaillut Islannissa. Kuitenkin karu ja ainutlaatuinen Islanti tarjoaa runsaasti nähtävää omia polkujaan kulkevalle ja omatoimiselle matkustajalle. Haluatko patikoida jäätiköllä, pulahtaa kuumaan lähteeseen vai tutustua Reykjavikin virkeään yöelämään?

Eksoottisin Pohjoismaa

Islanti on varmasti suomalaisille eksoottisin Pohjoismaa, jonne vain harva on matkustanut. Kuitenkin saarivaltion eksoottisen karu luonto, kuumat lähteet ja leuto ilmasto tekevät siitä kiinnostavan matkakohteen mihin vuodenaikaan tahansa.

Islanti oli pitkään läntisen Euroopan köyhimpiä maita, joka tunnettiin lähinnä kalastuksesta ja geysireistä. Joitakin vuosia sitten maan finanssisektori yltyi keinottelemaan ympäri maailmaa, ja islantilaispankkien toiminta sai aikaan pienen myrskyn myös Suomessa.

Viime vuosina Islannissa tarjolla oleva edullinen energia on saanut monia kansainvälisiä yrityksiä siirtämään toimintojaan maahan. Alhainen verotus, korkea kolutus ja edullinen sähkö ovat tehneet maasta houkuttelevan kohteen esimerkiksi IT-sektorin palvelinsalien sijoituspaikaksi.

Reykjakvik on maailman pohjoisin pääkaupunki

Islannin pääkaupunki Reykjavik on maailman pohjoisin pääkaupunki. Suurin osa Islantiin saapuvista turisteista lentää Reykjavikiin, mikä tekee pääkaupungista luonnollisen lähtöpisteen maahan tutustumiselle.

Reykjavikissa on noin 160 000 asukasta, mikä tekee siitä Suomenkin mittapuun mukaan kohtuullisen suuren kaupungin. Kansainvälisessä katsannossa kyse on tietysti pikkukaupungista, eikä mistään metropolista. Niinpä pääkaupunkiin ehtii tutustua mukavasti jo muutamassa päivässä.

Reykjavikin kohokohtia ovat esimerkiksi:

  • Perlan vesitorni, jonka huipulla on pyörivä ravintola.
  • Kulttuuritalo esittelee Islannin eri seutuja.
  • Kuumien lähteiden lämmittämät uima-altaat.
  • Valasretket merellä

Kovaa menoa Reykjavikin yössä

Reykjavikin hintataso on korkea. Tämä pitää paikkansa varsinkin ravintoloiden osalta: kaupungin tasokkaat ravintolat vaativat kohtuullisesti käteisvaroja.

Baari Reykjavikissa.

Kuva: P. Nouhailler. Lisenssi: Creative Commons.

Viime vuosina Reykjavikin yöelämä on saanut mainetta reippaasta menostaan. Ero baarien, pubien ja klubien välillä on liukuva – mutta niissä meno vetää vertoja minkä tahansa metropolin tunnelmalle. Menomestat ovat usein auki varhaiseen aamuun saakka, osa niistä suljetaan vasta aamukuudelta. Siten yöelämästä saa nauttia koko rahan edestä!

Reykjavikin live-scene on pirteä: Björk ja Sigur Rós eivät suinkaan ole ainoita islantilaisia artisteja. HC-punk, indie ja hip hop antavat oman mausteensa paikalliseen sceneen, johon voi tutustua lähes joka ilta.

Mikäli musiikki kiinnostaa sinua enemmänkin, harkitse ihmeessä matkasi ajoittamista esimerkiksi lokakuun Iceland Airwaves -festarin tai pääsiäisviikonlopun Aldrei Fór Ég Suður -festivaalin aikaan.

Vaikka maan hintataso on korkea, olut ja terävät maistuvat islantilaisille siinä missä suomalaisillekin. Omituista kylläkin, olut oli maassa kiellettyä aina maaliskuun alkuun 1989 saakka. Tätä nykyä klubeista ja baareista saa olutta siinä missä muuallakin.

Suorat lennot Reykjavikiin

Helpoimmin pääset tutustumaan Reykjavikin menoon lentämällä: sekä SAS että Blue1 lentävät suoralla lennolla Helsingstä Reykjavikiin.

Tällä hetkellä (syyskuu 2012) lennot maksavat hiukan yli 400 euroa.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!