Huippuvuoret – jäistä eksotiikkaa tarjoava matkakohde

Huippuvuoret sijaitsevat kaukana kaikesta: Norjan, Grönlannin ja pohjoisnavan välisellä merialueella. Silti matkailu on noussut yhdeksi sen pääelinkeinoista.

Jäiset saaret keskellä arktista merialuetta sopivat eksotiikkaa ja seikkailua matkakohteeltaan kaipaaville. Ehkä sinäkin kuulut heihin?

Matkailu, kaivokset ja tiede elättävät aluetta

Nykyään Huippuvuorista vain kolmella on asutusta — eikä ihme sillä suurin osa Huippuvuorista on jäätiköiden ja lumen peitossa.

Huippuvuoret sopii erityisesti luontoharrastajan matkakohteeksi, olkoonkin että saarilla elää vain neljä nisäkäslajia. Mutta kukapa ei haluaisi nähdä jääkarhua sen luonnollisessa elinympäristössä?

Jääkarhun näkeminen onnistuu myös turistilta, sillä Huippuvuorilla elää noin 3000 jääkarhun populaatio. Jääkarhut ovatkin Huippuvuorten tärkein nähtävyys!
Jääkarhuja, Huippuvuoret. Kuva: Jidanchaomian, Flickr.com.

Valaanpyytäjien tukikohdasta kaivosalueeksi

Huippuvuorten varhaisin historia on osaksi hämärän peitossa. Jo 900 vuotta sitten Svalbard mainitaan norjalaisissa kirjoituksista. Svalbard saattaa tarkoittaa Huippuvuoria, mutta kyse voi olla myös Jan Mayenin saaresta tai Grönlannista.

Niin tai näin, hollantilainen Willem Barentsz saapui varmuudella Huippuvuorille vuonna 1596 etsiessään pohjoista merireittiä Tyynelle valtamerelle ja Aasiaan.

Viisitoista vuotta myöhemmin saarista tuli valaanpyytäjien tukikohta. Pian tämän jälkeen saarille saapui vakituista asutusta. Ensiksi ehtivät hollantilaiset, mutta englantilaiset, tanskalaiset ja ranskalaiset seurasivat pian omine tukikohtineen. 1630-luvulta alkaen saarilla alkoi olla ympärivuotisia asukkaita.

Huippuvuoret on demilitarisoitu vapaakauppa-alue

Huippuvuoret kuuluu nykyään Norjalle. Kuitenkin saaristossa on myös venäläistä asutusta ja ruotsalainen kaivosalue. Syy erikoiselle tilanteelle löytyy historiasta: vuonna 1920 solmittu Huippuvuorten sopimus teki saaristosta Norjan osan.

Lue myös!  Färsaaret tarjoavat pohjoista eksotiikkaa

Huippuvuorista tehtiin demilitarisoitu vapaakauppa-alue, jossa kaikilla sopimuksen allekirjoittaneilla mailla oli tasaveroinen mahdollisuus kalastaa, metsästää ja harjoittaa kaivostoimintaa.

Kylmän sodan aikana Huippuvuorilla asui 2500 neuvostoliittolaista. Alueen strateginen merkitys on vähentynyt vuosien varrella, minkä vuoksi saarten venäläisväestö on pudonnut muutamaan sataan. Norjalaisia saarilla asuu pari tuhatta.

Nykyään matkailu, kaivostoiminta ja tieteellinen tutkimus ovat Huippuvuorten kolme pääelinkeinoa.
Longyearbyen, Huippuvuoret. . Kuva: Claumoho, Flickr.com.

Huippuvuoret matkakohteena: melontaa, vaelluksia ja koirasafareja

Huippuvuorten kesä on lyhyt ja valoisa. Kesäkuun ja syyskuun välisenä aikana saarilla riittää tekemistä pidempääkin lomaa varten.

Huippuvuoret tarjoavat turistille monenlaisia aktiviteetteja. Niistä helpoimmat ovat muutaman tunnin mittaisia patikkaretkiä, joilla ehtii saada yleiskuvan saaren luonnosta.

Tarjolla on kuitenkin huomattavasti raskaampia vaelluksia, joilla noustaan saarten korkeimmille huipuille ja ylitetään jäätiköitä. Kyse ei kuitenkaan ole vuorikiipeilystä: hyvä peruskunto riittää vaikkpa 850 metrin korkuiselle Trollsteinenille kapuamiseen. Jos pelkkä patikointi vuoren huipulle tuntuu liian helpolta, voit yhdistää patikointiin myös kajakkiretken jäämerellä!

Patikointi ei kuitenkaan ole vaaratonta: jääkarhut ovat Huippuvuorilla todellinen vaara, eikä patikkareissulle kannata lähteä yksin tai aseistamattomana.

Huippuvuorten kesä on valoisa mutta kylmä. Lapista tuttu ”yötön yö” jatkuu nimittäin pohjoisessa paljon pidempään. Kuitenkin myös kesällä rinkkaan kannattaa pakata runsaasti lämmintä vaatetta: pakkaset saattavat yllättää täällä jopa keskellä kesää.

Huippuvuoret, luonto. Kuva: Kitty Terwolbeck, Flickr.com.

Huippuvuorten nähtävyydet

Patikointi ja ulkoilu ovat varmasti Huippuvuorten tärkeimmät houkutukset — karu luonto jääkarhuineen on useimpien mielestä Huippuvuorten kiinnostavin nähtävyys.

Toki Longyearbyenissä on muutamia perinteisempiä nähtävyyksiä, joissa on oma viehätyksensä. Ja kun näin kauas pohjoiseen on kerran matkustanut, kannattaa tietysti käydä tutustumassa myös paikallisiin museoihin.

  • Svalbard Gallery. Galleriassa voit tutustua vanhojen kirjojen ja karttojen lisäksi Thomas Widerbergin valokuviin ja Kåre Tveterin maalauksiin. Toisinaan galleriassa on esillä myös myyntinäyttelyitä.
  • Svalbard Museum. Huippuvuorten museo avattiin vuonna 2006 uusissa tiloissa. Museo esittelee elämää saarilla 1600-luvulta alkaen, valaanpyyntiä ja kaivosteollisuutta.
  • Spitsbergen Airship Museum. Kenties kiinnostavin saarten museoista on ilmailun historialle omistettu museo. Museon näyttely käsittelee kolmea ilmalaivaa, jotka lähtivät Huippuvuorilta kohti Pohjoisnapaa 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä. Talvikaudella museo on suljettu.
  • Kirkko. Longyearbyenin kirkko on maailman pohjoisin kirkko. Kirkko on auki yleisölle joka päivä, ja sunnuntaisin kirkossa on jumalanpalvelus. Tarjolla on kahvia ja keksejä!
Lue myös!  Kovaa menoa Reykjavikissa

Kenties kaipaat lomallasi jäisen eksotiikan lisäksi urbaania kulttuuria. Silloin maailman pohjoisin blues-festivaali voi tuoda kylmässä ilmanalassa tarvittavaa lämpöä.

Festivaalit järjestetään lokakuun lopussa Longyearbyenissä. Kenties blues-festivaalit ovat sinulle riittävä syy saapua kauas pohjoiseen?

Longyearbyenin ravintolat

Parintuhannen asukkaan kaupungissa ravintolatarjonta on suhteellisen vaatimaton. Onneksi herkkusuille on muutamia ravintoloita, joissa pääset maistamaan arktisten alueiden erikoisuuksia.

Suosituimmat ravintolat ovat:

  • Kroen. Kroen on pubi, jossa myydään myös jättiläiskokoisia ruoka-annoksia. Kokeile vaikkapa hyljettä tai kalaruokia!
  • Brasseri Nansen. Brasseri Nansen on Radisson SAS -hotellin ravintola, joka paikallisten mielestä on kaupungin paras ruokapaikka.
  • Huset. Talon erikoisuudet kuten poro, hyljemuhennos tai valas houkuttelevat varmasti herkkusuita. Jos valaan tai hylkeen syöminen ei mielestäsi ole moraalitonta, kannattaa sinun ehdottomasti piipahtaa Huset-ravintolaan!

Barentsburg on Huippuvuorten toiseksi suurin keskus

Barentsburg on Huippuvuorten toiseksi suurin asutuskeskus. Sen asukkaat ovat lähes yksinomaan venäläisiä ja ukrainalaisia, jotka työskentelevät 1930-luvulla avatussa hiilikaivoksessa.

Barentsburgiin on 55 kilometrin matka Longyearbyenistä, joten etäisyys keskusten välillä ei ole pitkä. Asutuksien välillä ei kuitenkaan ole tieyhteyttä, joten matka on taitettava veneellä tai helikopterilla. Useimmat matkailijat saapuvat Barentsburgiin kesäkauden aikaan liikennöivällä reittilaivalla. Kesällä Barentsburgiin on myös satunnaisia laivayhteyksiä Murmanskista.

Barentsburgin lisäksi lähes hylätty Pyramiden on vähitellen saamassa uutta asutusta turismin myötä. 15 vuotta suljettuna ollut hotellikin on avattu uudestaan keväällä 2013, joten jatkossa entistä useampi matkailija löytänee tiensä tähän aavekaupunkiin ihailemaan maailman pohjoisinta Leninin patsasta.

Pyramiden, Huippuvuoret

Kristina Cruises purjehtii Tromssasta Huippuvuorille

Suuri osa turisteista saapuu Huippuvuorille risteilylaivalla, jotka viipyvät vain hetken alueella. Sesonki on lyhyt: se kestää maaliskuusta elokuuhun.

Kristina Cruises järjestää Suomesta satunnaisesti valmismatkoja Huippuvuorille. Risteily onkin helppo tapa tutustua saariin. Valitettavasti maissa vietetään aikaa vain suhteellisen vähän, joten vuorten huiput jäävät risteilyllä valloittamatta.

Lue myös!  Orkneyn saarilla asuttiin jo kivikaudella

Seuraavan kerran Kristina Cruises lähtee Huippuvuorille 3.7.2014. Pakettimatkaan kuuluvat lennot Helsingistä Tromssaan, risteily, aamiaiset sekä illalliset ja laivalla järjestettäviä luentoja. Jutun lopusta löydät linkin Kristina Cruisesin Huippuvuoret-sivulle!

Lennot Huippuvuorille: SAS ja Norwegian

Sen vuoksi Huippuvuorille kannattaa matkustaa lentämällä: Longyearbyenin lentokenttä on maailman pohjoisin lentokenttä, jolle järjestetään reittilentoja. Näin saat matkaohjelmaasi vielä yhden ”maailman pohjoisimman” nähtävyyden!

Lennot Helsingistä Longyearbyeniin järjestyvät SAS:n koneilla Oslon ja Tromssan kautta. Meno-paluulennot maksavat veroineen alle 500 euroa.

Vielä halvemmat lentoliput saat hankittua Norwegianilta, joka sekin lentää Huippuvuorille Oslosta. Lennot Helsingistä Longyearbyeniin kestävät noin 6,45 tuntia.

Saarten mantereelle yhdistävien lentojen lisäksi Longyearbyenin kenttää käyttää myös  Lufttransport, jonka tilauslennot kulkevat reitillä Longyearbyen – Svea – Ny-Ålesund. yhdistäen kaivosalueita saarten pääkaupunkiin.

Huippuvuorten hotellit ovat suhteellisen hintavia

Majoitus Huippuvuorilla on melko kallista erityisesti huippusesongin aikana. Longyearbyenissä on vain vähän vaihtoehtoja, joten tarjonnan pienuus pitää hintatason helposti korkealla varsinkin kesäsesongin aikana.

Mikäli sinulle kelpaa hotellia vaatimattomampi majoitus, on esimerkiksi Gjestehuset 102 erittäin suositeltava retkeilymaja. Kesäsesongin aikana kahden hengen maksaa 890 NOK/yö. Pimeaän talven aikana yö maksaa vain 750 NOK/yö. Neljän hengen huoneissa majoitus tulee vielä tätä halvemmaksi.

Linkkejä:


Posted

in

by