Cádiz – Andalusian aurinkoinen kaupunki

Cadiz on upea, aurinkoinen kaupunki Andalusiassa, Atlantin rannalla. Cadizissa aurinko paistaa 330 päivänä vuodesta – ja hauskaa pidetään muulloinkin!


Cádiz on ikivanha kaupunki

Cadiz, Baelo Claudia

Cádiz on ikivanha kaupunki: kreikkalaisten mukaan sen perusti Herkulus, mutta todennäköisemmin asutuksen perustivat muinaiset foinikialaiset.

Foinikialaisia seurasivat karthagolaiset, roomalaiset ja arabit – ja näistä eri kulttuureista syntyi vuosisatojen ja -tuhansien kuluessa Espanja ja Andalusia.

Ja niille, joita kulttuuri ei kiinnosta, ovat Cádizin 330 aurinkoista päivää riittävä syy matkustaa kaupunkiin. Cádiz onkin koko Espanjan rannikon aurinkoisin kaupunki!

Kuuntele flamencoa sen syntypaikoilla

Flamenco-tanssijoita ja laulaja

Flamenco on peräisin Andalusiasta, ja Cádiz on yksi parhaita paikkoja kuulla flamencoa.

Flamenco on yhtä lailla musiikkia kuin tanssia, ja Andalusian eri kansat ovat jättäneet siihen oman jälkensä: flamencossa kuuluu voimakkaimpana romanien traditio, mutta yhtä lailla Espanjan arabivuosisatojen ja juutalaisväestön perinteet kaikuvat vielä tämän päivän flamencossa. Nykyään flamenco jakautuu yli viiteenkymmeneen tyylilajiin, joten flamencon harrastajilla riittäää kuunneltavaa ja katseltavaa.

Cádizissa on monia hyviä paikkoja nauttia flamenco-esityksistä. Yksi kuuluisimmista on Peña La Perla (Calle Carlos Ollero), jossa flamenco soi kautta vuoden perjantai-iltaisin (ei pääsymaksua).

Juhli Cádizin karnevaalissa

Cadizin karnevaalit

Cádizin karnevaali on yksi maailman suurimmista ja näyttävimmistä karnevaaleista. Tavallisesti helmikuuhun ajoittuva juhla on laulun, tanssin ja näyttävien pukujen täyttämää aikaa. Karnevaalin kiihkein aika on viikonloppu ennen tuhkakeskiviikkoa.

Karnevaailin aikaan vanhan kaupunkin kadut ja kulmat täyttyvät lauluyhmistä, jotka tekevät pilkkaa kaikesta mahdollisesta – myös kuninkaallisesta perheestä.

Jos haluat nähdä Cádizin karnevaalin, sinun kannattaa ehdottomasti varata majoitus jo kuukausia etukäteen. Kaiken lisäksi karnevaaliviikolla hotelliyöpyminen saattaa maksaa kaksinkertaisesti tavalliseen talvipäivään verrattuna.

Penninvenyttäjä keksii tietysti keinon tähänkin: majoitu naapurikaupunkiin, tule Cádiziin iltapäivällä ja palaa tukikohtaasi seuraavan aamun ensimmäisellä junalla. Näin monet paikallisetkin tekevät!

Katsele härkätaistelua

Härkätaistelu ei ole kaikkien mieleen – onhan kyse loppujen lopuksi julmasta viihteen muodosta. Silti härkätaistelu on tärkeä osa Andalusian ja Cádizin alueen perinteitä ja kulttuuria. Cádizin alueella useita suosittuja härkätaisteluareenoita, matadorien kouluja ja härkätaistelulle omistettuja museoita. Itse Cádizin kaupungissa ei kuitenkaan ole paikallista härkätaisteluareenaa.

Jos olet kiinnostunut härkätaistelusta, kannattaa sinun sen vuoksi vierailla esimerkiksi Jerez de la Fronterassa, El Puerto de Santa Mariassa tai Algecirassa. Tutustu etukäteen härkätaisteluohjelmaan, sillä härkätaisteluita järjestetään usein vain tiettyinä päivinä ja juhlakausina.

Kuvat: Pedro Guzman, Alon ja Richard Glifford, Flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!