Valokuva: Perge, Turkki.

Antalyan historialliset nähtävyydet

Antalya tunnetaan tietysti erinomaisena rantakohteena. Kesäkuukausina lämmin Välimeri ja sen kuuma rantahiekka riittävät monelle syyksi matkustaa Turkkiin.

Antalya on kuitenkin enemmän kuin pelkkä rantalomakohde. Moderni, sykkivä suurkaupunki ja sen nähtävyydet tekevät kaupungista kiinnostavan matkakohteen myös kesäkuukausien huippusesongin ulkopuolella.

Historia näkyy Antalyassa

Sarkofagi, lähikuva

Antalya on saanut nimensä Pergamonin kuningas Attalos II:lta, joka perusti kaupungin noin vuoden 150 eKr tienoilla. Tuolloin kaupunki sai nimekseen Attalia.

Pian tämän jälkeen, vuonna 133 eKr kuningas Attalos III:n kuoltua Pergamon ja sen mukana Attalia siirtyivät testamentin mukaisesti osaksi nousevaa Rooman valtakuntaa.

Antalyan pitkän historian vuoksi monet kaupungin kiinnostavimmista nähtävyyksistä liittyvät tavalla tai toisella sen vuosituhantiseen historiaan: kreikkalaiset ja roomalaiset monumentit edustavat nähtävyyksien vanhinta historiallista kerrostumaa.

Monet Antalyan nähtävyydet sijaitsevat vanhassa kaupungissa, Kaleiçi. Se onkin mainio paikka aloittaa tutustuminen kaupungin nähtävyyksiin. Kaleiçin rakennukset ja arkkitehtuuri ovat suurelta osalta peräisin ottomaaniajalta. Vanhaa kaupunkia ympäröivä muuri on kuitenkin selvästi vanhempi: se on peräisin Rooman valtakunnan ajalta.

Kaleiçin lähellä sijaitsee myös muita roomalaisajan nähtävyyksiä. Hıdırlık Kulesi eli Hidirlik-torni sijaitsee vanhan kaupungin ja Karaalioglu-puiston kohtaamispisteessä. Linnoituksena ja majakkana toiminut torni rakennettiin alunperin 100-luvulla, ja sitä korotettiin seuraavalla vuosisadalla.

Hadrianuksen portti

Hadrianuksen portti on kolmas Antalyan keskustassa sijaitseva roomalaisajan nähtävyys. Portti rakennettiin vuonna 130 Rooman keisari Hadrianuksen vierailun muistoksi. Todennäköisesti porttia koristivat aikanaan keisariperheen näköispatsaat, mutta ne ovat kadonneet kuluneiden parin vuosituhannen aikana.

Historiasta kiinnostuneet lomanviettäjän kannattaa ehdottomasti tutustua myös Antalyan arkeologiseen museoon, joka on yksi Turkin hienoimmista museoista. Arkeologian ja taidehistorian harrastajan kannattaa mielestäni jo tämän museon takia tehdä päiväretki kaupunkiin, jos matkakohteeksi on sattunut joku lähiseutujen lomakohde.

Retkikohteet ja nähtävyydet Antalyan lähistöllä

Antalyan lähellä on runsaasti kiinnostavia arkeologisia kohteita, joihin pääsee helposti opastetuilla retkillä tai vaikkapa vuokra-autolla.

Lue myös!  Alanya on supersuosittu matkakohde Turkin etelärannikolla

Tärkeimpiä kohteitä ovat:

Termessos. Termessos sijaitsee vain puolen tunnin matkan päässä Antalyan keskustasta, mikä tekee siitä erinomaisen retkikohteen. Ota mukaasi kunnolliset kengät, sillä Termessoksen teatteri sijaitsee vuoren rinteellä.

Perge. Antalyan arkeologisessa museossa on hieno kokoelma Pergestä peräisin olevia hellenistisiä veistoksia, jotka kertovat Pergen merkityksestä antiikin Pamphylian pääkaupunkina. Perge sijaitsee noin 15 kilometria itään Antalyasta.
Valokuva: Perge, Turkki.

Myra. Myra on kolmas hieno arkeologinen kohde Antalyan provinssissa. Myra on tullut tunnetuksi varsinkin joulupukille nimensä antaneen pyhän Nikolauksen kaupunkina. Arkeologian ystävät löytävät kaupungista paljon kiinnostavaa nähtävää: kalliorinteeseen hakatut haudat ovat niistä kenties vaikuttavimpia.

Äkkilähdöt:

Kuvat: Damlina, Effervescent Elephant (Flickr.com).


Posted

in

by

Tags: