Gambia – Länsi-Afrikan helmi

Gambia on Länsi-Afrikan helmi. Talven keskellä Gambiaan lomalle lentävää suomalaisturistia odottaa takuuvarma aurinko ja lämpö — Afrikan pienin valtio onkin loistava talvilomakohde.

Gambian paras matkailukausi osuu kannaltamme otolliseen aikaan. Kun talvi on meillä pimeimmillään, paistaa Gambiassa aurinko.

Lisäksi talvi on Gambiassa kuivaa aikaa — kesän kosteankuuma ilma vaihtuu miellyttävän lämpimäksi ja kuivaksi sääksi. Paras aika matkustaa Gambiaan on siis juuri silloin, kun me pohjoisen asukkaat eniten kaipaamme lämpöä ja aurinkoa.

Gambia sijaitsee Senegalin sydämessä

Gambian kartta
Gambia on varsinainen maantieteellinen erikoisuus: se sijaitsee kokonaan Senegalin sisällä, Gambiajoen varrella. Siten maalla on vain yksi rajanaapuri! Itä-länsisuunnassa maalla on pituutta 500 kilometria, mutta pohjois-eteläsuunnassa maan leveys on vain viitisenkymmentä kilometriä.

Matkailijoiden suosimat alueet sijaitsevat kuitenkin Atlantin rannikolla. Suosituimmat matkakohteet Bakau, Kololi ja Koto sijaitsevat kaikki 80 kilometrin mittaisella rannikkokaistaleella, lähellä pääkaupunki Banjulia ja Gambian suurinta kaupunkia Serrekundaa.

Rannikon lomakohteet ovat tunnelmaltaan varsin länsimaalaisia. Palmujen varjostamat rantabaarit voisivat sijaita lähes millä tahansa maailman aurinkorannalla, eikä paikallisväri juuri pilkota eurooppalaisten turistien keskeltä.

Vaikka olisitkin valinnut valmismatkan, kannattaa sinun tutustua maahan omin päin. Silloin näet edes hiukan tämän köyhän mutta kauniin maan arkista elämää.

Tutustuminen arkeen kannattaa aloittaa Banjulista, jossa on runsaasti nähtävää ja koettavaa. Varsinkin Banjulin tori väreineen, tuoksuineen ja äänineen on ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Gambian nähtävyydet

Banjulin vanhan kaupungin siirtomaa-aikainen arkkitehtuuri muistuttaa eurooppalaisten siirtomaavaltojen vuosisataisesta vallasta Länsi-Afrikassa.

Jos olet kiinnostunut historiasta ja paikallisesta kulttuurista, kannattaa sinun tutustua Banjulissa sijaitsevaan pieneen kansallismuseoon, National Museum. Kansallismuseon erikoislaatuisimpia esineitä taitaa olla Miss Gambian puku vuodelta 1984!

Gambian arjen lisäksi maan luonto on näkemisen arvoinen: Gambiassa näet luontodokumenteista tuttuja villieläimiä niiden luonnollisessa ympäristössä.

Lomamatkat Gambiaan

Suomalaiset matkatoimistot järjestävät maahan turistimatkoja ainoastaan talvikuukausina.

Viime vuosina esimerkiksi Tjäreborg on kuljettanut suomalaisia nauttimaan Gambian auringosta talvikuukausina joulukuusta helmikuuhun. Valmismatka on ehdottomasti edullisin tapa tutustua Gambiaan: esimerkiksi joulukuussa 2013 halvimmat viikon matkat maksavat vain 625 euroa! Tjäreborgin hotellit sijaitsevat kaikki parinkymmenen kilometrin sisällä Banjulista, joten pääkaupunkiin tutustuminen on helppoa myös rantakohteessa majoittuessasi.

Halvat lennot Gambiaan

Jos haluat matkustaa maahan kesällä,onnistuu se tietysti reittilentoja käyttämällä. Parhaiten Banjul-Helsinki-lennot järjestyvät esimerkiksi Lontoon, Pariisin tai Amsterdamin kautta. Myös Barcelona on varteenotettava vaihtoehto, sillä espanjalainen Vueling-lentoyhtiö lentää sieltä edullisesti Banjuliin.

Kuvat: NicolBrummer ja Emeka B, Flickr.

Lukijoiden kokemuksia aiheesta “Gambia – Länsi-Afrikan helmi

  1. Gambian arjen lisäksi maan luonto on näkemisen arvoinen: Gambiassa näet luontodokumenteista tuttuja villieläimiä niiden luonnollisessa ympäristössä.

    Ei pidä paikkansa ! Gambiassa on ainoastaan apinoita ja hyeenoja luonnossa ja virtahepoja, mutta niitäkin vain Gambian perimmässä sisämaan kolkassa. Siellä ei siis ole ollenkaan leijonia, kirahveja, seeproja, tiikereitä tms. Korjaattehan tämän virheellisen tiedon.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!