Vietnam matkakohteena – suurkaupunkeja ja hienoja hiekkarantoja

Vietnam on edullinen matkakohde, joka sopii sekä rantaloman viettäjälle että kaupunkilomaa kaipaavalle. Hektinen Hanoi ja sykkivä Saigon houkuttelevat matkustajia puoleensa!

Saigon on Vietnamin suurin kaupunki

Saigon on Vietnamin suurin kaupunki ja Etelä-Vietnamin ehdoton keskus. Saigon sai Vietnamin sodan jälkeen uuden nimen – Ho Chi Minh City. Kansan syvät rivit ja lukemattomat turistit kutsuvat kaupunkia kuitenkin vielä tänä päivänä Saigoniksi.

Saigon, Vietnam
Sodan arvet näkyvät Etelä-Vietnamissa monin paikoin. Vietnamin ja Indokiinan kuohuvan 1900-luvun historiasta kiinnostuneet turistin kannattaa aloittaa tutustuminen alueen menneisyyteen Saigonin historiallisissa museoissa.

Varsinkin seuraavat Saigonin museot ja nähtävyydet ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia:

  • Reunification palace, joka tunnettiin aikaisemmin Itsenäisyyden palatsina. 1960-luvulla rakennettu palatsi on suurelta osaltaan alkuperäisessä asussaan.
  • War remnants museum avattiin vain puoli vuotta Saigonin hallituksen kaatumisen jälkeen. Museo dokumentoi monin tavoin amerikkalaisten julmuuksia Vietnamissa.
  • Museum of Vietnamese history puolestaan sopii Indokiinan ja Vietnamin varhaisemmasta historiasta kiinnostuneen turistin matkaohjelmaan.

Vietnamin sodan tärkeimmät käänteet sijoittuivat maan eteläosiin. Kun Pohjois-Vietnamin armeija lopulta onnistui murtautumaan etelään, eteneminen jatkui Saigoniin asti. Amerikkalaisten tuesta huolimatta Saigonin hallitus kaatui tämän jälkeen.

Sotavuosilta on jäljellä vielä paljon nähtävää. Esimerkiksi maanalaiset tunnelit, panssarivaunujen jäänteet ja siltojen rauniot kertovat edelleen vuosikymmenien takaisesta konfliktista.

Monet sotahistorian kannalta tärkeistä paikoista on kunnostettu alkuperäiseen asuun. Valitettavasti joskus historiallisuudesta on jouduttu tinkimään, kun tunneliverkosto osoittautui aivan liian kapeaksi länsimaalaisten hyvinsyöneiden turistien vierailuta silmälläpitäen.

Varsinkin seikkailunhaluisen turistin kannattaa muistaa, että maaseudulla on vielä runsaasti räjähtämättömiä miinoja. Siksi sotahistoriaan ei kannata tutustua omin päin tuntemattomilla alueilla.

Pääkaupunki Hanoi sijaitsee pohjoisessa

Katunäkymä, Hanoi, Vietnam.

Hanoi on Vietnamin toiseksi suurin kaupunki, ja Saigonin tapaan kiehtova yhdistelmä itää ja länttä. Ranskan siirtomaa-aika näkyy kaupunkikuvassa monin tavoin, vaikka kaupunkia rakennetaan monen muun Kaakkois-Aasian suurkaupungin tavoin vauhdilla.

Sisällissota ja vallankumous ovat läsnä myös Hanoissa: monet Hanoin nähtävyydet liittyvät Ho Chi Minhiin:

  • Ho Chi Minhin mauseoleumi on avoinna yleisölle aamuisin, maanantaita ja perjantaita lukuunottamatta. Parijonossa kulkevat vietnamilaiset pääsevät mauseoleumissa näkemään itsenäisen Vietnamin isän balsamoituna.
  • Ho Chi Minh -museo on yksi maan kiinnostavimmista museoista huolimatta läpikäyvästä henkilöpalvonnasta.
  • Museum of the Vietnamese Revolution on kolmas 1900-luvun historiasta kiinnostuneen matkalaisen ohjelmaan kuuluva Hanoin nähtävyys.

On hyvä kuitenkin muistaa, että Hanoi on ikivanha kaupunki. Siirtomaakausi ja itsenäistymisen jälkeinen sota on vain osa kaupungin pitkää historiaa. Vuosisatojen ja -tuhansien varrella kaupunki on kuulunut moneen valtakuntaan, ja kiinalainen kulttuurivaikutus on huomattavasti ranskalaista vaikutusta pitempi.

Rantakohteet Vietnamissa

7028664497_a9b1f03758_zVietnamissa on runsaasti hienoja rantakohteita, joista omatoimimatkailijat löytävät helposti mieleisensä. Sen ei pitäisi yllättää ketään, onhan maalla yli 3400 kilometrin mittainen rantaviiva, jonka varrella on lukemattomia hiekkarantoja, laguuneja, kalliojyrkänteitä ja trooppisia paratiisisaaria. Rantaloma Vietnamissa onkin varteenotettava vaihtoehto Thaimaalle.

Nha Trang on Vietnamin suosituin rantakohde. Upea hiekkaranta ja hyvät palvelut tekevät siitä monen mielestä maan houkuttelivimman rantakohteen. Samalla Nha Trang on noin 300 000 asukkaan kaupunki, minkä aniosta matkakohteessa pääset tutustumaan myös Vietnamin arkeen.

Phu Quoc on kenties koko maan kaunein paratiisisaari. Phu Quoc on valkohiekkaisten rantojen ympäröimä, ja sen sisäosat ovat läpitunkemattoman vihreän viidakon peitossa. Vaikka Phu Quocin suosio on koko ajan kasvamassa, sen palvelut ovat vielä suhteellisen rajoittuneita. Phu Quocissa nautit rauhasta ja auringosta.

Con Dao -saaret toimivat aikoinaan poliittisten vankien karkotuspaikkana. Nyt nämä 15 toinen toistaan kauniimpaa koralliriuttojen ympäräröimää ja sademetsien peittämää saarta ovat muodostumassa Vietnamin houkuttelevimmiksi matkakohteiksi.

Ostokset ja hintataso

Vietnam on edullinen ostospaikka, jos osaat ostaa oikeissa paikoissa oikeita tuotteita. Pari helppoa nyrkkisääntöä auttaa sinua säästämään tuliaisostoksia tehdessäsi:

  • Vietnamissa valmistetut tuotteet ovat halpoja, tuontitavara kallista. Osta siis paikallisia tuotteita.
  • Hinnoista voi tinkiä: pyydä alennusta.
  • Ostoskeskukset ovat turisteja ja varakkaita ihmisiä varten. Vältä niitä.
  • Paikallisella valuutalla ostaminen on halvempaa kuin dollareita tai euroja käyttämällä.

Erityisesti vaatteet ja kankaat ovat usein edullisia tuliaisia. Jos viivyt paikkakunnalla edes muutaman päivän, kannattaa sinun ehdottomasti ottaa selvää räätälien hinnoista: kolmessa päivässä saat juuri sinun mittojesi mukaan tehdyn mittatilauspuvun tai mekon.

Yhdistä Vietnam Kaakkois-Aasian kierrokseen

Vietnam, rantaloma.

Varsinkin reppumatkaajat yhdistävät mielellään pari viikkoa Vietnamissa samaan matkaan naapurimaiden kanssa. Esimerkiksi Kambodža, Thaimaa ja Laos sopivat mainiosti saman Indokiinan kiertueen etapeiksi.

Kaakkois-Aasian maista lennät helpoimmin juuri Vietnamiin ja Thaimaaseen. Halvat lennot Hanoihin maksavat hiukan yli 700 euroa, mutta tällöin matkaan kuuluu kaksi välilaskua. Yhden välilaskun lennot maksavat lähes kaksi kertaa enemmän. Varsinkin kiertomatkaa suunnittelevan kannattaa sen vuoksi lentää mieluummin Thaimaaseen.

Vietnamin suurten kaupunkien väliset etäisyydet ovat yllättävän pitkiä. Esimerkiksi lento Hanoin ja Saigonin välillä kestää noin kaksi tuntia.

Sama matka junalla kestää yli 30 tuntia – 1723 kilometrin taittamiseen kannattaa siis varata aikaa. Junalippu kannattaa varata ajoissa, jotta saat käyttöösi ilmastoidun makuuvaunupaikan. Vaikka junapaikat olisi myyty loppuun, voit onnistua ostamaan lipun jostakin paikallisesta matkatoimistosta.

Muiden kaupunkien väleillä linja-auto on kätevin tapa liikkua kaupungista toiseen. Esimerkiksi Hoang Long -bussiyhtiöllä on kätevä englanninkielinen verkkosivusto, jonka avulla voit suunnitella etukäteen matkareittisi ja ottaa selvää lippujen hinnoista.

Tai valitse valmismatka rantakohteessa

5392710096_1d576928bb_zNykyään Vietnam kuuluu myös matkatoimistojen pakettimatkatarjontaan: useat matkatoimistot järjestävät kaupunkilomia, kiertomatkoja ja lomamatkoja Vietnamin rantakohteisiin. Sen ansiosta Vietnamin suosio matkakohteena on jo pitkään ollut nousussa.

Valmismatka on varmasti helpoin tapa lentää nauttimaan trooppisesta rantalomasta Vietnamin tapaan.

Esimerkiksi Tjäreborg järjestää lomamatkoja Vietnamiin. Phan Thiet on yksi matkanjärjestäjän kohteista. Kaupunki tuli alkujaan tunnetuksi lähinnä golfturistien keskuudessa, mutta nykyään sitä pidetään myös hyvänä rantalomakohteena. Kaupungin oman rannan sijaan kannattaa rantalomailijan viettää lomapäivänsä hiukan kaupungin pohjoispuolella sijaitsevalla Ham Tienin rannalla. Suurin osa hotelleista sijaitseekin juuri tällä ranta-alueella.

Linkkejä:

Kuvat: DavidJGB, Bryan Pocius, Alexandr Zykov ja Lucas Jans (Flickr).

Lukijoiden kokemuksia aiheesta “Vietnam matkakohteena – suurkaupunkeja ja hienoja hiekkarantoja

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!