Reppu selkään ja kohti Kambodžaa!

Kambodžan kuningaskunta on viime vuosina ollut monen nuoren matkakohteena. Harva kuitenkaan suuntaa matkaansa nimenomaan Kambodžaan — useimmat yhdistävät maan esimerkiksi Thaimaan ja Vietnamin kanssa samaan kiertomatkaan.

Kambodža onkin varsin eksoottinen matkakohde, eivätkä suuret turistimassat ole vielä rantautuneet maahan. Tämä voi osaltaan johtua maan verisestä historiasta: siirtomaasotia seurasi punaisten khmerien hirmuhallinto, minkä seurauksena maan maine on vielä nykyään vähintään epämääräinen.

Kuitenkin vuonna 1993 järjestettyjen, YK:n tukemien vaalien jälkeen maan tilanna on vakiintunut selvästi. Viimeisen kymmenen vuoden aikana vaalit ovat sujuneet jo melko rauhallisesti ja vapaasti, vaikka opposition toimintaa edelleen hankaloitetaan monin tavoin.

Sotaisa menneisyys on kuitenkin syytä ottaa huomioon vielä tänä päivänä. Monin paikoin maassa on vielä runsaasti räjähtämättömiä miinoja, joten paikallistuntemus on välttämätöntä maaseudulla ja luonnossa liikuttaessa.

Miljoonakaupunki Phnom Penh

Phnom Penh on Kambodžan pääkaupunki, jossa asuu miljoona maan noin 15 miljoonasta asukkaasta. Vaikka 80 % maan asukkaista asuu edelleen maaseudulla, on kaupungistuminen vauhdikasta: nuoret etsivät pääkaupungista töitä ja aikaisempaa parempaa elämää.

Nopea kasvu on peittänyt alleen paljon kaupungin vanhasta charmista. Vielä 1960-luvulla kaupunki tunnettiin Indokiinan Pariisina, mutta nykyään siirtomaakauden perintö alkaa olla vaikeasti löydettävissä.

Varsinaisia turistinähtävyyksiä kaupungissa on vähän. Sen vuoksi Phnom Penh sopii erityisesti eksoottista kaupunkikokemusta etsivälle reppuselkämatkaajalle, jota äänekäs liikenne, köyhät kerjäläiset ja satunnainen turisteihin kohdistuva rikollisuus ei hätkähdytä.
Phnom Penh

Angkor on Kambodžan tärkein nähtävyys

Tärkein syy matkustaa Kambodžaan on kuitenkin Angkorin arkeologinen alue, jota pidetään yhteänä Kaakkois-Aasian tärkeimmistä historiallisista kohteista.

Angkorin arkeologinen puisto on noin 400 neliökilometrin laajuinen, joten siellä riittää ihmeteltävää useiksi päiviksi. Alueella sijaitsee useita muinaisia Khmer-valtakunnan pääkaupunkeja 800-1400 -lukujen ajalta.

Kuuluisin alueen rakennuksista on varmasti Angkor Wat -temppeli.

Angkor Wat rakennettiin 1100-luvulla

Angkor Wat rakennettiin 1100-luvun alkupuolella, mutta sitä pidetään edelleen yhtenä maailman kauneimmista rakennuksista.

Kuitenkin Vishnun temppelin arkkitehtuuri on monin tavoin poikkeuksellinen. Tutkijat arvelevatkin, että temppelikäytön lisäksi Angkor Wat rakennettiin kuningas Suryavarman II:n hautamonumentiksi.

Saat alueesta ja temppelistä eniten irti, kun tutustut aluetta koskevaan kirjallisuuteen etukäteen. Opaskirjat ovat tietysti helppo tapa aloittaa perehtyminen alueeseen, mutta niiden lisäksi verkosta löytyy runsaasti aluetta koskevaa tieteellistäkin kirjallisuutta.
Angkor Wat

Lennot Bangkokin kautta

Helsingistä pääset helpoimmin Kambodžaan Thaimaan kautta. Jo sen vuoksi matkaan on hyvä yhdistää vaikkapa viikko Bangkokissa, josta lennät kätevästi Phnom Penhiin.

Kuvat: ePi.Longo ja Paalia (Flickr).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!