Unohdettu Laos – Indokiinan vihreä helmi

Laos on pysynyt suurten turistivirtojen ulkopuolella, salaperäisenä, eksoottisena ja unohdettuna. Vuoristoinen ja vihreä maa on kuitenkin houkutteleva matkakohde.

Laos on säilyttänyt aidon kaakkoisaasialaisen tunnelmansa, mikä tekee siitä piristävän kokemuksen myös kaikenkokeneelle maailmanmatkaajalle. Kun Thaimaa ja Vietnam on koettu, on aika kääntää katse kohti Laosia!

Laosin kiinnostavimmat kohteet ovat maan pääkaupunki Vientiane ja maailmanperintökohde Luang Prabang. Nämä kaksi kaupunkia ovatkin maan suosituimmat turistikohteet.
Vientiane, Laos

Vientiane yllättää rauhallisuudellaan

Kaakkois-Aasian pääkaupungit ovat yleensä hektisiä suurkaupunkeja.
Vientiane on toista maata: sen tunnelma on rauhallinen, lähes unelias. Täällä Ranskan siirtomaakulttuuri, sosialismin perintö ja kaakkoisaasialainen kulttuuri kohtaavat omaleimaisella tavalla.

Vientiane sijaitsee Mekong-joen varrella, aivan kuten Kambodžan pääkaupunki Phnom Penh. Vain 210 000 asukkaan kaupungissa on turistille vain vähän nähtävää. Reppuselkämatkailijoiden keskuudessa suosituin ajanviete taitaakin olla paikallisen Beerlao-oluen siemailu Mekongin varrella.
Laos

Vientianen nähtävyydet on nopeasti kierretty

Vientianen nähtävyydet tuleekin kierrettyä nopeasti. Kansallismuseo, entinen vallankumousmuseo, esittelee alueen historiaa kivikaudelta alkaen. Museon kiinnostavimmat kokoelmat sijaitsevat sen toisessa kerroksessa, jossa päästän 1700-luvun historiaan.

Kaakkois-Aasian sotaisa menneisyys näkyy myös kansallismuseossa: sodat siamilaisia, ranskalaisia ja amerikkalaisia vastaan esitellään asiaankuuluvalla tarkkuudella. Hämmästyttävimpiä näytteille tuotuja esineitä ovat maan poliittisen johdon jäsenten sukat!

Valitettavasti kaupungin buddhalaiset temppelit ja stupat ovat varsin uusia, ja monet niiden aarteista on viety parempaan turvaan esimerkiksi Bangkokiin.

Luang Prabang on maailmanperintökohde

Luang Prabang on Laosin vanha pääkaupunki, ja todellisuudessa paljon Vientianea kiinnostavampi matkakohde. Luang Prabang nousi pääkaupungiksi jo vuonna 1353. 1500-luvulta alkaen kaupungin merkitys kuitenkin väheni, ja siitä tuli heikko kaupunkivaltio.

Historiasta ja kulttuurista kiinnostunut matkailija nauttii päivistään Luang Prabangissa. Esimerkiksi entinen kuninkaallinen palatsi on nykyään museo, joka on auki tiistaita lukuunottamatta joka päivä.

Myös kaupungin vanhin luostari, Vat Xieng Toung, on auki joka päivä aamukuudesta iltakuuteen. Kaupungin kauneimmassa luostarissa kannattaa ehdottomasti vierailla!

Kuvat: Kellyid53 (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!