Istanbul – kiehtova matkakohde idän ja lännen rajalla

Istanbul sijaitsee maantieteellisesti, historiallisesti ja kulttuurisesti Euroopan ja Aasian rajalla. Siksi lähes viidentoista miljoonan asukkaan suurkaupunki on poikkeuksellisen kiehtova kaupunkilomakohde.


Raitiovaunu Istanbulissa

Konstantinopolista Istanbuliksi

Nykyisen Istanbulin alue on ollut asuttu jo 8000 vuotta sitten. Vuosituhansien aikana aluetta hallitsivat fryygialaiset, foinikialaiset, kreikkalaiset, persialaiset ja roomalaiset. Nimi Konstantinopoli on peräisin Rooman keisari Konstantinus Suurelta, joka teki kaupungista valtakunnan pääkaupungin vuonna 330.

Sen jälkeen Konstantinopoli oli yli tuhannen vuoden ajan myös Bysanttina tunnetun Itä-Rooman valtakunnan pääkaupunki osmanivalloitukseen saakka. Vuonna 1453 turkkilaiset nimittäin valloittivat siihen saakka kristityn pääkaupungin. Sen jälkeen kaupungista tuli Osmanien valtakunnan pääkaupunki.

Istanbul matkakohteena – parhaat nähtävyydet

Kesän hellekaudella kaupunki on pohjoismaalaiselle matkailijalle tukahduttavan kuuma. Silloin harvan voimat riittävät tutustumaan suurkaupungin nähtävyyksiin. Keskitalvella sen sijaan lämpötila saattaa olla hädin tuskin plussan puolella. Siksi paras aika matkustaa Istanbuliin on keväällä ja syksyllä, kun lämpötila muistuttaa meikäläistä kesää.

Alueen vuosituhantinen historia eri kulttuuripiirien kohtaamispisteessä tekee Istanbulista kiinnostavan kulttuurimatkakohteen. Varsinkin historian ja arkeologian ystävälle kaupunki tarjoaa paljon nähtäväạ̈ vuosituhansien varrelta.

  • Hagia Sofia. Hagia Sofia on varmasti Istanbulin kuuluisin nähtävyys. Alkujaan kyse oli Pyhän Viisauden mukaan nimetystä kristillisestä kirkosta, joka rakennettiin 500-luvun puolivälissä. Hagia Sofia on tärkein bysanttilaista arkkitehtuuria edustava rakennus.
  • Topkapın palatsi. Topkapın palatsi toimi vuodesta 1465 alkaen Ottomaanien valtakunnan hallinnollisena keskuksena, jossa sulttaani asui aina vuoteen 1856 saakka. Palatsi koostuu useista rakennuksista, joissa parhaimmillaan asui neljätuhatta ihmistä!
  • Sininen moskeija. Viidensadan metrin päässä Hagia Sofiasta sijaitseva Sininen moskeija on Turkin kansallismoskeija, joka rakennettiin 1600-luvun alussa. Moskeija on saanut nimensä sitä koristavista sinisistä laatoista. Moskeijan tienoilla liikkuu paljon free lance -oppaita, jotka mielellään jakavat sinulle tietojaan noin 50 liiran (25 €) maksua vastaan. Heidän palveluistaan kannattaa kieltäytyä päättäväisesti, sillä moskeijaan pääsee mainiosti ilman opastakin!
  • Istanbulin arkeologiset museot. Eminönün alueella sijaitsee Istanbulin kolme arkeologista museota, joiden upeat kokoelmat sisältävät löytöjä muinaisen Kreikan, orientaalisten kulttuurien ja islamilaisen maailman ajoilta.
Lue myös!  Marmaris – perinteinen rantalomakohde Turkissa

basaari

Ostokset ja hintataso

Turkki on hyvä paikka tehdä ostoksia — ainakin jos osaat tinkiä. Lisäksi Istanbul on selvästi rantalomakohteita edullisempi ostospaikka.

Jo muinaisen Konstantinopolin basaarit toimivat Silkkitien läntisenä päätepisteenä, jonne saapui kauppatavaroita aina itäisestä Kiinasta saakka. Vielä tänä päivänäkin basaarit ovat täynnä kuhinaa ja eri puolilta maailmaa saapuvia matkalaisia.

Valitettavasti turisti maksaa nykyäänkin helposti ostoksistaan liian paljon. Varsinkin Suuren basaarin hinnat ovat nykyään korkeita, ja basaarin ulkopuolella löydät usein samat tuotteet selvästi edullisempaan hintaan.

Lisäksi basaarien tungoksessa kannattaa varoa taskuvarkaita, jotka mielellään viihtyvät varomattomien turistien kanssa samoilla alueilla.

Lennot, majoitus ja liikkuminen Istanbulissa

Suomesta on hyvät lentoyhteydet Istanbuliin: sekä Finnair että Turkish Airlines tarjoavat suoria lentoja Helsingistä.

Jos tarkoituksesi on viipyä kaupungissa pelkkää viikonloppua pidempään, kannattaa sinun tietysti tutustua myös halvempien lentoyhtiöiden tarjontaan.


Posted

in

,

by

Tags: