Georgia on kaunis ja kiehtova matkakohde

Keski-ikäiset muistavat Georgian vielä neuvostoaikojen nimellä Gruusia – silloin maahan järjestettiin Suomesta myös valmismatkoja. Nyt Georgia on matkakohde, joka vaatii ainakin hiukan omatoimisuutta. Omatoimisuus kuitenkin kannattaa, sillä matka Georgiaan palkitsee monin tavoin.

Siitä huolimatta matkailu Georgiassa on vielä harvinaista, eikä maassa lomaileva varmastikaan kohtaa suuria eurooppalaisturistien laumoja, amerikkalaisista tai japanilaisista matkailijoista nyt puhumattakaan.

Pari vuosikymmentä kestänyt itsenäisyys on ollut Georgiassa suhteellisen rauhallista aikaa. Viime vuosikymmenen lyhyt sota Venäjän kanssa näkyi toki matkailun notkahduksena, mutta tällä hetkellä Ossetiaa ja Abhasiaa lukuunottamatta Georgia on erinomaisen miellyttävä kohde  niille, jotka kaipaavat kaupunkilomaltaan hiukan keskimääräistä enemmän eksotiikkaa.

Georgian luonto on erittäin vaihtelevaa. Maan pohjoisosissa sijaitsevat huikean jylhät Kaukasuksen vuoret. Ne sopivat mainiosti vaikkapa vaelluskohteeksi. Kaakkois-Georgiasta puolestaan löydät laajoja aroja ja maan länsiosista subtrooppisia lehtimetsiä.

Tbilisi – Georgian pääkaupunki

Tbilisi
Georgian pääkaupunki Tbilisi on kiehtova yhdistelmä Eurooppaa ja Lähi-Itää, menneitä vuosisatoja, 1900-luvun sosialismia, uutta markkinataloutta ja rähjäistä kaupunkikuvaa. Tbilisin 1,3 miljoonaa asukasta tekevät siitä maan suurimman kaupungin.

Historia ja monikulttuurisuus näkyvät Tbilisissä lähes kaikkialla. 400-luvulla perustetussa kaupungissa tämä käy ilmi jo siellä harjoitetuista monista uskonnoista: kaupungista löydät kreikkalaiskatolisten kirkkojen lisäksi armenialaisia ja roomalais-katolisia kirkkoja, juutalaisten synagogan, moskeijan ja zarahustralaisen temppelin vain muutaman sadan metrin etäisyydellä toisistaan.

Tbilisissä metro on kätevä tapa liikkua paikasta toiseen. Taksikaan ei kovin paljon maksa – ainakaan, jos et joudu maksamaan kovin korkeaa ”turistilisää”.

Batumi sijaitsee Mustanmeren rannalla

Batumi, uimaranta
Ajaran autonomisen tasavallan pääkaupunki Batumi on toinen kiehtova Georgian kaupunki. Sen keskusta on varsin pieni, joten voit helposti tutustua kaupunkiin jalan.

Batumi on Georgian ja naapurimaiden asukkaiden keskuudessa suosittu Mustanmeren lomakohde. Sen yöelämä on vauhdikasta, ja rantaklubeilla voit törmätä paikallisten lisäksi lukuisiin armenialaisiin, azereihin ja turkkilaisiin.

Georgian keittiö

Monelle lomailijalle paikalliseen keittiöön tutustuminen on tärkeä osa lomanviettoa. Tässä suhteessa Georgia hemmottelee matkailijaa: sen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita Lähi-Idän, erityisesti Turkin ja Iranin, sekä Euroopan, erityisesti tietysti Venäjän keittiöistä.

Paikalliset ruokalajit ovat usein varsin lihapainotteisia. Lihan lisäksi paikalliset juustot, pähkinät ja kasvikset ovat tärkeässä asemassa. Ja palanpainikkeeksi sopii tietysti paikallinen, toisinaan varsin omaleimainen viini.

Georgian hintataso ja ostokset

Georgia on erittäin edullinen matkakohde. Suomeen verrattuna ravintolat ovat edullisia, samoin taksit ja muut palvelut. Takseissa kannattaa kuitenkin ehdottomasti sopia hinnasta etukäteen — muuten hinta saattaa nousta yllättävän korkeaksi.

Georgia tunnetaan perinteisesti viineistään ja brandystään. Sen vuoksi useimmat turistit tuovatkin Georgiasta tuliaiseksi paikallisia alkoholijuomia. Niiden lisäksi tekstiilit ja käsityöt ovat suosittuja tuliaisia.

Georgian valuuttaa, lari, ei valitettavasti voi vaihtaa Suomessa. Ota siis matkalle mukaan euroja, ja vaihda paikallista valuuttaa lentokentällä. Helpoimmin rahanvaihto tietysti onnistuu nykyaikana pankkiautomaatista nostamalla.

Lennot ja ryhmämatkat

Suomesta ei ole suoria lentoja Georgiaan. Halpa ja nopea tapa matkustaa Georgiaan on lentää Air Balticin lennolla Riian kautta Tbilisiin. Kannattaa harkita Georgian matkan yhdistämistä naapurimaihin. Esimerkiksi Itä-Turkki, Armenia tai Azerbaidžan ovat nekin kiinnostavia seikkailumatkailijan matkakohteita!

Omatoimimatkojen lisäksi monet pienet matkatoimistot järjestävät ryhmämatkoja Georgiaan. Ryhmämatkoilla on usein joku tietty teema: ne saattavat olla kulttuuripainotteisia tai vaikkapa vaelluslomia. Teemat ja matkat vaihtelevat säännöllisesti, ja Googlen avulla löydät varmasti helpoimmin kulloinkin ajankohtaiset ryhmämatkatarjoukset. Tällaiset räätälöidyt matkapaketit eivät yleensä ole aivan ilmaisia.

Turvallisuus

Georgia on yleisesti ottaen turvallinen matkailumaa. Matkustamista Abhasiaan ja Etelä-Ossetiaan on kuitenkin syytä välttää – alueella on vielä sotavuosien perintönä aseiden lisäksi miinoja.

Kuvat: _Nezemnaya_, Thomas Depenbusch (Flickr).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!