Tbilisi – Georgian pääkaupunki

Georgian pääkaupunki Tbilisi on eksoottinen matkakohde idän ja lännen välissä, Kaukasuksen sylissä.

Tbilisin rikas historia

Tbilisin alueella oli asutusta jo historian alkuhämärissä 6000 vuotta sitten. Itse kaupunki mainitaan ensimmäisen kerran jo 300-luvulla, jolloin kuningas Varaz-Bakur I rakennutti sinne linnoituksen. Saman vuosisadan lopussa kaupungista tuli Persian varakuninkaan hallituspaikka.

Seuraavina vuosisatoina kaupunkia hallitsivat monet kuningaskunnat: Persian, Bysantin ja arabien armeijat saapuivat alueelleen kukin vuorollaan. Venäjän keisarikuntaan alue liitettiin vuonna 1801. Monivaiheisen historiansa ansiosta Tbilisi on vielä tänä päivänä kiehtova yhdistelmä Eurooppaa ja Lähi-Itää.

Historia ja monikulttuurisuus näkyvät Tbilisissä lähes kaikkialla. 400-luvulla perustetussa kaupungissa tämä käy ilmi jo siellä harjoitetuista monista uskonnoista. Tänäkin päivänä Tbilisissä on yhtä hyvin kreikkalaiskatolisia, armenialaisia kuin roomalaiskatolisia kirkkoja. Niiden lisäksi löydät kaupungista synagogan, moskeijan ja zarahustralaisen temppelin.

Tbilisin nähtävyydet

Tbilisin linna
Tbilisin vanha kaupunki, Dzveli Tbilisi, sijaitsee kaupungin keskustassa. Se koostuu useista historiallisista kaupunginosista, ja sen alueella sijaitsee monia kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Vanhan Tbilisin alueella voit ihailla perinteistä tbilisiläistä arkkitehtuuria, vanhoja puuparvekkeisia taloja kapeiden kujien varrella.

Nariqalan linnoitus on yksi kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Kukkulalla sijaitseva linnake perustettiin 300-luvulla ja sitä laajennettiin 600- ja 1100-luvuilla. Suurin osa näkyvistä rakenteista on kuitenkin peräisin 1500-1600-luvuilta. Nariqalan linnakkeen vieressä sijaitsee 20 metriä korkea Äiti Georgian patsas, toisessa kädessään viinipikari, toisessa miekka.

Historian harrastajan kannattaa suunnata kohti Simon Janashia -museota (Rustaveli 3). Museon laajat kokoelmat esittelevät Georgian ja laajemmin Kaukasian alueen arkeologiaa ja kansatiedettä. Museon pysyvä näyttely esittelee alueen historiaa pronssikaudelta aina 1900-luvun alkuun saakka.

Paikallisliikenne

Tbilisi, Vanha kaupunki
Metro on Tbilisissä kätevin tapa liikkua paikasta toiseen. Metrossa on vaikea eksyä, sillä käytössä on vain kaksi metrolinjaa ja kyltit sekä kuulutukset ovat sekä georgiaksi että englanniksi. Huomaa kuitenkin, että metro ei kulje puolenyön ja aamukuuden välillä lainkaan.

Taksikaan ei kovin paljon maksa – ainakaan, jos et joudu maksamaan kovin korkeaa ”turistilisää”. Taksimatkan hinta kannattaakin sopia aina etukäteen, mieluiten vaikkapa paperilapulle kirjoitettuna. Kaupungin alueella taksimatkan ei piitäisi maksaa yli 15 laria.

Lennot Tbilisiin

Tbilisiin ei ole suoria lentoja Suomesta. Kaupunkiin pääset yksinkertaisimmin esimerkiksi airBaltin lennoilla Riikan kautta tai lentämällä Estonian Airin koneella Tallinnasta. Toki kaupunkiin on tarjolla lentoja myös eri puolilta Itä- ja Keski-Eurooppaa.

Kuvat: Alexxx Malev, Alexander Abuladze, Flickr.com.

Lukijoiden kokemuksia aiheesta “Tbilisi – Georgian pääkaupunki

  1. Suosittelen lämpimästi matkustamista georgiaan. Olemme menossa nytkin 20pv heinäk, 2018 10 päiväksi. Viimmeksi olimme Gorissakin 5pv. Mielenkiintoinen paikka sekin. Gorin katsoo kylläkin 2pv. läpi. Voi käydä Stalinin kotitalossa joka on jätetty keskelle katua museoksi mukulakivi katuineen. Eikä ole turisteilla pilattu. Englannilla pärjää aika mukavasti. Ruoka on todella hyvää ja runsaasti, eikä maksa paljon. Saslikkivartaan kannattaa tilata mureaa ja hyvää lihaa. Ei muutaku sinne katselemaan, parasta paikka on sellaiselle joka on käyny omatoimimatkoilla ennenkin. Lennotkin on edestakaisin halvat.250-350e. Hostellit on edullisia 7-25e yö. 10pv hotelli 250-350e. mENKÄÄ IHMEESSÄ KÄYMÄÄN. T.LEIF.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!