Maailmanympärimatka onnistuu myös pienellä budjetilla

Haaveiletko maailmanympärimatkasta, mutta rahat ovat vähissä? Monet muutkin ovat olleet samassa tilanteessa, ja onnistuneet toteuttamaan unelmansa!

Maailmanympärimatka vaatii aikaa ja rahaa. Jos olet lähdössä kuukausiksi kiertämään maailmaa, tarvitset rahaa lentolippuihin, majoitukseen ja ruokailuun. Jo arkisiin menoihin kuluu yllättävän paljon rahaa, jos haluat nauttia länsimaisista mukavuuksista myös matkalla.

Ja kun harva meistä kykenee työskentelemään matkan aikana – tai edes haluaa sitä, on rahat säästettävä etukäteen. Vielä jos sinulla on asuntolainaa lyhennettävänä tai sinun on maksettava vuokraa asunnostasi Suomessa, on siihenkin varauduttava.

Siitä huolimatta muutaman kuukauden mittainen loma maailman eri kolkissa onnistuu kohtuullisen pienelläkin budjetilla, kunhan vain suunnittelet matkan oikein.

Hanki edulliset lentoliput – ja lennä vähän
Maantie

Maailmanympärimatkan lennot kannattaa yleensä ostaa lentopassina. Silloin lenntä edullisesti maasta toiseen saman lentoallianssin koneilla.

Kaikkiin matkoihin ei kuitenkaan kannata kuluttaa lentopassin kalliita maileja: toisinaan yhteydet maan tai maanosan sisällä tulevat halvemmaksi, kun käytät halpalentoyhtiöiden tarjoukset hyväksesi.

Usein on kuitenkin huomattavasti edullisempaa matkustaa linja-autolla tai junalla paikallisten tapaan. Silloin myös näet ja koet matkallasi enemmän.

Matkusta edullisissa matkakohteissa

Maailmanympärimatkan kustannukset kertyvät vähitellen. Arkisiin menoihin – majoitukseen ja ruokaan – kuluu suuri osa matkabudjetista. Kun valitset edulliset matkakohteet, säästät huomaamattasi paljon rahaa. Esimerkiksi Numbeon palvelun avulla voit tutkia etukäteen eri maiden hintatasoa.

Hyvä nyrkkisääntö on: kehitysmaassa elät edullisemmin kuin rikkaassa teollisuusmaassa. Ja erityisen edullista matkustaminen on Intian ja Indonesian kaltaisissa maissa.

Pysy paikallasi pidempään

Kun pysyt yhdellä paikkakunnalla pidempään, tutustut paikallisiin ja paikalliseen elämäntapaan paremmin kuin kiitämällä muutaman päivän välein uuteen matkakohteeseen. Lisäksi majoitut silloin edullisemmin ja säästät matkakustannuksissa.

Majoitu edullisesti

Moni matkabudjetti kaatuu majoitukseen: hotellit tulevat pitkällä lomalla helposti erittäin kalliiksi. Hostellit ja varsinkin yksityismajoitus auttavat pitämään budjetin tasapainossa.

Nykyään myös yksityismajoituksen etsiminen onnistuu helposti netissä. Tutustu esimerkiksi AirBnB:n ja Wimdun verkkopalveluihin, niin säästät lomallasi pitkän pennin.

Pidä kirjaa menoistasi

Maailmanympärimatkan kulujen pitämistä kurissa helpottaa kirjanpito matkan menoista. Kun kirjaat joka päivä päivän menot (matkat, majoituksen, anteriat ja ylimääräiset kulut) esimerkiksi taulukkolaskentaohjelmaan tai pieneen muistikirjaan, pysyt perillä siitä, mihin matkabudjetti oikein kuluukaan.

Tämän tiedon avulla osaat tarvittaessa muuttaa valintojasi siten, että matkabudjetti ei räjähdä käsiin.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!