Izmir, Turkki – vietä rantalomaa suurkaupungissa!

Izmir on kahden ja puolen miljoonan asukkaan suurkaupunki. Pitkän historiansa ansiosta kreikkalaisten nimellä Smyrna kutsuma kaupunki houkuttelee puoleensa myös historian ja arkeologian ystäviä.

Monikasvoinen Izmir tarjoaa mahdollisuuden viettää juuri sellaista lomaa, mistä sinä olet kiinnostunut: rantalomaa, kaupunkilomaa tai arkeologiaan uppoutuvaa kulttuurilomaa.
Izmir, Turkki

Smyrnan ja Izmirin kiehtova historia

Izmirin historia onkin kiehtovaa. Muinaisen Kreikan aikana Smyrna oli Joonian johtava kaupinkivaltio, jonka mahti tunnettiin Aigeianmeren rannoilla ja saarilla. Smyrnassa kaupunkia pidettiin myös Homeroksen kotikaupunkina.

Aleksanteri Suurta seuranneena aikana 300- ja 200-luvulla ennen ajanlaskun alkua Smyrna oli kauneudestaan kuuluisa kaupunki. Hellenististä kautta seurasi Rooman aika: vuonna 133 Pergamonoin kuningas Eumenes III kuoli ilman perillistä testamentattuaan valtakuntansa Roomalle. Tämän jälkeen myös Smyrna oli osa Rooman valtakuntaa.

Rooman ja Kreikan ajan arkeologiset löydöt näkyvät vielä tänä päivänä Izmirin kaupunkikuvassa. Arkeologiset kaivaukset tuovat lisäksi jatkuvasti esiin veistoksia ja pienempiä arkeologisesti aivan yhtä merkittäviä löytöjä. Niihin voit tutustua varsinkin Izmirin arkeologisessa museossa.

Kosmopoliittinen suurkaupunki

1900-luvun alussa Izmir oli monen muun lähi-idän kaupungin tavoin kansainvälinen ja kosmopoliittinen. Turkin rannikkoseutujen tapaan kaupungin väestö oli suurelta osalta kreikkalaista. 1800-luvulla kaupungissa olikin suurempi kreikkalaisväestö kuin Ateenassa!

Kreikkalaisten lisäksi kaupungissa asui monien muidenkin kansallisuuksien edustajia: italialaisia, juutalaisia ja armenialaisia. Vasta Turkin itsenäistyminen johti kaupungin ”turkkilaistumiseen”, sillä 1920-luvun alussa kreikkalaisväestö siirrettiin Kreikkaan.

Armenialaisten kohtalo Turkissa on kokonaan oma surullinen lukunsa — turkkilaisten kieltämä armenialaisten kansanmurha nimittäin aiheuttaa vielä nykyään kahnauksia Turkin ja muun maailman välillä. Sen myötä kaupungin merkittävä armenialaisasutuskin kuihtui olemattomaksi.

Ostokset ja hintataso

Nykyään Izmir on yksi Turkin nuorekkaimpia ja moderneimpia suurkaupunkeja, mikä tekee siitä myös shoppailijan paratiisin. Pienissä turistikaupungeissa turismi näet nostaa hintatasoa, mutta miljoonakaupungin hintatasossa matkailijoiden vaikutus hintoihin on selvästi vähäisempi. Sen vuoksi Izmir on oivallinen paikka tehdä tuliaisostoksia!

Izmirin basaari on erinomainen paikka tuliaisostosten tekemiselle.

Izmirin kuuluisimpiin nähtävyyksiin kuuluu sokkeloinen Kemeraltin basaari. Se on ehdottomasti kokemisen arvoinen paikka, josta löydät esimerkiksi vaatteita, mausteita tai koruja. Täällä tinkiminen on arvossaan — ja kunnon tinkijä saa liiroilleen hyvän vastineen.

Basaarin lisäksi shoppailu onnistuu mainiosti esimerkiksi Alsancakin kaupunginosassa tai Karsiyakassa. Balcovan alueelle taas on rakennettu useita moderneja ja erittäin suuria ostoskeskuksia.

Izmirin nähtävyydet

Valitettavasti 1920-luvun suuri tulipalo tuhosi paljon kaupungin vanhoista rakennuksista – silti Izmir tarjoaa matkailijalle runsaasti nähtävää. Kulttuurimatkailijalle alue tarjoaa lähes loputtomasti nähtävää, sillä Izmirin seudulla on lukuisia antiikin ajoilta peräisin olevia historiallisia ja arkeologisia nähtävyyksiä.

Silti jo Izmir tarjoaa paljon nähtävää. Tutustuminen kaupungin nähtävyyksiin kannattaa aloittaa muinaiselta keskusaukiolta, agora, joka rakennettiin Aleksanteri Suuren aikaan 300-luvulla eKr. Se tuhoutui maanjäristyksessä vuonna 178, mutta Rooman keisari Marcus Aurelius rakennutti aukion uudestaan.

Kadifekale, ”Samettilinna”, on toinen kiinnostava historiallinen nähtävyys. Se sijaitsee kaupunkialueella Kadifekale-kukkulalla. Paikalla oli linna jo Aleksanteri Suuren aikaan, mutta linnan nykyiset muurit ovat peräisin keskiajalta.

Historian harrastajien kannattaa ehdottomasti tutustua myös Izmirin arkeologiseen ja kansatieteelliseen museoon. Ne sijaitsevat vierivieressä Bahribaba-puistossa, lyhyen kävelymatkan päässä Konak-aukiolta.

Arkeologisessa museossa voit tutustua kreikkalaisen ja roomalaisen ajan löytöihin, jotka ovat peräisin Izmiristä ja sen lähialueilta. Sarkofagit, veistokset ja friisit tuovat muinaisen Kreikan ja Rooman kulttuurin elävänä silmiesi eteen.

Osmanniajan Izmiriin voit taas tutustua Alsancak-alueella. Alsancakin kapealla kaduilla ja kujilla on runsaasti baareja, joissa illan tullen voit jatkaa päivää maallisempien nautintojen parissa.

Valmismatkat Izmirin lähistölle

Izmirin lähiseudut ovat myös monen suomalaisen matkanjärjestäjän ohjelmassa.

Tyypillisesti valmismatkalaiset majoittuvat itse suurkaupungin sijaan johonkin lähiseudun pienemmistä rantalomakohteista. Turkissa julkinen liikenne on kuitenkin erittäin toimivaa, joten pikkukaupungissa kannattaa ehdottomasti hypätä bussin kyytiin ja tulla tutustumaan Izmiriin.

Itse Izmirissä ei ole hiekkarantoja. Esimerkiksi kahdeksankymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Çesmessä riittää kuitenkin rantoja vaikka muille jakaa. Çesmen ja Kreikan Khios-saaren välillä on myös lauttayhteys, joten halutessasi voit jatkaa matkaa myös Kreikan puolella.

Myös valmismatkojen järjestäjät ovat huomanneet tämän mahdollisuuden: Finnmatkat tarjoaa suomalaisille pakettimatkaa, jossa samaan lomaan yhdistetään viikko Kreikan Khioksella ja viikko Çesmessä, Kusadasissa tai Özderessä.

Kuvat: ValterGouvela.com, Flickr.

Lukijoiden kokemuksia aiheesta “Izmir, Turkki – vietä rantalomaa suurkaupungissa!

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!