Egyptin nähtävyydet – 5 huikeaa kohdetta vuosituhansien takaa

Pyramidit, sfinksit ja muinaiset temppelit tekevät Egyptistä ainutlaatuisen matkakohteen. Vuosituhansien takainen korkeakulttuuri on Egyptissä edelleen läsnä.

Egypti on enemmän kuin pelkkä rantalomakohde: monet matkustavat maahan yhä uudestaan tutustuakseen sen historiallisiin aarteisiin.

Gizan pyramidit ja Gizan sfinksi

Giza
Gizan pyramidit sijaitsevat Kairon laidalla, Gizassa. Noin 4500 vuotta sitten rakennetut pyramidit ovat avoinna myös yleisölle.

Gizan pyramideista tunnetuin on Kheopsin pyramidi, joka on yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Se rakennettiin noin vuonna 2550 eKr.

Alkujaan pyramidin korkeus oli 146,5 metriä ja sivun leveys huimat 230 metriä. Vuosituhansien varrella pyramidi on madaltunut kymmenisen metriä, mutta edelleen se kohoaa vaikuttavana Saharan hiekasta.

Gizan sfinksi puolestaan on maailman suurin monoliittiveistos. Noin 20 metriä korkea ja 73,5 metriä pitkä kiviveistos on hakattu peruskalliosta ulkonevaan kalkkikiveen. Muinaisaikana sfinksi oli maalattu punaisella, sinisellä ja vihreällä värillä.

Egyptiläinen museo

Egyptiläinen museo
Egyptiläinen museo sijaitsee Tahririn aukiolla Kairossa. Sen kokoelmaan kuuluu yli 120 000 esinettä, joiden ansiosta se on maailman laajin egyptologinen kokoelma.

Egyptiläisen museon ehdoton kohokohta on maailmankuulu Tutankhamonin hautanaamio. Myös muut Tutankhamonin haudan aarteet kuuluvat Egyptiläisen museon kokoelmaan.

Sakkaran pyramidit

Sakkara
Sakkara sijaitsee noin 30 kilometria Kairosta etelään. Sen pyramidit eivät ole yhtä tunnettuja, eivätkä kenties yhtä näyttäviäkään kuin Gizan pyramidit. Harrastajien keskuudessa ne kuitenkin kuuluvat ehdottomasti Egyptin kiehtovimpiin nähtävyyksiin.

Sakkaran vanhimamt pyramidit ovat peräisin Egyptin ensimmäisen dynastian (noin 3100-2900 eKr) ajalta.

Luxorin temppeli

Luxor
Luxor sijaitsee Niilin varrella, noin 500 kilometria Kairosta etelään. Muinaisen Egyptin ajalta peräisin olevat arkeologiset nähtävyydet tekevät siitä Egyptin tärkeimmän turistikohteen.

Luxorissa sijaitsevat esimerkiksi Luxorin temppeli, Karnakin temppeli ja kuuluisa Kuninkaiden laakso. Näiden lisäksi kaupungin laidoilla on useita muita, vähemmän tunnettuja temppeleitä.

Sisämaassa sijaitseva Luxor on suosittu retkikohde, ja se kuuluu myös Niilin risteilyjen vakio-ohjelmaan.

Abu Simbel

Abu simbel
Abu Simbel sijaitsee muinaisen Nubian alueella Etelä-Egyptissä, lähellä Sudanin rajaa. Abu Simbel tunnetaan kahdesta valtavan suuresta kallioon hakatusta temppelistä, jotka löydettiin vuonna 1813 ja kaivettiin esiin 1900-luvun alussa.

Maailmankuuluksi 1200-luvulla eKr rakennetut temppelit tulivat Assuanin padon rakentamisen myötä. Padon rakentamisen yhteydessä 1960-luvulla temppelit leikattiin irti kalliosta ja siirrettiin Nasserjärven yläpuolelle.

Kuvat: Tomhk, Downtown traveler, Arian Zwegers, Abel Jorge ja CairoInfo4u, Flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!