Matka Belizeen on todellinen seikkailu

Belize on eksoottinen matkakohde, joka sijaitsee Meksikon ja Guatemalan välissä. Kiehtovassa Karibian rannikkovaltiossa voit patikoida sademetsissä ja tutustua Maya-intiaanien muinaisiin temppeliraunioihin.

Patikointi sademetsissä, viileänä kohisevat vesiputoiset ja muinaiset maya-kulttuurin rauniot saavat lomalaisen tuntemaan itsensä Indiana Jonesin tai Tintin kaltaiseksi seikkailijaksi.
Maya-intiaanien raunioita Belizessä.

Maan luonto on säilynyt ihastuttavan luonnollisessa tilassa, koska peräti 40 % maasta on suojeltu meri- ja luonnonpuistoiksi. Siksi luontomatkailu on yksi maan matkailuvalteista — Belizessä sinun ei tarvitse tyytyä rannalla löhöilyyn ja auringonpalvontaan!

Belizen virallinen kieli on englanti, mikä tekee siitä monelle turistille espanjankielisiä naapurimaita helpommin lähestyttävän. Espanjantaidosta ei kyllä Belizessäkään ole haittaa, sillä tosiasiassa noin puolet maan väestöstä puhuu espanjaa äidinkielenään. Espanjan ja englannin lisäksi Belizessä puhutaan myös paikallisia intiaanikieliä sekä hiukan yllättäen alasaksaa.

Belize City on maan vanha pääkaupunki

Belize City on maan vanha pääkaupunki ja samalla suurin kaupunki. Sen vuoksi tuliaisostokset on hyvä tehdä Belize Cityssä, jonka hinnoissa ei ole samanlaista turistilisää kuin maan turistikohteissa.

Vuonna 1961 kaupunki kärsi suuria pyörremyrskyn aiheuttamia tuhoja. Sen seurauksena Belizen pääkaupungiksi vaihdettiin Belmopan, jonka sijaintikin on keskeisempi.

Vaikka Belize City on maan suurin kaupunki, arvioidaan sen väkiluku vain noin 80 000 asukkaaksi. Belize City sijaitsee Karibianmeren rannalla, minkä vuoksi kaupunki on myös maan tärkein satamakaupunki. Belize City kuuluukin itseoikeutetusti monen Karibian risteilyn reitin varrelle.

Turistin kannalta Belize City ei ole erityisen kiinnostava matkakohde. Kuitenkin kaupunki on erinomainen tukikohta maahan tutustumiselle, koska kaupungista on hyvät yhteydet eri puolille Belizeä.

San Ignacio on seikkailijan tukikohta

Belmopanin ja Belize Cityn sijaan seikkailunhenkinen matkailija ottaa tukikohdakseen San Ignacion, joka sijaitsee sisämaassa lähellä Guatemalan rajaa. Bussimatka Belize Citystä San Ignacioon kestää yleensä hiukan yli kaksi tuntia.

San Ignaciosta käsin järjestetään monia kiehtovia retkiä esimerkiksi Maya-temppeleiden raunioille, tippukiviluoliin tai vaikkapa sademetsään.
Belize

Aktiiviloma Belizen rannikolla: upeat sukellusmahdollisuudet

Monille tärkein syy Belizen matkaan piilee Karibianmeren pinnan alla: Belizen rannikon koralliriutta on maailman toiseksi suurin riutta, joka kuuluu myös UNESCOn maailmanperintökohteisiin.

Varsinkin Lighthouse Reef -atollilla sijaitseva 300-metrinen Blue Hole -syvänne on sukeltajien keskuudessa tunnettu unelmakohde, jonka Jacques Cousteau teki tunnetuksi 1970-luvun luontodokumenteissaan. Venematka rannikolta syvänteelle kestää kaksi tuntia.

Blue Hole on vaativa sukelluskohde, jossa sukeltajat puikkelehtivat tippukivimuodostelmien välissä. Itse syvänne on 120 metrin syvyinen, ja siellä näköpiiriin saattaa lipua yhtä hyvin riuttahai kuin rauskukin!

Belizen nähtävyydet

Belizen historialliset nähtävyydet liittyvät maya-kulttuurin historiaan. Viiidakon keskeltä nousevat pyramidit, palatsit ja muut rakennukset tekevät varmasti vaikutuksen jokaiseen, joka on nuorena haaveillut arkeologin urasta.

  • Xunantunich on klassisen kauden maya-intiaanien kaupunki, joka sijaitsee San Jose Succotz -kylän vieressä Länsi-Belizessä. Xunantunich on yksi maan tunnetuimpia maya-raunioita ja sellaisena suosittu nähtävyys. Rauniot ovat kuuluisia suuresta friisistä, joka esittää aurinkojumalaa, kuuta ja planeetta venusta.
  • Ca’ana. Kymmenien metrien korkuinen, viidakon yläpuolelle kohoava pyramidi tarjoaa matkailijoille huikean näkymän vehreään viidakkoon. Pyramidin lisäksi mayojen Caracol-kaupungista löydät useita asuinrakennuksia, astronominen observatorio ja yli sata hautaa.
  • Barton Creek on kolmas tutustumisen arvoinen maya-kohde, joka sijaitsee San Ignacion lähellä. Kilometrien mittaisessa luolassa on tehty kiinnostavia arkeologisia löytäjä, mutta luola itsessään on kiehtova luonnonnähtävyys.

Paras matkailusesonki marraskuusta kesäkuuhun

Paras aika matkustaa Belizeen kestää marraskuusta kesäkuuhun. Tämän jälkeen, heinäkuusta lokakuuhun on hurrikaanikausi, jolloin matkustaminen on hiukan riskialttiimpaa. Pyörremyrsky vastaa harvan matkailijan käsitystä ikimuistoisesta lomasta, joten myrskyaika kannattaa ottaa vakavasti.

Varovaisuus mukaan matkalle

Belize on suhteellisen vakaa matkakohde. Ulkoministeriö suosittelee kuitenkin matkustajia varovaisuuteen varsinkin Belize Cityssä ja maan rajaseuduilla. Kannattaa siis välttää kävelyretkiä yksin ja pimeässä.

Muiden köyhien maiden tavoin matkaliput, arvotavarat ja isommat rahasummat kannattaa ehdottomasti säilyttää hotellissa turvalokerossa. Luottokortti kannattaa sekin jättää hotellin kassakaappiin, ellet tiedä tarvitsevasi sitä.

Terveydestä ja turvallisuudesta kannattaa muutenkin pitää huolta. Matkavakututus on tarpeen, samoin hepatiitti- ja jäykkäkouristusrokotus. Sademetsiin suuntaavan seikkailijan kannattaa varautua myös malarialääkityksellä ja hyttyskarkotteilla.

Lennot ja matkat Belizeen

Suomesta ei ole suoria lentoja Belizeen, joten välilasku esimerkiksi Lontoossa on tarpeen tähän eksoottiseen matkakohteeseen lennettäessä. Jos haluat kerätä kokemuksia useammasta maasta Keski-Amerikassa, kannattaa sinun harkita Meksikoon lentämistä. Meksikosta voit lentää Belize Cityyn tai jatkaa matkaasi maanteitse.

Matka Belizeen järjestyy helpoimmin eräiden pienten suomalaisten matkatoimistojen kautta. Ainakin Temamatkat ja Aventura ovat järjestäneet opastettuja Belizen kiertomatkoja.

Kuvat: Archer10 (Flickr.com), Chuck Taylor (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!