Jamaika – rommia, reggaeta ja rantoja

Jamaica, Montego Bay

Jamaika tuo varmasti useimmille mieleen reggaen rytmit ja Bob Marleyn äänen. Ne ja kenties hyvä rommi ovatkin monelle riittävä syy valita matkakohteeksi kaukainen Karibian saari.

Kuuban eteläpuolella sijaitseva Jamaika on Karibianmeren kolmanneksi suurin saari. Sitä suurempia ovat ainoastaan matkakohteena suositummat Kuuba ja Dominikaanisen tasavallan ja Haitin muodostama Hispaniola.

Suomalaisittain kyse on tietysti pienestä maatilkusta, onhan Jamaikalla pinta-alaa vain 11 000 neliökilometriä. Tätä pientä saarta kansoittaa kuitenkin peräti 2,9 miljoonaa asukasta!

Kingstonissa Bob Marleyn jalanjäljillä

Kingston, Jamaica

Jamaika on erinomainen matkakohde, halusitpa sitten viettää rauhallista rantalomaa tai vauhdikasta seikkailulomaa. Seikkailullista ohjelmaa etsivä voi valita lomansa ohjelmaksi esimerkiksi kalastusta, koskenlaskua tai ratsastusretkiä.

Jamaikan pääkaupunki on Kingston, jonka 600 000 asukasta tekevät siitä kuhisevan suurkaupungin. Kingston perustettiin britti-imperiumin aikana, jo vuonna 1693. Vuonna 1872 siitä tuli saaren pääkaupunki.

Kingstonin maine on pitkään ollut huono, sillä pääkaupungin rikollisuustilastot ovat huolestuttavia. Siksi myös turistin kannattaa olla varovainen ja jättää Trench Townin ja Tivoli Gardensin pahamaineiset alueet väliin. Tutustu myös ulkoministeriön matkustustiedotteisiin ennen Kingstonissa lomailua!

Kingstonissa turistin kannattaa vierailla ehdottomasti Bob Marleyn kotimuseossa. Reggaen supertähden elämää ja saavutuksia esittelevä museo on auki maanantaista lauantaihin. Valitettavasti sisäänpääsy on suhteellisen kallista: turistilipun hinta on peräti 20 USD.

Kingstonin yöelämä baareineen ja yökerhoineen on kokemisen arvoinen. Kaupungin paras meno löytyy kuitenkin ulkoilmassa järjestettävistä rommin vauhdittamista katubileistä, joissa tunnelma on taatusti aidon jamaikalainen. Niihin osallistuminen on varsin turvallista, kunhan jätät turhat arvoesineesi hotellin tallelokeroon.

Montego Bay on suosittu lomakohde

Montego Bay, Jamaica

Lähes 80 % turisteista viettää lomansa Montego Bayssa, joka on Jamaikan toiseksi suurin kaupunki. Matkakohteena ”MoBay” jakaa mielipiteitä: lomakylän keinotodellisuus ja karu Jamaikan arki kohtaavat täällä tavalla, joka ei voi miellyttää kaikkia.

Montego Bayn rannat ovatkin Jamaikan hienoimpia. Turistien suosimia rantoja ovat esimerkiksi maksullinen Doctor’s Cave Beach ja Cornwall Beach. Doctor’s Cave Beach on erittäin suosittu, ja sen pääsymaksut pitävät kaupustelijat etäällä.

MoBay on oivallinen tukikohta myös muuhun saareen tutustumiseksi. Jo kävelymatkalla hotellista uimarannalle kohtaat varmasti lukuisia retkijärjestäjiä, joiden avulla saat lomaasi enemmän tai vähemmän toiminnallisia tai seikkalullisia osia. Kenties olet kiinnostunut mönkijäsafarista, kalastusretkestä tai sukeltamisesta?

Ostokset ja hintataso

Jamaikan valuutta on Jamaikan dollari (JMD, paikalliset käyttävät siitä lyhennettä $, J$ tai JA$). Sen lisäksi Yhdysvaltain dollarit ovat maassa varsin yleisesti käypää valuuttaa. Kannattaa kuitenkin huomata, että USA:n dollarin kurssi voi vaihdella huimasti. Pidä sen vuoksi taskulaskinta aina mukanasi, jotta voit laskea nopeasti sinulle tarjotun kurssin.

Jamaika ei ole erityinen shoppailijan taivas – silti useimmat haluavat varmasti tuoda lomaltaan tuliaisia. Paikalliset tuotteet ovat kuitenkin edullisia, joten rommi, kookos, käsityöt ja kahvi ovat varmasti parhaita ostoksia. Edullisimmat ostokset teet paikallisten käyttämissä marketeissa, hotellien turistikaupoissa maksat varmasti lisähintaa jokaisesta ostoksestasi.

Jamaikan sää

Jamaikalla vallitsee trooppinen ilmasto. Lämpötila pysyy kautta vuoden noin 25 ja 32 asteen välillä. Kevättalvi on lämpimintä aikaa, joten suosituin lomasesonki joulukuusta huhtikuuhun sopii myös sään puolesta matkailuun erinomaisesti.

Voimakkaimmat sateet ajoittuvat alkukesään (touko- ja kesäkuu) ja syksyyn (loka-marraskuu). Sadekausien lisäksi kannattaa muistaa, että hurrikaanikausi jatkuu Jamaikalla kesäkuusta marraskuuhun. Näiden kuukausien aikana esiintyy trooppisia myrskyjä.

Maan sisällä on myös pieniä ilmastollisia eroja. Jamaikan pohjoisosissa sadetta on odotettavissa läpi vuoden. Saaren eteläosissa taas on pohjoista kuivempaa.

Paljonko matka maksaa?

Tällä hetkellä halvimmat lennot Helsingistä Kingstoniin tai Montego Bayhin maksavat noin 890 euroa. Tuohon hintaan saat lentoliput American Airlinesilta, joka lentää New Yorkin ja Miamin kautta Kingstoniin. Aikaa matkaan menee parikymmentä tuntia.

Majoituksen hinta vaihtelee suuresti. Halpamatkailija onnistuu majoittumaan Jamaikalla parillakymmenellä dollarilla. Keskitasoisesta hotellista joudut maksamaan 60-100 dollaria — ja parhaiden lomahotellien yö saattaa maksaa jopa 300 dollaria.

Minimibudjetin sijaan kannattaakin varautua parinsadan dollarin päiväbudjetilla. Silloin kaukoloma ei ole pelkkää pihistelyä.

Kuvat: Sarah Ackermann, dubdem sound system ja 04deveni, flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!