Guatemala – maya-intiaanien jalanjäljillä

Antigua GuatemalaGuatemala tarjoaa sinulle upeita elämyksiä, kauniin luonnon, rikkaan kultturin ja vuosituhantista historiaa. Guatemala on matkan arvoinen!

Keski-Amerikassa sijaitseva Guatemala on upea matkakohde, olitpa sitten kiinnostunut luonnosta, arjesta tai kulttuurista.

Guatemala City

Guatemala City on Guatemalan pääkaupunki, kuhiseva moderni metropoli, josta on helpointa aloittaa tutustuminen tähän kiehtovaan maahan ja sen historiaan. Valitettavasti Guatemala City ei ole erityisen turvallinen kaupunki, joten pidä normaali varovaisuus mukana. Terve järki ja varovaisuus auttaa pysymään erossa hankaluuksista!

Guatemala City sijaitsee vuoristossa, noin puolentoista kilometrin korkeudessa. Ohut ilma ja vilkkaan liikenteen saasteet voivat tehdä ensimmäisistä päivistä tavallista raskaampia. Anna siis itsellesi aikaa tottua ohueen ilmanalaan, varsinkin jos olet vasta saapunut Euroopasta Guatemalaan.

Guatemala

Maan rikkaaseen kulttuuriin ja historiaan tutustuminen on helpointa aloittaa Guatemala Cityn museoissa. Siirtomaakautta edeltävää kulttuuria esitellään esimerkiksi Popol Vuh -museossa (6 Calle final, Zona 10) ja arkeologisessa museossa (7 Avenida, Zona 13). Näihin tutustuminen on hyvä pohja arkeologisiin kohteisiin tutustumiselle.

Nähtävyydet

Guatemalassa on säilynyt runsaasti maya-kansan rakennuksia, joihin sinun kannattaa ehdottomasti tutustua. Maya-raunioiden lisäksi Guatemalssa on paljon muutakin nähtävää.

  • Atitlan järvi. Atitla sijaitsee 1560 metrin korkeudessa merenpinnasta, noin 150 kilometrin päässä Guatemala Citystä. Luonnonkaunista järveä ympäröi kolme tulivuorta, jotka tekevät Atitlasta mieleenpainuvan kokemuksen. Järven rannoilta löydät monia viehättäviä pikkukaupunkeja, joissa voit tutustua yhä elävään intiaanikulttuuriin.
  • Antigua Guatemala. Siirtomaakaudella 1500-luvulta 1700-luvulle saakka Antigua oli Espanjan siirtomaa-alueen pääkaupunki. Vuoden 1773 maanjäristyksen jälkeen kaupunki alkoi kuihtua, ja vuonna 1776 se määrättiin hylättäväksi. Nykyään Antigua on UNESCOn maailmanperintökohde, ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Antigua on täynnä viehättäviä kirkkoja, kauniita siirtomaakauden rakennuksia ja historiallisia nähtävyyksiä. Antigua sijaitsee 50 kilometrin päässä Guatemala Citystä.
  • Petén. El Petén on Guatemalan suurin ja pohjoisin lääni, joka tunnetaan erityisesti upeista Maya-raunioistaan. El Petén on trooppisten sademetsien peittämä, joten varaudu kosteankuumaan tutkimusretkeen raunioseuduilla. Sydäntalvella alueella on hiukan viileämpää, kesäkuukausina tavallistakin sateisempaa. Peténin arkeologisista kohteista kuuluisin ja upein on Tikal.

Tikal

Ostokset ja hintataso

Guatemala on köyhä maa, jonka hintataso on alhainen. Tavallisesti turistit maksavat ostoksistaan selvästi paikallista enemmän, joten tinkimisen taito on täälläkin paikallaan.

Toisaalta muista myös paikallisia. Turistien tuomat dollarit ovat tärkeä osa köyhien kaupunkien tuloista, ja muutaman dollarin lisähinta ostoksesta auttaa paikallisia huomattavasti sinua enemmän.

Paikalliset tekstiilit ja käsityöt ovat Guatemalan parhaita ostoksia ja tuliaisia. Jos olet valmis maksamaan tuliaisista hiukan enemmän, voit löytää Guatemalasta myös upeita jadekoruja.

Esimerkiksi Antigua Guatemalassa La Casa del Jade on erinomainen paikka tutustua jadevalikoimaan. Laadukkaan jaden tunnistat läpikuultavuudesta, syvänvihreästä väristä ja naarmuttomuudesta. Aidon jaden tunnistatkin helposti linkkuveitsellä: jos kivi naarmuuntuu, kyseessä ei ole aito jade.

Lennot ja liikkuminen

Suomesta ei ole Guatemalaan suoria lentoja. Jos suunnittelet laajempaa kiertomatkaa, on usein edullisinta lentää naapurimaahan Meksikoon. Meksikosta voit joko lentää Guatemala Cityyn tai saapua maahan maanteitä pitkin.

Guatelmalassa liikkuminen onnistuu helposti tiheän bussiverkoston avulla. Busseilla liikkuminen on helppoa ja edullista, ja yhteydet toimivat myös naapurimaihin. Siten matka jatkuu helposti Belizeen, Hondurasiin tai vaikkapa Nicaraguaan.

Kuvat: Keith Skelton, Sharnik, Claire Rowland (Flickr).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!