Skye – dinosaurusten saari

Isle of Skye, eli gaeliksi An t-Eilean Sgithenach sijaitsee Skotlannin länsirannikolla. Dinosaurusten jalanjäljet, gaelin kieli ja upeat maisemat tekevät siitä ainutlaatuisen matkakohteen.


skye-luis-ascenso
Meri, jyrkät kalliorinteet ja autiot nummet tekevät vaikutuksen jokaiseen, joka lomallaan saapuu näille karuille Hebridien saarille. Siksi Skye on noussut yhdeksi Skotlannin suosituimmista matkakohteista.

Silta yhdistää Skyen mantereelle, joten saarelle on helppo saapua vaikkapa linja-autolla Invernessistä tai Glasgow’sta. Linja-autot yhdistävät kätevästi saaren kyliä varsinkin päätien varrella. Jos kaipaat lomallasi enemmän rauhaa ja yksinäisyyttä, auton vuokraamalla pääset helposti tutustumaan myös Skyen syrjäisimpiin osiin.

Skye palkitsee kuitenkin hitaasti kiiiruhtavan upeilla maisemilla. Jos pakkaat mukaasi kunnon vaelluskengät, näet Skyen taas uudesta näkökulmasta. Vuoret, nummet, kalliorinteet ja meri tulevat silloin entistäkin lähemmäksi sinua.

Portree sopii matkan tukikohdaksi

Portreeta kutsutaan usein Skyen ”pääkaupungiksi”. Hiukan kylää suurempi pieni kaupunki sopii mainiosti Skyen matkan tukikohdaksi keskeisen sijaintinsa ansiosta.

Portreen palvelut ovat matkailijan kannalta parempia kuin pikkukylissä. Monet Skyen sadoista bed & breakfast -paikoista sijaitsevat asutuskeskusten ulkopuolella, kylissä joissa on tuskin muuta kuin pieni pubi.

Kylistä toiseen liikkuminen onnistuu paikallisbusseilla, jotka kulkevat harvakseltaan. Parhaat yhteydet on päätien varrella Broadfordin, Potreen ja Uigin välillä. Pikkukyliin pääset helpoimmin polkupyörällä tai patikoiden.

Vaeltaja näkee saaren kauneimmat maisemat

isle-of-skye-sgurr-an-fheadain-christian-hacker

Skyen luontoon onkin helpointa tutustua vaelluskengät jalassa. Moniin saaren kauneimmista kohteista ei pääse autolla, vaan loppumatka on joka tapuksessa tehtävä jalan.

Saarella on lukuisia toinen toistaan kauniimpia vaellusreittejä. Osta siis hyvä kartta ja vaellusopas, niin sinulla avautuu aivan uusi näkökulma Skyeen. Voit myös tutustua etukäteen vaellusreitteihin netissä.

Quiraing kohoaa 500 metrin korkeuteen

isle-of-skye-mr-seb
Quiraingin vuoret sijaitsevat Portreen pohjoispuolella. Ainakin tottumattomalla patikoijalle viidensadan metrin korkeuteen nousu – tietä pitkin – saa pulssin kohoamaan.

Nousu on kuitenkin pienen vaivannäön arvoinen: kirkkaalla säällä Quiraing palkitsee sinut huikeilla näköaloilla.

Quiraingin ja Portreen välillä sijaitsee myös muutamia ihastuttavan kauniita vesiputouksia ja pieniä linnanraunioita. Ota siis kamera mukaan retkellesi!

Dinosaurusten jalanjäljillä

Vaelluskengin varustautuneena voit lähteä myös etsimään muinaisten dinosaurusten jälkiä. Esimerkiksi saaren pohjoisrannalla, Staffinin An Corranissa, voit löytää 165 miljoona vuotta vanhoja dinosaurusten jalanjälkiä.

Staffinin rannalla kulki tuolloin kahdella jalalla kävelevien ornithopodien perhe. Ornithopodien lisäksi saarelta tunetaan megalosaurusten, cetiosaurusten ja stegosaurusten jälkiä.

Jos et onnistu löytämään kiveen painautuneita jalanjälkiä, kannattaa sinun ehdottomasti vierailla Ellishadderissa sijaitsevassa Staffin Museumissa. Museossa on esillä niin dinosaurusten jalanjälkiä kuin fossiilejakin. Museo on auki hiukan epäsäännöllisesti ma, ti, to, pe 10.30-13.00.

Lisätietoja:

Kuvat: Luis Ascenso, Mr Seb, Christian Hacker (Flickr).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!