Pariisin nähtävyydet – top 10

Romanttinen Pariisi tarjoaa jokaiselle jotakin: upeita ravintoloita, maailmankuuluja museoita, keskiaikaisia kirkkoja. Nämä Pariisin nähtävyydet kuuluvat jokaisen kaupunkilomailijan kierrokselle!

Pariisin nähtävyydet tarjoavat jokaiselle jotakin

Pariisi on upea matkakohde, jonne moni palaa vuodesta toiseen. Eikä ihme: vaikka Pariisin top 10 -nähtävyydet kiertääkin viikossa, tarjoaa kaupunki joka vierailulla jotain uutta.

Varsinkin taiteen ja kulttuurin ystävät löytävät Pariisista runsaasti tutustuttavaa: monet maailman taidehistorian kuuluisimmista teoksista löytyvät nimittäin kaupungin loistavista taidemuseoista.

Palatsit, linnat, ja kirkot taas ovat täynnä historiallisia aarteita, jotka vievät meidät roomalaisten aikoihin asti. Lapsiperheet taas löytävät tekemistä vaikkapa Disneylandista!

Eiffel-torni – upeat näköalapaikka

Eiffel-torni, Pariisi
Eiffel-torni on varmasti koko Ranskan tunnetuin nähtävyys. Nähdessään Eiffel-tornin, jokainen eurooppalainen ajattelee varmasti Pariisia. Eikä ihme: torni avattiin yleisölle vuonna 1889, minkä jälkeen siellä on vieraillut yli 240 miljoonaa kävijää!

Siksi Eiffel-torni kuuluu edelleen joka vuosi yli seitsemän miljoonan turistin kohteisiin. Eiffel-torniin kannattaa nousta jo pelkästään sieltä avautuvan huiman näköalan vuoksi — hyvällä säällä tornista näkyy kymmenien kilometrien päähän. Tornin huippu ulottuu 324 metrin korkeuteen, ja ylin ravintolataso sijaitsee sekin 300 metrin korkeudessa.

Korkean paikan kammosta kärsivä lomalainen voi ihailla kaupungin ylle kohoavaa Eiffel-tornia hiukan etäämpää. Parhaat matkakuvat saat näpättyä Seinen toisella puolella sijaitsevasta Trocaderosta. Trocaderossakaan et ole yksin, sillä lukemattomat ihmiset saapuvat hyvällä säällä ihailemaan Eiffel-tornin iltavalaistusta.

Avoinna heinäkuusta syyskuuhun 09.00-24.00, muulloin 09.30-23.00 (aukioloajat vaihtelevat vuodenajan mukaan, tarkista siis tiedot etukäteen). Helpoimmin löydät perille metrolinjalla 9, asema Trocadéro. Aikuisten liput alkaen 10,70 – 26,80 €. Verkkosivu

Louvre – muutakin kuin Mona Lisa

Louvre, Pariisi
Louvre taas on Pariisin tunnetuin taidemuseo – ja samalla koko maailman suosituin taidemuseo. Eikä ihme, sillä Louvren kokoelmiin kuuluu lukuisia taidehistorian huipputeoksia Leonardon Mona Lisasta alkaen.

Louvre on valtava. Sen parinkymmenen kilometrin mittaisten käytävien varrella kuluu helposti päivä, jopa kaksikin. Jos sinulla on aikaa vain rajallinen määrä käytössäsi, voit tietysti keskittyä poimimaan yli 35 000 teoksen joukosta ne kuuluisimmat – tai keskittyä vaikkapa antiikin taiteeseen.

Useimpien lomalaisten kannattaakin suunnitella etukäteen, mitä Louvressa oikein haluaa nähdä. Muuten koko päivä kuluu helposti päämäärättömään vaelteluun. Tätä varten löydät Louvren verkkosivuilta valmiita suositusreittejä!

Avoinna ma, to, la, su 09.00-18.00, ke, pe 09.00-21.45. Osoite Musée du Louvre, 75058 Pariisi. Verkkosivu.

Notre Dame – kirkko Seinen saarella

Notre Dame, Pariisi

Pariisissa on lukuisia viehättäviä, tunnettuja ja historiallisesti merkittäviä kirkkoja. Niistä ylivoimaisesti kuuluisin on kuitenkin Seine-joen saarella sijaitseva Notre Dame.

Notre Damen rakentaminen alkoi 1100-luvulla, mutta kirkko valmistui vasta 1300-luvulla. Vaikuttavaa kirkkoa kannattaa käydä ihailemassa, vaikka ei erityisen hengellinen olisikaan!

Keskiaikainen kirkko on kärsinyt vaurioita vuosisatojen mittaan – ja oman mausteensa soppaan lisäsivät 1800- ja 1900-luvun restaurointipyrkimykset. Niistä huolimatta (vai juuri niiden ansiosta?) Pariisin Notre Dame on huikea nähtävyys ja yksi kaupungin tärkeimmistä maamerkeistä.

Vuonna 2019 kirkko koki huomattavia vaurioita tulipalossa, joka tuhosi kirkon rakenteita erittäin pahasti. Tällä hetkellä kirkon sisätiloissa ei sen vuoksi voi vierailla.

Verkkosivut.

Sainte-Chapelle – kuninkaallinen kappeli

Sainte-Chapelle, Pariisi
Seinen saarella sijaitsee toinenkin näkemisen arvoinen kirkko, Sainte Chapelle.

Ranskan kuningas Ludvig IX rakennutti kappelin palatsinsa yhteyteen Pyhältä Maalta tuomiensa pyhäinjäännösten säilytyspaikaksi. Sainte-Chapellen kokoelmiin kuuluikin Jeesuksen orjantappurakruunu ja ristin palasia.

Kappelin rakennustyöt alkoivat 1242 ja kappeli vihittiin käyttöön vuonna 1248. Se on yksi ihastuttavimmista keskiaikaisen arkkitehtuurin ja taiteen muistomerkeistä kenties koko Ranskassa.

Avoinna joka päivä 09.00-17.00, huhtikuusta syyskuun loppuun 09.00-19.00. Osoite 8 Boulevard du Palais, 75001 Pariisi. Liput 10 €. Verkkosivusto.

Georges Pompidou -keskus

Georges Pompidou -keskus, Pariisi

Kun olet nähnyt tarpeeksesi historiallisia muistomerkkejä, kannattaa sinun ottaa suunta kohti Georges Pompidou -keskusta. Sen löydät Rambuteau-metroaseman yläpuolelta. Les Halles on myös aivan vieressä.

Pompidou-keskuksen häkellyttävä ulkokuori kätkee sisäänsä upean taidemuseon, jonka kokoelmista löydät modernin taiteen mestariteoksia. Esillä on niin Picassoa kuin Matissea, Kandinskya kuin Kleetä.

Avoinna päivittäin 11.00-22.00, torstaisin 23.00. Osoite Place Georges-Pompidou, 75004 Pariisi. 

Musée d’Orsay – 1800-luvun taidetta

RenoirMusée d’Orsay on taiteenharrastajien ykköskohteita Pariisissa. Rautatieaseman tiloihin rakennetun museon kokoelmat keskittyvät impressionismiin: täällä näet Manet’n, Degas’n, van Goghin, Cezannen ja kumppaneiden teoksia.

Musee d’Orsay on lähes Louvren kaltainen nähtävyys. Tämän vuoksi sinun kannattaaa saapua aamulla jo ennen museon avaamista – mieluiten yhdeksän tienoilla – jotta jonotusaika on inhimillinen.

Avoinna tiistaista sunnuntaihin 09.30-18.00, torstaisin 21.45 saakka. Osoite: 1 Rue de la Légion d’Honneur, 75007 Pariisi.

Disneyland Paris – lasten ja lastenmielisten nähtävyys numero yksi

castle-1119788_640
Pariisin Disneyland sijaitsee kolmisenkymmentä kilometria kaupugnin ylkopuolella. Huvipuisto on koko Euroopan suosituin huvipuisto ja lapsiperheiden ykköskohde Pariisin alueella.

Disneyland levittäytyy 19 nelikökilometrin alueelle, ja siellä sijaitsee kaksi erillistä huvipuistoa:

  • Disneyland Park
  • Walt Disney Studios Park

Disneylandin valtavan suosion takia vierailu kannattaa ajoittaa arkipäiväksi ja koulujen lomakausien ulkopuolelle. Sesonkien ulkopuolella voit saada myös erittäin edullisia tarjouspaketteja, joihin sisältyy myös hotellimajoitus.

Osoite 77777 Marne-la-Vallée. Avoinna 10.00-21.00

Riemukaari – sekin on nähtävä

Riemukaari, Pariisi

Pariisin riemukaaren rakennustyöt alkoivat 1806, kun Napoleon alkoi rakennuttaa monumenttia kunnianosoitukseksi Ranskan puolesta taistelleille.

Riemukaaren malli on peräisin antiikin Roomasta, tarkemmin sanottuna Roomassa sijaitseva Tituksen riemukaari on innoittanut Pariisin riemukaaren suunnittelijaa.

Riemukaaren alapuolella sijaitsee vuonna 1920 rakennettu Tuntemattoman sotilaan hauta. Haudalla palava ikuinen liekki on vanhin yhä elävä liekki (ja ensimmäinen sen jälkeen, kun Vestan neitsyiden ikuinen tuli sammui 300-luvun Roomassa).

Riemukaarelta alkaa – tai päättyy, suunnasta riippuen – kolmen kilometrin mittainen Champs Élysées. Riemukaaren huipulta avautuukin hieno näköala tälle kenties maailman tunnetuimmalle muotikadulle, joka sekin on todellinen nähtävyys.

Osoite Place Charles de Gaulle, 75008 Pariisi. 

Quartier Latin – latinalaiskortteli

Latinalaiskorttelin nimi viittaa sivistykseen: alueella sijaitsi keskiajalla useita Sorbonnen yliopiston rakennuksia. Ja kun tuolloin opetuskielenä toimi luonnollisesti latina, tunnettiin alue pian latinalaiskorttelina.

Nykyään latinalaiskortteli on trendikäs, turistien suosima alue. Sieltä löydät runsaasti kahviloita, ravintoloita ja hotelleja. Latinalaiskortteli on nähtävyys jo itsessään. Lisäksi sen alueella sijaitsee monia vierailemisen arvoisia kohteita.

Historiasta kiinnostuneen lomanviettäjän kannattaa vierailla myös Clunyn museossa (Musée Cluny). Museo keskittyy keskiajan historiaan, ja on ehdottomasti yksi kiinnostavimmista koko Euroopassa.

Osoite: 6 Place Paul Painlevé, 75005 Pariisi.

Versailles – kallis ja upea nähtävyys

versailles-94586_640
Versailles oli Aurinkokuninkaan, Ludvig XIV:n palatsi. Historiankirjoihin palatsi on päätynyt myös siksi, että ensimmäisen maailmansodan jälkeinen rauhansopimus solmittiin Versaillessa.

Itse linnan lisäksi Versaillesissa on runsaasti muitakin nähtävyyksiä.

Versailles sijaitsee noin 30 minuutin junamatkan päässä Pariisin keskustasta. Paikalle kannattaa saapua mahdollisimman varhain, sillä jonotus sisään voi helposti kestää tunnin. Päivälippu alueelle maksaa kesällä 25 euroa, talvikaudella 16 euroa.

Avoinna tiistaista sunnuntaihin 09.00-17.30 (marraskuusta maaliskuuhun), 09.00-18.30 huhtikuusta lokakuuhun.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!