Alsacen kauneimmat viinikylät – Colmar, Riquewihr ja Ribeauville

Alsace, saksalaisittain Elsass, sijaitsee Saksan rajan tuntumassa. Alsace tunnetaan hienoista valkoviineistä ja kauniista pikkukaupungeista. Alsacen viinikylät tarjoavat iloa niin silmälle kuin makunystyröillekin!

Parissa päivässä ehdit mainiosti tutustua moniin viinikyliin, sillä kylät ovat useimmiten varsin pieniä. Toisaalta jos olet liikkeellä autolla, kannattaa aikaa varata mieluusti useampi päivä, jotta myös autokuski pääsee tutustumaan eri kylien parhaimpiin viineihin.

Colmar on mainio tukikohta

Colmar

Colmar on paras tukikohta Alsacen matkalle. Kaunis vanha kaupunki on viinikyliä isompi, joten Colmarista löytyy helposti majoitus lomanviettäjälle.

Lisäksi Colmarissa on erinomainen museo, joka kuuluu jokaisen kulttuuri- ja taidehistorian ystävän pakollisiin kohteisiin. Saksan kuuluisimpiin kuuluvan renessanssitaiteilija Matthias Grünewaldin upea Isenheimin alttaritaulu nimittäin on esillä Musée d’Unterlinden -museossa. Vaikka museo muuten ei kiinnostaisi, kannattaa siellä vierailla jo pelkästään Grünewaldin teoksen vuoksi (esillä on toki myös Hans Holbeinin, Renoir’n ja Picasson teoksia).

Colmarin vanha kaupunki on säilynyt hyvin. Kapeat kanaalit antavat sille aivan oman tunnelmansa. Kauneimmillaan Colmarin ”pikku-Venetsia” on kesäillan hämärtyessä, jolloin kävelyretki palkitaan ruhtinaallisesti.

Colmarissa on myös useita erinomaisia ravintoloita, joissa voit nauttia Alsacen perinteisiä herkkuja: hapankaaliannoksia, Munster-juustoa ja paikallisia viinejä. Itse Colmar ei kuitenkaan ole erityisen tunnettu viinialueena, joten viinin ystävän kannattaa lähteä retkeilemään lähiseuduille.

Riquewihr

riquewihr
Riquewihr on varmasti yksi koko Alsacen kauneimpia kyliä. Autoilijan on kuitenkin jätettävä kulkuvälineensä keskustan ulkopuolelle, sillä parkkipaikka sijaitsee vanhojen kaupunginmuurien ulkopuolella.

Riquewihrin pääkatu on paras paikka tehdä viiniostoksia, sillä sen varrella sijaitsee monien kuuluisien viinitilojen viinitupia ja myymälöitä. Ranskassa kun ollaan, ei viiniä suinkaan tarvitse ostaa maistamatta: asiaan kuuluu, että maistelet viinejä ennen ostopäätöstä.

Riquewihr ja muut kuuluisat viinikylät ovat erittäin suosittuja matkakohteita. Varsinkin kesäviikonloppuisin lukemattomat ranskalaiset ja saksalaiset turistit saapuvat ihailemaan viinikyliä ja tekemään ostoksia. Kuuluisimmissa viinikylissä kannattaa sen vuoksi vierailla keskellä viikkoa.

Ribeauville

ribeauville
Ribeauville sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Riquewihristä pohjoiseen. Ribeauville ei ehkä ole aivan yhtä kuuluisa ja pittoreski kuin Riquewihr, joten siellä et välttämättä kohtaa aivan yhtä suurta tungosta.

Silti kylä kuuluu ehdottomasti Alsacen viehättävimpiin, eivätkä kylän viinit lainkaan häpeä Riquewihrin viinien rinnalla.

Munster – Vogeesien juustokylä

munster
Suosittelen kuitenkin, että uhraat yhden päivän Vogeesien vuoristossa retkeilyyn. Oma suosikkini Vogeesien kylästä on Munster, joka tunnetaan loistavasta juustostaan.

Kaikkialla leijuva juuston tuoksu jääkin monelle päällimmäiseksi mieleen Munsterin vierailusta. Melko voimakkaan makuinen viini kaipaa ehdottomasti kyytipojakseen paikallista makeahkoa Gewürztraminer-valkoviiniä: kerrassaan erinomainen yhdistelmä!

Kuvat: Fonzie D, Russ Bowling, Jolisoleil, Francois (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!