Machu Picchu – matka inkojen jalanjäljillä

Francisco Pizarro saapui Peruun vuonna 1531 sadankahdeksankymmenen miehensä kanssa. Häikäilemätön espanjalaisjoukkio valloitti sisällissodan heikentämän inkavaltakunnan kymmenessä vuodessa.

Tästä huolimatta 2000-luvun matkailijat saapuvat maahan nimenomaan inkojen houkuttelemina: inkakulttuurin upeat arkeologiset jäännökset, huikeat vuoristomaisemat ja vielä nykään värikäs intiaanikulttuuri ovat syy tutustua tähän etäiseen Etelä-Amerikan maahan.
Machu Picchu, Peru

Inkojen arvoituksellinen Machu Picchu

Sata vuotta ennen valloittajien saapumista inkat alkoivat rakentaa Andien vuoristoon Machu Picchua. Noin kahden ja puolen kilometrin korkeudelle rakennettu kaupunki koostui noin kahdestasadasta rakennuksesta.

Macchu Picchu on arvoituksellinen kaupunki. Kaupunki hylättiin samoihin aikoihin espanjalaisten saapumisen kanssa. Syytä hylkäämiselle ei tiedetä.

Tämän jälkeen vain paikalliset intiaanit tiesivät kaupungista. Maailman tiedeyhteisön tietoisuuteen kaupunki nousi vuonna 1911, kun amerikkalainen Hiram Bingham saapui kaupunkiin.

Nykyään maailman seitsemän uuden ihmeen joukkoon luettu Machu Picchu on Perun suosituin turistikohde. Monet kaupungin taloista on restauroitu asuun, jossa niiden oletetaan olleen puoli vuosituhatta sitten. Käytäntö ei ole arkeologien mieleen, mutta ainakin turistit saavat paremman kuvan kaupungista sen kukoistuskaudella.

Lippu alueelle on ostettava jo ennen Machu Picchulle saapumista, sillä paikan päällä lippuja ei enää ole myynnissä. Yhdelle päivälle myydään vain 2500 lippua.

Tästä huolimatta kaupungissa vierailee joka vuosi satojatuhansia turisteja. Näin suuret turistimassat ovat valitettavasti riski alueen säilymiselle. Matkailija kohtaakin Machu Picchussa moraalisen ristiriidan: tutustuako maailmanperintökohteeseen silläkin uhalla, että samalla vaarantaa alueen tulevaisuuden?
Machu Picchu, Peru.

Cuzco on legendaarisen vaellusreitin lähtöpiste

Vaeltaminen on parass, joskaan ei helpoin, tapa saapua Machu Picchuun. Inca Trail -nimellä tunnettu noin neljänkymmenen kilometrin mittainen vaellusreitti alkaa Cuzcosta. Reitti kulkee osin yli neljän kilometrin korkeudessa merenpinnasta, joten ennen vaelluskenkien käyttöönottoa on hyvä totutella muutaman päivän ajan raikkaaseen vuoristoilmaan.

Perun hallitus rajoittaa kahden tai neljän päivän mittaisille vaelluksille osallistumista. Puiston sääntöjen mukaan vaeltajan on osallistuttava matkatoimiston järjestämälle vaellukselle. Niiden hinta on noin 200 dollaria.

Vaellusreitin varrella ei ole majataloja, joten vaellukselle on varustauduttava teltoin, makuupussein ja eväin. Aurinko laskee Perussa varhain, joten yösijaksi sopivan leiriytymispaikan etsiminen kannattaa aloittaa riittävän aikaisin.

Korkea ilmanala ja nousu entistä korkeammalle tuntuu kovakuntoisenkin vaeltajan pohkeissa. Kaiken lisäksi vuoristossa huimaus ja päänsärky saattavat yllättää vuoristoon tottumattoman vaeltajan. Tällöin intiaanien salainen ase, koka-pensaan lehtien pureskelu helpottaa oireita nopeasti!

Helpommalla pääset, kun matkustat Machu Picchulle linja-autoa ja junaa käyttäen. Junareitti kulkee upean maiseman halki, joten turistien maksukyvyn mukaan hinnoiteltu junalippu on erinomainen sijoitus. Aguas Calientessa sinun on vaihdettava junasta bussiin, joita kulkee aamusta iltapäivään saakka Machu Picchulle.

Machu Picchun nähtävyydet

Machu Picchun kaupunki koostuu selvästi toisistaan eroavista osista: maanviljelykseen käytetyistä terasseista, kaupankäyntiin ja asumiseen tarkoitetusta osasta, temppeleistä ja hallitsijan palatsista. Suurin osa kaupungin rakennuksista on ollut asuintaloja. Ilmeisesti Machu Picchulla asui toista tuhatta inkaa kaupungin loiston päivinä. Eniten turistien huomiota kiinnittävät tietysti puoleensa monumentaaliset rakennukset ja rakennelmat, temppelit ja rituaalinen aurinkokello.

Kuvat Exfordy, Fortherrock (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!