Sansibar – ainutlaatuinen matkakohde Tansanian rannikolla

SansibarSansibar on Afrikan suosituimpia rantalomakohteita. Sen upeat hiekkarannat, koralliriutat ja kylät ovat ainutlaatuisia kokemuksia.

Zanzibar Town

Sansibar on Tansanialle kuuluva saariryhmä, joka sijaitsee muutamankymmenen kilometrin päässä Afrikan itärannikosta. Itse Zanzibar Town on kuhiseva afrikkalainen kaupunki, jossa Intian valtameren rannikkojen kauppiaat ovat vuosisatojen ajan kohdanneet toisensa.

Zanzibarin kaupunki koostuu kahdesta pääosasta: ”Kivikaupungista”, Stone Town, ja ”Toisesta puolesta”, Ng’ambo. Stone Town on kaupungin vanha keskus, Sansibarin sultanaatin vanha pääkaupunki. Ainutlaatuisen arkkitehtuurinsa vuoksi Stone Town on julistettu UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 2000.

Pääkaupungissa on matkailijalle runsaasti nähtävää: gallerioita, museoita, kolmesataa vuotta vanha arabilinnake, toreja ja basaareita.

Silti useimmat turistit saapuvat Sansibariin sen kauniiden rantojen, elämää kuhisevien koralliriuttojen ja korkeatasoisten lomakeskusten ansiosta. Ne taas sijaitsevat kaupungin ulkopuolella.

Sansibarin saarista suosituimpia lomakohteita ovat Pemba ja Unguja. Unguja on Sansibarin pääsaari, jonne suurin osa valmismatkoista järjestetään. Niinpä matkailija löytää Ungujalta kaikki tarvitsemansa palvelut – ja tuhansia muita turisteja. Ungujalla asuu kuitenkin noin miljoona paikallista asukasta, joten kyse ei missään nimessä ole pelkästä lomasaaresta.

Sansibarin parhaat rannat

8022774890_49fcdb53f3_z
Ungujan rannat ovat upeita. Saaren joka kolkasta löydät varmasti hienoja hiekkarantoja, joilla viidyt lomaviikkosi mainiosti.

Suosituimpia rantoja ovat:

  • Nungwi. Nungwi sijaitsee Ungujan pohjoisrannikolla. Rannan hiekka on valkoista ja vesi sinistä – juuri niinkuin unelmaloman viettäjä haluaakin.
  • Kendwa. Kendwa sijaitsee Ungujan länsirannikolla, ja on oikeastaan ainoa huippuluokan ranta alueella.
  • Matemwe. Saaren luoteisranniolla sijaitseva Matemwe on vielä toistaiseksi pysynyt suhteellisen rauhassa turismilta. Monien muiden Sansibarin rantojen tapaan vuorovesi on rannalla voimakas. Myös matalan veden aikana rannalla riittää kuitenkin uimarille vettä.
  • Kiwenga ja Pongwe. Kiwengwa ja Pongwe sijaitsevat Sansibarin itärannikolla. Alue on vielä suhteellisen rauhallinen, vaikka rannat kuuluvat saaren parhaisiin. Alueella ei kuitenkaan ole varsinaisia kaupunkikeskuksia. Jos kaipaat lomallasi muutakin kuin rantaelämää, Kiwengwa ja Pongwe eivät ehkä ole parhaita valintojasi.
  • Kizimkazi. Kizimkazi sijaitsee saaren etelärannikolla. Ungugan etelärannikolta löydät loistavia sukellus- ja snorklausriuttoja, vaikka alueen rannat eivät ole yhtä hienoja kuin Sansibarin parhaat rannat.
  • Bwejuu ja Dongwe. Sansibarin suosituimpiin kuuluvat rannat Bwejuu ja Dongwe sijaitsevat Ungujan kaakkoisrannalla. Alueella on runsaasti hotelleja ja majataloja, joista löydät varmasti joka budjettiin sopivan majoituksen.

Pemba – aidompi ja afrikkalaisempi saari

Sansibar
Pemba on huomattavasti pääsaarta Ungujaa köyhempi. Jos asut korkealuokkaisessa hotellikylässä, et kenties huomaa tätä lainkaan.

Koska Pemballa turismi ei ole yhtä pitkälle kehittynyttä kuin pääsaarella, tarjoaa Pemba huomattavasti autenttisemman, afrikkalaisemman kokemuksen: Pemballa et törmää pääsaaren turistimassoihin, vaan voit nauttia myös kauneimmista rannoista rauhassa, kenties aivan yksin.

Sansibar on kuitenkin hieno matkakohde myös niille, jotka pitävät päänsä mieluummin aaltojen yläpuolella. Esimerkiksi Kendwan hienot hiekkarannat tunnetaan hyvänä bailupaikkana: varsinkin täydenkuun aikana meno on lähes yhtä vauhdikasta kuin Thaimaan rannoilla.

Paras aika matkustaa Sansibarille

Sansibarin sää poikkeaa usein mannermaan säästä, koska saaret sijaitsevat kymmenien kilometrien päässä rannikolta. Sansibarilla on neljä vuodenaikaa:

  • Pitkien sateiden kausi. Pitkät sateet alkavat maaliskuun puolivälissä ja jatkuvat toukokuun loppuun saakka. Kevätkesän kuukausina aamulla sataa usein voimakkaasti, mutta sää kirkastuu puoleenpäivään mennessä. Iltaa kohden pilvet peittävät taivaan, ja toisinaan sade jatkuu läpi yön. Siksi kevätkesä ei ole erityisen hyvä aika matkustaa Sansibarille.
  • ”Talvi”. Kesäkuusta lokakuuhun asti Sansibarin sää sopii erinomaisesti matkailuun. Lämpötila on miellyttävä, noin 25 astetta. Näiden kuukausien aikana sataa vain vähän, ilma on kuivaa ja miellyttävä tuuli viilentää mukavasti.
  • Lyhyiden sateiden kausi. Marras-, joulukuussa, toisinaan vielä tammikuun alussa aamulla sataa usein. Aaamusateet ovat kevyitä ja lyhyitä. Sen jälkeen aurinko paistaa ja taivas on kirkas.
  • ”Kesä” vuodenvaihteesta maaliskuuhun. Vuoden ensimmäiset kuukaudet ovat tavallisesti kuumia ja aurinkoisia. Taivaalla ei ole pilvenhattaraakaan, ja lämpötila vaihtelee 25-35 asteen välillä. Taivas on pilvetön yölläkin, joten alkuvuoden kuukausina voit nauttia romanttisista illan hetkistä paremmin kuin muina vuodenaikoina.

Suomalaiselle lomanviettäjälle meikäläinen talvi on varmasti paras aika matkustaa Sansibarille. Kun kotimaassa syksy alkaa muuttua talveksi, alkaa Sansibarilla erinomaisesti matkailuun sopiva lyhyiden sateiden kausi. Paras matkailusesonki jatkuu tämän jälkeen vielä muutaman kuukauden ajan.

Matkat ja lennot

Sansibar
Sansibariin järjestetään nykyään valmismatkoja myös Suomesta. Ainakin Tjäreborg, Kalevatravel ja Temamatkat pitävät Sansibaria ohjelmassaan. Näiden lisäksi myös eräät pienemmät, räätälöityjä matkoja järjestävät toimistot vievät suomalaisia Sansibariin.

Omatoimimatka Sansibariin on tietysti aina erinomainen vaihtoehto. Monet eurooppalaiset lentoyhtiöt lentävät Sansibariin, joten tavallisesti vaihtoehtoja riittää myös Suomesta lähtevälle matkustajlle. Kovimman turismisesongin ulkopuolella kohtuuhintainen majoitus järjestyy helposti myös paikan päällä.

Kuvat: Roy Waddington, Jbobo7, Flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!