Jaava on kiehtova ja monipuolinen matkakohde

Jaava on maailman väkirikkain saari, jossa asuu 124 miljoonaa ihmistä. Monet Indonesian suurkaupungeista, mukaanlukien Jakarta sijaitsevat Jaavalla. Niiden ansiosta Jaava on houkutteleva matkakohde!

Jaava on maailman väkirikkain saari

Jaava on maailman väkirikkain saari, joka tarjoaa jokaiselle jotakin. Suurkaupunkien vilskettä kaipaava matkailija löytää etsimänsä, seikkailijat suuntaavat trooppisiin sademetsiin ja rauhaa kaipaavat lomailijat tutustuvat Jaavan keskiosan vuoristoseutuihin.

Jaavan maisemien jatkuva vaihtelu tekee siitä poikkeuksellisen kauniin saaren. Vuoret, riisipellot, savuavat tulivuret ja kosteanvihreät sademetsät tekevät vaikutuksen myös kaiken jo nähneeseen matkailijaan. Savuiset, miljoonien ihmisten kansoittamat labyrinttimaiset kaupungit taas saavat matkailijan unohtamaan, että kyse on saaresta, jonka kulttuurihistoria on vuosituhansien ikäinen.

Tiheään asutulla saarella matkailu saattaa tuntua hitaalta ja viipyilevältä. Onneksi julkinen liikenne toimii Jaavalla luotettavasti: junat ja lentokoneet kuljettavat matkailijan kohteesta toiseen, joskin hitaasti. Liikkuminen Jaavalla on kuitenkin edullista – siksi Jaavalla lomailevan kannattaakin tutustua saaren eri osiin, kaupunkeihin, rantoihin ja luontoon.

Jakarta – jättiläismäinen pääkaupunki

Jakarta

Jakarta ja sen naapurikaupungit Bogor, Tangerang ja Bekas muodostavat yhdessä valtavan metropolialueen. Yhdessä kaupungit tunnetaan nimellä Jabotabek, ja sen alueella elää yli 20 miljoonaa ihmistä. Jakarta on koko Indonesian pääkaupunki ja maan talouselämän ja hallinnon keskus.

Jakarta jakaa matkailijoiden mielipiteet. Toiset viihtyvät kaupungissa, jossa on vauhdikas yöelämä ja loistavat ostosmahdollisuudet. Toiset taas haluavat mahdollisimman nopeasti pois tästä kaoottisesta kaupungista, jonka ilma on liikenteen saastuttamaa. Jakartassa on kuitenkin paljon nähtävää. Kaupungin monet museot antavat sinulle hyvän kuvan jättiläisvaltion menneisyydestä ja perinteisestä kulttuurista.

Lisäksi ostosten tekeminen onnistuu Jakartassa maniosti: suurten tuloerojen kaupungissa on lukuisia jättiläismäisiä ostoskeskuksia. Paikalliset väittävätkin, että kaupungissa on enemmän ostoskeskuksia kuin missään maailman kaupungissa. Niistä löydät kaikki maailman luksusmerkit Chanelista Michael Korsiin. Tuontitavaroiden hinnat saattavat Indonesiassa ja siten myös Jakartassa kuitenkin olla kalliimpia kuin muissa maissa.

Jakartasta löydät helposti edullisia ravintoloita. Paikallisten herkkujen lisäksi Jakartassa on runsaasti myös erinomaisia kiinalaisia ja japanilaisia ravintoloita, joihin kannattaa suunnistaa siinä vaiheessa, kun kaipaat vaihtelua indonesialaiseen ruokaan.

Yogyakarta on suosittu turistikohde

Borobudur
Jaavan eteläosassa sijaitseva Yogyakarta on sekin erittäin kiinnostava matkakohde. Yogyakarta on provinssin pääkaupunki, jossa asuu noin puoli miljoonaa ihmistä.

Yogyakartan maine matkakohteena perustuu suurelta osin lähellä kaupunkia sijaitseviin huikeisiin Borobodurin ja Prambananin temppeleihin.

Borobudur sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Yogyakartasta. Borobudurin temppelin rakentaminen aloitettiin jo 700-luvulla, ja se on maailman suurin buddhalainen rakennuskompleksi. Borodbudurin keskipisteenä toimii 32 metriä korkea pyramidi, jota koristaa satoja Buddhaa kuvaavia veistoksia.

Prambanan puolestaan on 800-luvulla rakennettu hindulainen temppeli noin 17 kilometrin päässä Yogyakartasta. Borobudurin tavoin sekin on UNESCOn maailmanperintökohde. Prambananin alueella on peräti 224 hindulaista temppeliä, mikä tekee siitä koko Indonesian suurimman hindulaisen pyhäkköalueen.

Yogyakarta ei ole Jakartan veroinen ostosparatiisi, vaikka kaupungissa on useita suuria ostoskeskuksia. Ostosten sijaan kaupungissa kannattaakin keskittyä herkutteluun: Yogyakarta on mainio paikka nauttia jaavalaisia erikoisuuksia kohtuuhinnalla.

Matkat Jaavalla

yogyakarta
Jaavan infrastruktuuri on parempi kuin Indonesian muissa osissa. Linja-autot ja junat ovatkin helppo ja edullinen tapa liikkua ympäri saarta.

Linja-autoilla liikkuminen onnistuu Jaavalla erinomaisesti. Bussireitit yhdistävät niin suuria kaupunkeja kuin pieniä vuoristokyliäkin. Pitkät automatkat sujuvat mukavimmin Eksekutif Bus -linja-autoilla, sillä niissä on ilmastointi ja toisinaan myös vessa.

Jaavan junaverkko on sekin parempi kuin Indonesian muissa osissa. Useimpiin kaupunkeihin pääsee junilla, joissa niissäkin kannattaa harkita eksekutif-luokan vaunuja.

Jaavan nähtävyydet

Edellä mainittiinkin jo kaksi Jaavan tärkeimmistä nähtävyyksistä: Borodobur ja Prambani ovat monelle Jaavan matkan ehdottomia kohokohtia.

Niiden lisäksi monet kansallispuistot ja tulivuoret ovat toisten mielestä parasta, mitä Jaavalla on matkailijalle tarjottavana.

Jaavan kartta

Jaavan kartta

Lennot

Suomesta ei ole suoria lentoja Indonesiaan. Välilaskullinen lento Helsingistä Jakartaan maksaa yleensä noin 1000 euroa. Tätäkin halvemmalla pääset Jaavalle, jos varaat lentolippusi ajoissa ja tingit yhteyden nopeudesta.

Kuvat: Alan DuPree, Yann Pinczon du Sel ja Ngotoh (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!