Lähde lomalle upeaan Indonesiaan

Tuhansista saarista koostuva, köyhä mutta kulttuuriltaan satumaisen rikas Indonesia on upea matkakohde. Sen ovat löytäneet niin seikkailunhaluiset travellerit kuin takuuvarmaa aurinkoa etsivät valmismatkan ostajat.

Indonesia on köyhä suurvalta

Indonesia on väkiluvultaan maailman neljänneksi suurin valtio, jonka noin 240 miljoonaa asukasta edustavat monia eri kulttuureja. Väkimäärä on jatkuvasti kasvussa: arvioiden mukaan vuonna 2020 maassa on jo 265 miljoonaa asukasta.

Indonesiassa erotetaan noin 300 eri kansaa. Myös kielten kirjo on valtava, sillä viimeisten laskelmien mukaan Indonesiassa puhutaan 742 eri kieltä ja murretta. Useimamt indonesialaiset puhuvat myös maan virallista kieltä, bahasa indonesia. Turistialueilla englantia osataan yleisesti.

Indonesia on lisäksi maailman suurin muslimivaltio. Muslimien lisäksi maassa on runsaasti myös kristittyjä ja hindulaisia. Lähi-Idän maihin verrattuna Indonesia on kuitenkin maallistunut, eikä islam juuri näy arjessa.

Bali

Bali
Indonesiassa on lukuisia toinen toistaan houkuttelevampia matkakohteita. Kuitenkin niistä yksi on selvästi tunnetuin: Indonesian tärkein turismikeskus on varmasti lomakohteena huippusuosittu Bali.

Jo pitkään Balille on järjestetty myös valmismatkoja, joten kolmen miljoonan asukkaan saari on pitkästä lentomatkasta huolimatta helppo lomakohde. Sen upea ilmasto, vihreä luonto ja valkohiekkaiset rannat ovat tehneet siitä suositun matkakohteen myös suomalaisten keskuudessa.

Bali eroa kulttuuriltaan selvästi muusta Indonesiasta. Kun muu Indonesia on islamin aluetta, ovat balilaiset hinduja. Balin omaleimainen kulttuuri tekeekin alueesta kiinnostavan, vaikka olisit jo matkustellut muualla Indonesiassa. Parhaan kuvan perinteisestä kulttuurista saat siirtymällä sisämaahan – esimerkiksi Ubud on ehdottomasti tutustumisen arvoinen matkakohde.

Lombok

Lombok
Balin vieressä sijaitseva Lombok on toinen suosittu lomakohde. Se ei ole aivan yhtä tunnettu kuin Bali, minkä ansiosta Lombok on vielä Balia hiukan rauhallisempi matkakohde.

Lombok on erinomainen rantalomakohde. Hotellit ja turistipalvelut ovatkin keskittyneet pitkälti saaren upeiden hiekkarantojen tuntumaan.

Rantaloman lisäksi Lombok tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet aktiiviloman viettoon: saarella voit yhtä hyvin sukeltaa kuin kavuta tulivuorelle ihailemaan upeita maisemia.

Aivan Lombokin kupeessa sijaitsevat myös Gilin saaret, joiden suosio on viime vuosina ollut koko ajan nousussa. Nyt on siis oikea aika suunnata kohti Giliä, jos haluat vielä nauttia saarten rauhasta!

Borneo

Osa Borneon saaresta kuuluu Indonesiaan, osa Malesiaan ja osa Bruneihin. Borneo tunnetaan erityisesti sademetsistään – ja valitettavasti sademetsien tuhoutumisesta teollisuuden tarpeiden vuoksi.

Siitä huolimatta Borneolla voit vielä nähdä alkuperäisessä asussaan olevaa sademetsää. Seikkailunhaluinen travelleri voikin Borneolla tutustua vielä alkuperäiskulttuureja edustaviin heimoihin ja perinteiseen elämäntapaan.

Sen sijaan turistipalvelut ovat Borneolla vielä kehittymättömiä verrattuna Lombokiin ja Baliin. Se voi osaltaan auttaa paikallista elämäntapaa säilymään alkuperäisenä vielä jonkun aikaa.

Borneo, kelluvat markkinat.

Jaava

Jaava on Indonesian tiheimmin asuttu saari, jossa asuu 124 miljoonaa ihmistä. Myös Indonesian pääkaupunki Jakarta sijaitsee Jaavalla.

Jakarta on useimpien Kaakkois-Aasian suurkaupunkien tapaan kaoottinen ja meluisa metropoli. Sen vuoksi useimmat turistit suuntaavat nopeasti pois Jakartasta.

Sen sijaan Yogyakarta saaren eteläosassa on erittäin kiinnostava matkakohde. Yogyakarta on ehdottomasti vierailun arvoinen: kaupungissa on upea Borobudurin buddhalainen temppelialue, joka rakennettiin jo 1200 vuotta sitten.

Borobudur on koko Indonesian tärkein nähtävyys, ja yksi UNESCOn maailmanperintökohteista. Temppelialue vetää vertoja myös Kambodzan Angkor Watille!

Borobudurin jälkeen kannattaa tutustua niinikään lähellä Yogyakartaa sijaitsevaan Prambananin hindulaiseen temppelialueeseen.

Sumatra

144455103_c427314ec0_o
Luonto on Sumatran suurin nähtävyys: 45 miljoonan asukkaan saarella voit patikoida viidakoissa ja tulivuorten rinteillä. Sumatralla on maailmanperintökohteeksi julistettu 25 000 neliökilometrin laajuinen sademetsä, joka koostuu kolmesta eri kansallispuistosta. Jos haluat tutustua sademetsäalueeseen, kannattaa sinun suunnata kohti itää ja ottaa tukikohdaksesi Jambi (Kota Jambi).

Padang Länsi-Sumatralla on niinikään hyvä matkailijan tukikohta. Padangista pääset kätevästi myös surffaajien suosimille Mentawai-saarille. Mentawain saaret sijaitsevat ketjuna Sumatran länsirannikolla, ja lainelautailijat pitävät niitä maailman parhaimpiin kuuluvina rantoina.

Indonesian sää

ubud-vin-crosble
Indonesia sijaitsee päiväntasaajalla, joten lämpötila on ympäri vuoden lämmin varsinkin rannikkoseuduilla.

Sadekausi ajoittuu Indonesian eri osissa eri aikoihin. Kannattaa siis tutustua kunkin saaren sääolosuhteisiin, jos haluat useimpien turistien tapaan välttää sadekautta. Yleensä sadekausi on voimakkaimillaan keskitalven kuukausina, tammi- ja helmikuussa.

Sadekauden aikana tiet ovat usein huonossa kunnossa, joten myös liikkuminen paikkakunnalta toiselle voi olla hankalaa.

Ostokset ja Indonesian hintataso

indonesia-paul-arps
Indonesian valuutta on rupia (IDR), joka lyhennetään Rp. Suurin seteli on punavärinen 100 000 rupian seteli, joka vastaa lokakuun 2013 kurssin mukaan 6,4 euroa. Tämäkin seteli on arkisia hankintoja ajatellen epäkäytännöllisen suuri.

Turisteja silmälläpitäen monet hotellit ilmoittavat hintansa dollareissa. Silti lasku maksetaan yleensä paikallisessa valuutassa.

Dollareiden ja eurojen vaihtaminen onnistuu helposti Jaavalla, Balilla ja Lombokissa. Näiden turistialueiden ulkopuolella rahanvaihto voi olla hankalaa, joten syrjäkylille matkustaessasi sinun kannattaa ehdottomasti vaihtaa rahaa jo etukäteen.

Indonesiassa eläminen on halpaa, jos olet valmis elämään matkallasi paikallisten tapaan. Noin eurolla saat aterian katukeittiöstä tai pari pulloa vettä. Turisteilta pyydetään toki yleensä selvästi korkeampaa hintaa kuin paikallisilta asukkailta!

Indonesiassa kaupat ovat auki myös sunnuntaisin. Useimmat ostoskeskukset ovatkin tungokseen asti täynnä sunnuntaisin, minkä vuoksi pääset huomattavasti helpommalla shoppaillessasi arkisin.

Matkat Indonesian sisällä

Paikallisjuna Indonesiassa

Indonesian suurten etäisyyksien vuoksi lentokone on ehdottomasti miellyttävin ja nopein tapa liikkua maan sisällä. Maassa on useita lentoyhtiöitä, jotka liikennöivät suurimpien kaupunkien välillä.

Suurten yhtiöiden lisäksi maassa on myös paikallisia halpalentoyhtiöitä, joista tunnetuin on Citilink. Pienten kaupunkien välillä lentävät usein pienemmät lentoyhtiöt, kuten Merpati, AirFast, Sriwijaya ja Jatayu.

Maan sisäiset lennot ovat varsin edullisia. Käytännössä mikä tahansa menopaluulento irtoaa alle sadalla eurolla. Jos varaat lentosi ajoissa, pääset tätä selvästi halvemmalla.

Saarten välillä kulkee runsaasti laivoja ja lauttoja. Jättimäiset lautat kulkevat käytännössä jokaisen asutun saaren kautta, tosin yhteyksiä ei välttämättä ole läheskään joka päivä. Tyypillisesti laivoissa on huomattavan paljon matkustajia verrattuna laivojen kapasiteettiin, joten merihädän yllättäessä pelastusveneitä ei riitä jokaiselle matkustajalle.

Saarten sisällä voit matkustaa junalla tai linja-autoilla. Varsinkin Jaavalla on varsin hyvä junaverkosto, joka yhdistää saaren suurimmat kaupungit toisiinsa. Pitkänmatkan linja-autoista osa on ilmastoituja, osa ilmastoimattomia.

Indonesian viisumi

Suomalaiset voivat hankkia Indonesian viisumin maan suurimmilla kansainvälisillä lentokentillä maahan saapuessaan.

Lentokentältä hankittu viisumi on voimassa 30 päivää. Tähän luetaan mukaan sekä saapumis- että poistumispäivä. Viisumi maksaa 25 dollaria, jonka maksat helpoimmin käteisellä. Lentokenttien viisumijonot ovat Indonesiassa usein pitkiä. Huomattavasti helpommalla pääset sen vuoksi hakiessasi viisumia jo etukäteen Indonesian suurlähetystöstä Helsingissä.

Etukäteen hankittu viisumi on voimassa 60 päivää. Tämäkin puoltaa viisumin hankkimista jo Helsingissä, jos tarkoituksesi on kierrellä Indonesiaa hiukan pidempään. Indonesian lähetystö suosittelee hakemaan viisumia vähintään 14 vuorokautta ennen matkaa.

Viisumin hakemista varten tarvitset:

  • Passin, jossa on tyhjä sivu viisumia varten. Passin pitää olla voimassa vielä kuuden kuukauden ajan Indonesiaan saapumisesta.
  • Kopion passin etusivusta
  • Täytetyn viisumihakemuksen
  • Kaksi värillistä passikuvaa
  • Kopiot lentolipusta (tai elektronisesta lipusta)
  • Kuitin maksetusta viisumimaksusta.

Lennot Indonesiaan

Lentojen hinta vaihtelee luonnollisesti sesongin ja lippujen hankkimisajankohdan mukaan.

Tällä hetkellä halvimmat lennot tarjoaa Air Berlinin ja Etihad Airwaysin lento kahdella välilaskulla. Konetta vaihdetaan ensin Berliinissä, sitten Abu Dhabissa. Perille Jakartaan (JKT) saavutaan noin vuorokauden kuluttua lähdössä.

Balin Denpasar (DPS) on toinen suosittu kohdelentokenttä, jonne varsinkin turistilennot saapuvat. Matka kestää suunnilleen saman ajan kuin Jakartaan, ja tyypillisesti myös Denpasariin tarvitaan kaksi välilaskua. Tällä hetkellä halvimmat liput tarjoaa Cathay Pacific.

Linkit:

Kuvat: Bryan Sereny, Austronesian expeditions, Mazzaliarmadi.it, Colm Walsh, Paul Arps, Vin Crosble (Flickr.com).

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!