Pafos – rakkauden jumalattaren kaupunki

Kyproksen lounaisrannikolla sijaitseva Pafos on suosittu matkakohde, joka sopii erinomaisesti myös lapsiperheen matkakohteeksi.

Pafos on vuosikymmenien kuluessa muodostunut suosituksi matkakohteeksi, jossa kaikenikäiset matkailijat viihtyvät. Perheen pienimmille on tarjolla huvipuistoja ja vesipuistoja, aikuisille historiallisia nähtävyyksiä ja hyviä ravintoloita. Ja kaikki tietenkin saavat nauttia Pafoksen hienoista rannoista ja itäisellä Välimerellä kesäkuukausina varmasti paistavasta auringosta.

Pafoksen uimarannat

paphos-disparkys-500px
Monille meistä kuitenkin riittävät mainiosti alueen monet rannat. Itse Pafoksen kaupungissa on pieniä, kirkasvetisiä uimarantoja. Myös hotellien edustan ranta on vapaasti käytettävissä.

Jos taas kaipaat vauhdikkaampia vesiurheilumahdollisuuksia, kannattaa sinun lähteä kymmenen kilometrin päässä sijaitseville rannoille: Coral Bayn ja Corallian rantojen palvelut ovat kesäkuukausina mainiot. Voit vuokrata esimerkiksi polkuveneen tai vesiskootterin, nauttia vauhdin hurmasta banaaniveneellä tai nousuvarjolla. Näillä rannoilla sinun pitää maksaa aurinkotuolista ja -varjosta vuokraa, joka viime vuonna oli noin kolmen euron verran päivässä.

Ostokset

Pafoksen parhaat ostospaikat sijaitsevat Makarios-kadun tuntumassa Ylä-Pafoksessa. Kyprokselta kannattaa tuoda kotimaahan erityisesti paikallista hunajaa, mausteita ja viinejä. Myös korut ja kengät kuuluvat monen suomalaisen matkatuomisiin.

Ala-Pafoksen kaupat ovat matkailukaudella auki aamuyhdeksästä iltakahdeksaan. Suurin osa alueen kaupoista on auki myös sunnuntaisin lomakauden aikana.

Ylä-Pafoksen kaupat suljetaan tavallisesti jo iltapäivällä ja ne pidetään kiinni myös sunnuntaisin.

Nähtävyydet

paphos-martin-robson-500pxKreikkalaisen mytologian jumalatar Afroditeen kerrotaan syntyneen Pafoksen rannalla. Vuosituhansien takaisen rikkaan kulttuurin jäännökset näkyvät vielä alueella monin paikoin: historian harrastajien kannattaakin ehdottomasti tutustua alueen arkeologisiin nähtävyyksiin.

Useimmat Pafoksen nähtävyyksistä ovatkin nimenomaan arkeologisia nähtävyyksiä. Tutustumisen arvoinen on esimerkiksi Ylä-Pafoksen Dhigenis-kadulla sijaitseva arkeologinen museo, joka on auki tiistaista lauantaihin.

Lisäksi sataman lähellä sijaitsee arkeologinen puisto, jossa voit ihailla roomalaisajalta (200-300-luvuilta) peräisin olevia mosaiikkeja ja pientä teatteria. Arkeologinen puisto on auki joka päivä.

Noin kahden ja puolen kilometrin päässä satamasta sijaitseva Kuninkaiden hautojen nimellä tunnettu alue on peräisin noin kahden vuosituhannen takaa (200 eKr – 200 jKr). Alueelle haudattiin paikallisten mahtisukujen jäseniä, tosin ei varsinaisia kuninkaita. Silti alue on edelleen vaikuttava nähtävyys.

Näiden lisäksi historian harrastajan kannattaa tutustua viidentoista kilometrin päässä sijaitsevaan Afroditen temppeliin ja sen yhteydessä olevaan museoon Kouklian kylässä. Museo on auki torstaista tiistaihin, suljettu keskiviikkona.

Matkat ja lennot

Tällä hetkellä Pafos kuuluu useiden matkanjärjestäjien valmismatkakohteisiin. Valmismatka Pafokseen onkin helpoin tapa lomailla tässä viehättävässä kaupungissa.

Noin kahdenkymmenen kilometrin päässä kaupungista sijaitsee Pafoksen kansainvälinen lentokenttä. Taksimatka lentokentältä kaupunkiin maksaa noin 35 euroa.

Kuvat: Disparkys, Martin Robson, Flickr.com.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!